Mai mult

  Ce este Banca Mondiala si ce face?

  Banca Mondiala este o organizatie internationala dedicata furnizarii de finantare, consiliere si cercetare natiunilor in curs de dezvoltare pentru a sprijini progresul lor economic. Banca actioneaza in principal ca o organizatie care incearca sa lupte impotriva saraciei oferind asistenta pentru dezvoltare tarilor cu venituri medii si mici.

  Incepand cu 2022, Banca Mondiala a identificat 17 obiective pe care isi propune sa le atinga pana in 2030. Primele doua sunt mentionate in declaratia lor de misiune. Primul este de a pune capat saraciei extreme prin scaderea numarului de oameni care traiesc cu mai putin de 1,90 USD pe zi la sub 3% din populatia lumii. Al doilea este de a creste prosperitatea generala prin cresterea cresterii veniturilor in ultimele 40% din fiecare tara din lume.

  Intelegerea Bancii Mondiale

  Banca Mondiala este un furnizor de asistenta financiara si tehnica pentru tari individuale din intreaga lume. Banca se considera o institutie financiara unica care stabileste parteneriate pentru reducerea saraciei si sprijinirea dezvoltarii economice.

  Banca Mondiala furnizeaza guvernelor eligibile imprumuturi cu dobanda scazuta, credite cu dobanda zero si granturi, toate pentru a sprijini dezvoltarea economiilor individuale. Imprumuturile cu datorii si infuziile de numerar ajuta la educatia globala, asistenta medicala, administratia publica, infrastructura si dezvoltarea sectorului privat. De asemenea, Banca Mondiala impartaseste informatii cu diverse entitati prin consultanta in materie de politici, cercetare si analiza si asistenta tehnica. Ofera consiliere si instruire atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat.

  Exemple de ceea ce face Banca Mondiala

  Banca Mondiala ofera finantare, consiliere si alte resurse tarilor in curs de dezvoltare in domeniile educatiei, sigurantei publice, sanatatii si alte domenii de nevoie. Adesea, natiunile, organizatiile si alte institutii parteneaza cu Banca Mondiala pentru a sponsoriza proiecte de dezvoltare.

  Proiect de capital uman

  In 2017, Banca Mondiala a creat Proiectul Capitalului Uman, care urmareste sa ajute tarile sa investeasca si sa isi dezvolte oamenii pentru a fi cetateni productivi si contribuitori activi la economia lor. Liderii mondiali sunt indemnati sa acorde prioritate investitiilor in educatie, asistenta medicala si protectie sociala si, in schimb, vor realiza o economie mai puternica, plina de adulti sanatosi si prosperi.

  Proiectul Capital uman subliniaza modul in care guvernele ar trebui sa investeasca in furnizarea de ingrijiri de calitate si la preturi accesibile pentru a sprijini si imbunatati dezvoltarea copilului, pentru a creste accesul femeilor la oportunitati mai bune de angajare si pentru a creste cresterea economica, pentru a numi cateva.

  Pentru a construi capitalul uman la nivel global, Banca Mondiala a identificat mai multe domenii de interes: indicele capitalului uman (HCI), masurarea si cercetarea si implicarea in tara.

  Creat in octombrie 2018, Indicele Capitalului Uman rezuma investitiile unei natiuni in capitalul uman, in special in ceea ce priveste sanatatea si educatia. Indicele este folosit pentru a identifica ceea ce se pierde din lipsa investitiilor in capitalul uman; de asemenea, ii indeamna pe lideri sa se gandeasca la cum sa remedieze aceste deficiente.

  Dincolo de analiza capitalului uman, Banca Mondiala masoara eficienta sistemelor educationale si de sanatate ale unei tari. Acest lucru ii ajuta sa identifice ce ar trebui continuat si ce ar trebui schimbat. De asemenea, poate oferi informatii despre unde sa aloce resursele.

  Implicarea tarii necesita ca o tara sa adopte o abordare „intregul guvern” pentru a aborda factorii care compromit capitalul uman. Natiunea, liderii sai si influentatorii se unesc pentru a sustine reducerea saraciei si cresterea prosperitatii comune.

  Proiectul national de sprijin pentru imunizare

  In aprilie 2016, Banca Mondiala a aprobat Proiectul national de sprijinire a imunizarii pentru Pakistan. Acest proiect, care costa aproximativ 377,41 milioane de dolari, urmareste sa creasca distributia echitabila a vaccinurilor copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 23 de luni.

  Proiectul consta din cinci componente care sunt concepute pentru a imbunatati distributia de vaccin a tarii catre cei mai vulnerabili. Prima componenta creeaza o structura de guvernare si abordeaza sistemele de logistica, monitorizare si evaluare. A doua componenta implica planificarea performantei si alinierea resurselor umane calificate.

  A treia componenta creste gradul de constientizare si promoveaza programul in randul cetatenilor din Pakistan, precum si abordeaza modul in care curriculumul scolilor lor se aliniaza cu aceasta initiativa. A patra componenta face posibila obtinerea echipamentului necesar pentru distribuirea pe scara larga a vaccinurilor si cresterea lantului de aprovizionare pentru vaccinuri. In cele din urma, a cincea componenta include posibilitatea de a extinde aria programului si de a spori cercetarea si dezvoltarea in acest domeniu.

  Invatare pentru viitor

  Proiectul Invatare pentru viitor a fost creat pentru a spori pregatirea copiilor pentru scoala si eficienta instruirii secundare in anumite comunitati din Republica Kargaza. Proiectul consta din doua componente: cresterea accesului echitabil la educatia timpurie si imbunatatirea eficientei instruirii in invatamantul secundar.

  Pentru a indeplini aceste obiective, programul stabileste 500 de programe de gradinita comunitare, care vor permite inscrierea a 20.000 de copii. Pentru a creste eficacitatea instruirii, proiectul finanteaza un program de formare pentru 500 de profesori noi si ofera resurse digitale pentru a completa resursele de invatare existente (de exemplu, manuale). Proiectul evalueaza, de asemenea, cat de bine invata elevii, cognitiv si noncognitiv.

  Financiarea Bancii Mondiale

  Banca Mondiala este o organizatie, mai degraba decat o banca. Prin urmare, finantele sale nu sunt comparabile cu institutiile financiare traditionale.

  In cadrul organizatiei opereaza diferite sectoare: Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA), Corporatia Financiara Internationala (IFC) si Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (MIGA).

  Din 2020, Banca Mondiala a imprumutat cei mai multi bani, 39,58 miliarde de dolari, Indiei.

  BIRD, Banca Mondiala initiala, imprumuta bani tarilor cu venituri mici sau medii solvabile. Pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021, BIRD a inregistrat venituri nete din dobanzi de 2.444 milioane USD si venituri alocabile de 1.248 milioane USD. Raportul dintre capitaluri proprii si imprumuturi a fost de 22,6%.

  AID emite credite, sau imprumuturi fara dobanda, celor mai sarace natiuni. Pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Banca Mondiala a inregistrat un venit net ajustat de 394 milioane USD si o rata a capitalului strategic dislocabil (DSC) de 30,4%, care este capitalul disponibil impartit la capitalul necesar pentru a sustine portofoliul.

  IFC ofera fonduri si indrumari sectorului privat cu scopul de a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa ramana pe o traiectorie de crestere. Pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021, Banca Mondiala a inregistrat un castig net de 4.209 milioane USD si un castig total cuprinzator de 5.075 milioane USD. Rata sa de utilizare a capitalului (CUR) a fost de 67%.

  In cele din urma, MIGA asigura investitii in tarile cele mai sarace pentru a ajuta la reducerea saraciei si la imbunatatirea bunastarii cetatenilor unei natiuni. Pentru anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021, MIGA a inregistrat venituri nete din dobanzi de 81 milioane USD.

  Pentru anul fiscal 2021, Banca Mondiala a distribuit 30.522,65 milioane USD in imprumuturi BIRD, 23.931,96 USD in imprumuturi sau credite fara dobanda si 12.048,95 milioane USD in granturi.

  Istoria Bancii Mondiale

  Banca Mondiala a fost creata in 1944 din Acordul de la Bretton Woods, care a fost asigurat sub auspiciile Natiunilor Unite in ultimele zile ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acordul de la Bretton Woods a inclus mai multe componente: un sistem monetar colectiv international, formarea Bancii Mondiale si crearea Fondului Monetar International (FMI).

  De la infiintare, atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International au lucrat spre multe dintre aceleasi obiective. Obiectivele initiale ale Bancii Mondiale si ale FMI au fost de a sprijini tarile europene si asiatice care aveau nevoie de finantare pentru a finanta eforturile de reconstructie postbelica.

  Atat Banca Mondiala, cat si FMI au supravietuit sistemului monetar international colectiv, care a fost esential pentru Acordul de la Bretton Woods. Presedintele Nixon a oprit sistemul monetar international de la Bretton Woods in anii 1970. Cu toate acestea, Banca Mondiala si FMI au ramas deschise si au continuat sa prospere furnizand ajutor la nivel mondial.

  Banca Mondiala si FMI au sediul la Washington, DC Banca Mondiala are personal in peste 170 de birouri din intreaga lume.

  Desi intitulata ca banca, Banca Mondiala nu este neaparat o banca in sensurile traditionale ale cuvantului. Banca Mondiala si grupurile sale subsidiare isi desfasoara activitatea in cadrul propriilor prevederi si isi dezvolta propriile produse de asistenta financiara proprie, toate cu acelasi scop de a servi nevoile de capital ale tarilor la nivel international.

  Omologul Bancii Mondiale, FMI, este structurat mai mult ca un fond de credit. Diferenta in structurarea celor doua entitati si a ofertelor lor de produse le permite sa ofere diferite tipuri de imprumuturi financiare si sprijin financiar. Fiecare entitate are, de asemenea, cateva dintre propriile sale responsabilitati distincte pentru a servi economia globala.

  Bancile Mondiale

  De-a lungul anilor, Banca Mondiala s-a extins de la o singura institutie la un grup de cinci organizatii institutionale unice si cooperante, cunoscute sub numele de Banci Mondiale sau, in mod colectiv, ca Grupul Bancii Mondiale. Prima organizatie este Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), o institutie care ofera finantare prin datorii guvernelor care sunt considerate venituri medii. A doua organizatie din cadrul Grupului Bancii Mondiale este Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA), un grup care acorda imprumuturi fara dobanda guvernelor tarilor sarace.

  International Finance Corporation (IFC), a treia organizatie, se concentreaza pe sectorul privat si ofera tarilor in curs de dezvoltare finantare pentru investitii si servicii de consultanta financiara. A patra parte a Grupului Bancii Mondiale este Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (MIGA), o organizatie care promoveaza investitiile straine directe in tarile in curs de dezvoltare. A cincea organizatie este Centrul International pentru Solutionarea Litigiilor Investitionale (ICSID), o entitate care asigura arbitraj in litigiile internationale privind investitiile.

  Intrebari frecvente ale Bancii Mondiale 

  Care este scopul Bancii Mondiale?

  Banca Mondiala este o organizatie care ofera fonduri, consiliere si cercetare natiunilor in curs de dezvoltare pentru a ajuta la promovarea economiei lor si la combaterea saraciei.

  Cine detine Banca Mondiala?

  Nicio persoana, organizatie, guvern sau natiune nu detine Banca Mondiala. Este o organizatie formata din tari membre, reprezentate de un Consiliu Guvernatorilor. Acest consiliu guverneaza organizatia, creeaza politici si numeste directori executivi. Directorii executivi guverneaza afacerile si bugetul Bancii si acorda aprobari de imprumut. Presedintele si managerii gestioneaza operatiunile de zi cu zi.

  De unde isi ia banii Banca Mondiala?

  Banca Mondiala primeste finantare de la natiunile bogate si din emisiunea de titluri de creanta, cum ar fi obligatiuni.

  In ce tara se afla Banca Mondiala?

  Banca Mondiala are sediul la Washington DC; cu toate acestea, are locatii in peste 170 de tari, inclusiv Benin, Argentina si China.

  Cine este CEO-ul Bancii Mondiale?

  Banca Mondiala este condusa de presedintele David Malpass. Consiliul de administratie al organizatiei este format din patru consilii separate, cate unul pentru fiecare divizie a Bancii Mondiale. Fiecare consiliu supravegheaza operatiunile din sectorul respectiv. De exemplu, Consiliul pentru Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) supravegheaza operatiunile pentru acel segment, iar Consiliul pentru Agentia pentru Dezvoltare Internationala (IDA) supravegheaza operatiunile pentru acel segment.

  NU RATA

  Ce este phishingul? Escrocheria din spatele virusului trimis de Messenger

  Daca ati auzit despre mesajul trimis de Messenger in contextul „Tu esti in videoclip?”, este vorba de phishing, o inselatorie din spatele virusului de...

  Top 10 tastaturi pentru gaming

  Top 10 tastaturi pentru gaming – In lumea gamingului, orice accesoriu poate ajuta jucatorul sa castige o partida din jocul sau preferat sau il...

  Servicii juridice online: oricand, oriunde

  A lua fraiele unei afaceri nu este o sarcina usoara, mai ales atunci cand trebuie sa avem tot ceea ce tine de fiscalitate, contabilitate...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT