Mai mult

  Basescu vrea in LAPAR. Președintele spune ca ar putea vinde terenul de la Nana cu un profit de 3500 de euro/ha

  N-am venit numai in calitate de președinte, pentru a plati respectul care se cuvine activitații dvs, dar și cu speranța ca dupa ce imi voi termina mandatul ma voi putea inscrie in LAPAR, pentru a putea sa beneficiez de sprijinul dvs”, a afirmat șeful statului.

  Basescu a incurajat și in cadrul acestui eveniment implicarea in agricultura a cat mai multor persoane, afirmand ca „in viața trebuie sa faci doua lucruri: sa faci copii și sa ai pamant”.

  Acum, dupa ce in familie am un proprietar si sigur eu sunt capul rautatilor, mi se pare ca in viata trebuie sa faci doua lucruri: sa ai copii si sa ai pamant”, a spus Basescu.

  Ar putea sa vanda in castig la Nana

  Presedintele a mai declarat ca daca ar dori, ar putea deja vinde in castig terenul din localitatea calareseana Nana.

  Eu am cumparat de la un italian care, in medie, a dat 2.900 de euro pe hectar; eu i-am dat 4.500. Si acum as putea sa obtin un 8.000 de euro pe hectar in zona aceea”, a afirmat Basescu, din spusele caruia rezulta ca ar putea avea un profit de 3500 de euro la hectar (din care s-ar scadea, evident, dobanda de platit bancii).

  Este un pamant foarte bun – imi spunea un agricultor vestit dintre dumneavoastra: «Domnule presedinte, daca aici se rastoarna o caruta cu grau, iese o recolta extraordinara, pamantul acesta n-aveti a-i face nimic, este un pamant bun pentru agricultura». Acum m-am dus sa-l vad, daca mi l-a culcat ploaia, daca mi l-a batut piatra… Deci ai griji cand esti proprietar de pamant”, a mai afirmat președintele

  Pațaniile lui Basescu-fermierul

  Basescu a povestit despre problemele cu care s-a confruntat in calitate de fermier, subliniind in primul rand ca „totul ramane o poveste” pana nu se va generaliza cadastrarea suprafețelor agricole.

  Stiu ce am patit cu cartea funciara si cu cadastrul si este o problema: cand omul nu are cadastrul facut, degeaba te intelegi cu el. Am vrut sa mai adaug cateva hectare acolo, dar nu a mers, pentru ca nu avea cadastru, nu stia unde sunt actele, nu stia…”, a aratat președintele.

  O alta problema ridicata de Basescu a fost cea a irigațiilor.

  Irigatii nu vom avea pe suprafete foarte mari sau integral pe suprafetele care au nevoie de irigatii nici in 2, nici in 5, poate nici in 10 ani, pentru ca sunt costuri extrem de mari, daca tinem cont de irigatiile facute inteligent cu costuri minime. Acum stiu ca pentru toti agricultorii este o mare problema costul apei pentru irigatii. Si la mine, in jurul pamantului trece canalul de irigatii, dar este secat, de cativa ani nu a ajuns apa in canalul de irigatii. Este foarte scump”, a povestit Basescu din propria experiența.

  Rezolvare pentru poblema irigațiilor: gravitația

  Președintele a relatat cum a rezolvat un fermier problema irigațiilor cu ajutorul gravitației. Soluția ar putea fi generalizata in opinia șefului statului.

  Am fost la un fermier in Arad, care avea piersici, intr-o zona oarecum deluroasa, si pur si simplu mi-a venit sa rad cat de simplu isi rezolvase problema udarii livezii lui de piersici: facuse un bazin colector, cand ploua isi aduna apa acolo, pentru ca venea de pe deal si omul, prin gravitatie, isi uda gradina. Oameni buni, uitati-va ce ploi avem acum in diverse judete. Daca am declansa o politica de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, din stiu eu ce mai vine, pur si simplu ne-am putea iriga suprafetele agricole din sud in mod deosebit prin gravitatie, fara sa mai utilizam marile pompe de irigatii, cu consumuri extraordinar de mari”, a punctat Basescu.

  Președintele a adaugat ca statul ar trebui sa incurajeze generalizarea acestei soluții. „Strategia vizeaza o asemenea abordare care sa diminueze costurile de realizare a irigatiilor. Sigur, statul trebuie sa fie si aici un campion al sprijinului pentru agricultori prin realizarea investitiilor, in mod obligatoriu”, a punctat Basescu.

  Ce trebuie facut ca prețul la grau sa nu mai fie „o bataie de joc”

  Președintele a insistat și asupra problemei desfacerii produselor agricole, aratand ca ar trebui diversificate destinațiile de export, pentru ca prețul la grau sa nu mai fie „o bataie de joc”, așa cum s-a intamplat anul trecut.

  „Oameni buni, Dumnezeu sa-l ierte, nu mai este Trita Fanita sa exporte cereale, dar este nepermis ca o tara care este in primele patru-cinci tari din Europa din punct de vedere al potentialului agricol sa nu aiba firme romanesti care sa se ocupe de gasirea de piete, de gasirea de piete alternative si de a asigura agricultorilor desfacerea productiei la un pret bun. De ce trebuie sa vand neaparat in Egipt, cand pot sa vand in Indonezia. Dar, daca aici vrea… – si eu nu vreau sa pronunt nume de firme -, o sa ma batjocoreasca si o sa-mi vanda aici sau cel putin o sa-mi spuna ca a vandut aici. Deci trebuie sa ne diversificam destinatiile”,  a subliniat Basescu.

  El a adaugat ca Romania are oameni capabili sa studieze pietele si sa dea solutii de diversificare a acestor piete.

  Nu este permis sa stam la mana unor oameni care n-au niciun interes sa serveasca agricultura romaneasca. Ei se servesc pe ei, iti dau 65 de bani pe kilogramul de grau, vrei – bine, nu – oricum nu ai spatiu de depozitare, n-ai silozuri, n-ai transport, n-ai masini agricole, ai doar pamantul acela pe care el ti-l dispretuieste ca proprietate. De aceea cred ca esential este – si sunt convins ca printre dumneavoastra sau in asociatia dumneavoastra sunt destui oameni care pot pune bazele unei companii care sa se ocupe de valorificarea productiei agricole, in mod deosebit cerealele”, a punctat președintele la Conferința Naționala a Agricultorilor.

  „Deci sugestia mea catre dumneavoastra este sa creati doua-trei societati de valorificare a productiei agricole ale dumneavoastra. Sigur ca ii vom obliga si pe strainii care gestioneaza achizitiile si vanzarile de cereale sa ridice pretul. Dar pentru asta ne trebuie diversificarea pietelor; ca daca vreau sa vand la piata cea mai apropiata, asta e, iau pretul care este acolo. Deci, cred ca ne trebuie ceva mai multa hotarare de a castiga bani”, a mai spus Basescu.

  E nemulțumit ca Guvernul nu-l ajuta in calitate de agricultor incepator

  Președintele n-a scapat prilejul de a aduce și cateva acuze Guvernului. Unul dintre ele a fost legat de faptul ca in calitate de „agricultor incepator” nu este ajutat in nici un fel.

  Uite, am un om de la Guvern -, mi-a luat 40 de lei pe hectar taxa pe pamant; urmeaza sa imi ia taxa pe stalp. Voiam sa fac o platforma… n-o mai fac, ca imi ia taxa mai mare decat… Asa ma ajuta pe mine, ca agricultor incepator?! Ce Dumnezeu!”, a spus Basescu.

  Acesta s-a aratat in dezacord si cu o recenta ordonanta a Guvernului despre care spune ca e „riscanta”.

  „Am vazut-o ieri in «Monitorul Oficial», prin care companiilor petroliere, fie ca sunt romanesti sau straine, li se permite sa obtina autorizat certificat de urbanism si autorizatie de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate si nu sunt inscrise la Cartea Funciara. Oameni buni, avem in Romania companii petroliere care exploateaza puturile de petrol atata timp cat aproape vine prin presiune si cu foarte putine cheltuieli. Cum trebuie sa cheltuiasca putin mai mult ca sa extraga titeiul sau gazele, abandoneaza putul. Noi avem in Romania suprafete uriase care nu sunt cadastrate si nu sunt inscrise la Cartea Funciara. Sigur, se pune placa crizei energetice predictibile, ca urmare a conflictului din Ucraina. Va asigur ca Romania are posibilitatea sa-si creasca productia si de gaze, si de titei, in asa fel incat intamplarile din Ucraina sa nu ne afecteze si, sub emblema acestei povesti, sa lasam sa apara un haos, in care vom vedea sonde, instalatii de foraj si de toate pe terenuri pe care nici macar nu se stie cine este indreptatit in mod legal sa le negocieze sa ia niste bani pentru inchirierea lor sau… Si povestea ca se dau autorizatii de construire temporara… Oameni buni, cum mai scoti o sonda, dupa ce au bagat-o in pamant?”, s-a intrebat Basescu.

  „V-as ruga sa va uitati cu atentie la aceasta ordonanta. Nu exista in niciun stat al Uniunii Europene o asemenea abordare. Sunt de acord ca trebuie sa ne marim capacitatea de a ne asigura resursele in asa fel incat sa devenim independenti, dar nu haituind proprietarul de teren si neconsiderandu-i drepturile”, a incheiat presedintele.

  NU RATA

  Afla care sunt anomaliile uterului

  Uterul este un organ muscular iar singurul sau rol este acela de a gazdui o eventuala sarcina. Un uter sanatos permite implantarea ovulului fecundat,...

  SOS: Fiul meu isi roade unghiile!

  Se estimeaza ca intre 40 si 45% dintre minori isi musca unghiile. Onicofagia, sau obiceiul de a roade unghiile, este o problema comuna in...

  Matthew Perry, actorul „Friends”, a murit la varsta de 54 de ani

  Starul din „Friends” Matthew Perry, actorul nominalizat la Emmy al carui sarcastic, dar adorabil Chandler Bing a fost printre cele mai faimoase si mai...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT