Mai mult

  BBC: Propaganda ca in manualul sovietic. „Fetita din Donetk ucisa de bombele ucrainene” nu exista

  Trei copii au murit in urma unui tir de artilerie efectuat de ucraineni in zonele civile din Donbas. Anuntul a fost facut de liderii Republicii Populare Donetk. O fata de 10 ani a fost ucisa in raionul Petrovski din Donetk„, spune materialul difuzat de un post rus de televiziune, urmarit de reporterul BBC Natalia Antelava pe o tableta, in timp ce se deplaseaza catre locul presupusei tragedii.

  Populatia din bastionul separatist Donetk se bazeaza in intregime pe canalele rusesti pentru informatii. Cele ucrainene nu sunt distribuite aici, noteaza corespondentul BBC.

  Iar in ceea ce priveste informatiile rusesti, nu prea ai de ales. Trebuie sa le iei ca atare. Daca te apuci sa le verifici, s-ar putea sa ai neplaceri.

  Echipa BBC Antelava (reporter) – Abdujalil Abdurasulov (cameraman) si-a asumat riscul iar reportajul urmator arata ce au descoperit…

  Primul intervievat: un responsabil militar mai varstnic, bine camuflat in spatele unor ochelari de soare. Stie de bombardamentul din raionul Petrovski si de fata ucisa. Dar nu vrea sa dea „in niciun caz” vreo informatie in legatura cu familia acesteia.

  Este o tragedie. Nu-mi place cand oamenii se joaca cu tragediile altora„, se justifica el. „S-a intamplat alaltaieri. A murit pe loc si, apropo, chiar seful Republicii Populare a vorbit despre asta„, adauga militarul.

  Urmatorul popas: presupusa zona a tirului efectuat de ucraineni. Dar acolo oamenii nu stiau nimic, desi auzisera stirea la televizor. Intr-un magazin, o vanzatoare spune ca a aflat de bombardament din reportajele TV insa n-a auzit bombele cazand. Ea lucreaza de la 8 dimineata la 4 dupa-amiaza.

  In alt punct din raionul Petrovski, aceleasi reactii: oamenii n-au auzit nimic si nu stiu cine ar putea fi membrii de familie ai victimei. In fata unei case, doua femei strang gunoiul cu o grebla si o lopata, in toiul curateniei de primavara. Daca ar fi avut loc un bombardament, ar fi stiut, spun ele.

   – Poate s-a intamplat altundeva?”, insista reporterul BBC.

  „- Vestile circula repede, am fi aflat (daca era in raion)„, raspund femeile din fata casei. Una dintre ele isi aminteste de o explozie produsa cu o zi in urma dar alaltaieri – ziua indicata in reportajul rusesc – a fost o zi linistita.

  Daca toata lumea a auzit despre bombardament dar nimeni nu l-a auzit si nu stie unde a avut loc, mai ramane o incercare de facut: la morga oraseneasca.

  Dar nici aici functionarul nu stie unde a fost dusa „fetita de 10 ani ucisa acum doua zile” cu toate ca morga este locul unde ajung victimele ciocnirilor intre insurgenti si trupele ucrainene.

  Intr-o ultima incercare, Natalia Antelava profita de un tur de orizont organizat de rebeli pentru presa. Sunt multi ziaristi rusi si ar fi o oportunitate de a afla adevarul chiar de la cei care au difuzat stirea.

  Dialogul filmat de la distanta:

  Antelava: „- Ai scris cumva despre fata care a murit in bombardament?”

  Jurnalist rus: „- Nu exista.”

  A: ” – Cine nu exista?”

  J: ” – Fata.”

  A: ” – Nu a murit?”

  J: ” – Nu.”

  A: ” – Ce vrei sa spui? Ai relatat despre ea.”

  J: ” – A trebuit sa relatam.”

  „Ajungi sa te obisnuiesti cu minciunile propagate in razboi, dar un cinism precum acesta este uluitor. Oamenii cu care am vorbit au crezut ca o fetita a fost ucisa si astfel de informatii intretin ura care alimenteaza acest conflict” – concluzioneaza reporterul BBC.

  Falsul a fost difuzat de trei retele TV din Rusia. BBC le-a cerut sa precizeze ce surse au folosit. NTV a indicat surse din randul rebelilor. Celelalte nu au raspuns solicitarii reporterului britanic.

  NU RATA

  Ce sa citesti pentru a intelege cum gandesc economistii

  Economia are reputatia de subiect sec, lipsit de inima, plin de ecuatii plictisitoare. Realitatea este mult mai interesanta. A gandi ca un economist, asa...

  Partea noastra de raspundere

  de Principele Radu al Romaniei Viata romaneasca merge obisnuit, natural, organic inainte, in segmentele ei fundamentale: politica, economia, administratia, cultura si artele, societatea civila si...

  Oana Zavoranu vorbeste despre tentativa de sinucidere

  Cu 1 an in urma, Oana Zavoranu a fost cat pe ce sa isi ia viata. Din fericire pentru ea, Razvan, iubitul acesteia a...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT