Mai mult

  Cum sa-ti motivezi angajatii pe timp de criza

  E greu sa pastrezi echipa motivata si intacta atunci cand firma trece prin incercari, cum ar fi un concurent agresiv, o scadere a cererii sau conditii economice dificile. In aceste perioade, este esential ca echipa sa ramana unita si mobilizata.

  Descopera semnele de demobilizare

  Managerii stiu ca problemele cu care se confrunta firma raman rareori fara consecinte asupra moralului angajatilor. In structurile mici, este usor sa fie detectate semnele de insatisfactie profesionala – absenteismul si intarzierea la program, multiplicarea e-mail-urilor cu reclamatii, prelungirea pauzelor si cresterea numarului de apeluri telefonice intre colegi, o eficienta redusa a muncii si o comunicare deficitara cu conducerea. Pentru un manager, acestea sunt semne suficient de multe pentru a lua masuri rapide.

  Comunicarea de o maniera transparenta

  O firma, companie, orice loc de munca reprezinta medii propice propagarii zvonurilor. Daca un manager pastreaza doar pentru el informatiile importante, exista riscul ca la urechile angajatilor sa ajunga doar zvonuri, franturi de stiri deformate si inexacte. In aceste perioade de incertitudine este indispensabil ca managerii sa fie foarte transparenti si sinceri in oferirea de informatii la toate nivelurile, pe cale ierarhica.

  Angajatilor trebuie sa li se ofere cifre exacte in legatura cu situatia firmei, de la finante, pana la previziunile de crestere. Fara a da sperante nefondate, este absolut necesar sa se incerce prezentarea situatiei intr-un mod optimist, dar sa fie expuse si eventualele motive de ingrijorare. Si aceasta pentru ca incertitudinea este sursa de demobilizare.

  Fii alaturi de colaboratorii tai

  Angajatii trebuie ascultati si laudati – sunt doua lucruri pe care un manager trebuie sa le faca permanent, pe timp de criza, in relatia cu personalul cu care lucreaza. Este important ca discutiile sa aiba loc cu fiecare dintre ei pentru ca oamenii se demotiveaza fiecare in felul lui, chiar daca exista o cauza comuna.

  In astfel de situatii, se cere intelegere din partea managerului, o discutie asupra situatiei exacte si cautarea de solutii in comun cu angajatii. De fapt, se impune instaurarea unui climat de incredere, o cadere a barierelor, este nevoie ca fiecare colaborator sa se simta sustinut si apreciat si astfel va deveni mai productiv.

  Analiza situatiei

  Inertia este inamicul motivatiei. Este de preferat sa se ia o decizie proasta, decat sa nu se ia niciuna, este o greseala sa crezi ca daca nu faci nimic lucrurile se aranjeaza de la sine. Tocmai de aceea este important ca echipa sa fie mobilizata si planurile sa fie facute in comun pentru ca fiecare colaborator stapaneste cel mai bine tipul de activitate pe care o desfasoara si poate aduce solutii viabile pentru reusita planului.

  Un sef ireprosabil va avea echipa alaturi

  Daca exista o problema cu adevarat sensibila pe timp de criza, aceea este cea a salariului. In toate sistemele de salarizare, obiectivele care devin dificil de atins genereaza automat demotivare. In conditii de criza, cand rentabilitatea conteaza, dar si motivarea echipei, pot fi scazute salariile, dar exista riscul sa fie pierduti cei mai buni colaboratori.

  Si se intra intr-un cerc vicios din care se poate iesi acordand mici compensatii, cum ar fi prime de merit, prime pentru vacanta. De asemenea, poate fi imbunatatit confortul la locul de munca sau unora dintre colaboratori li se pot lua sarcinile de serviciu care reprezinta pentru ei o sursa de stres. In concluzie, un manager care nu-si sustine echipa pierde sustinerea si increderea colaboratorilor.

  NU RATA

  Semne ca partenerul te inseala

  Infidelitatea poate fi traumatica si este cu siguranta una dintre cele mai provocatoare probleme cu care se poate confrunta un cuplu. In timp ce...

  Cele mai bune 20 de cursuri de blogging pentru începători pentru a vă îmbunătăți abilitățile (gratuit și plătit)

  Căutați cele mai bune cursuri de blogging online? Ești în locul potrivit. Blogging-ul este probabil cel mai bun mod de a face bani online. Blogging-ul...

  Mitologia slava: 8 creaturi, mituri si povesti

  Slavii reprezinta cel mai mare grup etnolingvistic european, imprastiati in Europa de Est, Centrala si de Sud-Est. Astazi, cei mai multi dintre acesti oameni...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT