Mai mult

  Germania da lectii Europei despre cum se trateaza criza

  In timp ce Marea Britanie a anuntat oficial intrarea in recesiune, Guvernul german si-a mentinut previziunile de crestere si considera ca „robustetea” economiei nationale este rezultatul reformelor curajoase. Toate acestea se constituie intr-un semnal important pentru Europa.

  Berlinul a confirmat estimarile facute in luna ianuarie – o crestere a PIB de 0,7% in 2012 si de 1,6% in 2013, dupa ce anul trecut cresterea a fost de 3%. Previziunile FMI insa raman inferioare celor ale Guvernului german (+0,6% in 2012 si +1,5% in 2013). Scenariul este diferit pentru analistii germani care sunt putin mai optimisti mizand pe o crestere de 0,9% anul acesta si de 2% anul viitor.

  „Economia Germaniei se afla intr-o situatie buna, dar am ales deliberat sa facem previziuni prudente pentru ca riscurile internationale raman ridicate deoarece criza datoriei in zona euro nu s-a rezolvat”, a declarat ministrul german al economiei, Philipp Rosler.

  Reforme „curajoase” pe piata muncii Philipp Rosler considera ca evolutiile pozitive ale situatiei din Germania au fost sustinute de o consolidare bugetara si de reformele structurale de pe piata muncii. El considera ca cei doi factori pot reprezenta un model pentru Europa, recomandand ca aceasta „lectie” sa fie invatata atat de Olanda, cat si de viitorul presedinte al Frantei.

  In perioada 2003-2005, cancelarul Gerhard Schroeder initia reforme extrem de nepopulare pe piata muncii ale caror efecte pozitive se vad acum, stiut fiind faptul ca reformele in acest domeniu sunt de durata si isi arata efectele in timp. Schroeder a permis atunci crearea de locuri de munca temporare, pentru care angajatorii nu trebuia sa cotizeze la sistemul de asigurari sociale, a instituit contractele de munca cu durata determinata si un program flexibil de activitate.

  De asemenea, abordarea prudenta, dar sustenabila, a cresterilor salariale a dus la mentinerea si consolidarea pietelor traditionale de export, concomitent cu un grad relativ ridicat de ocupare a fortei de munca. Avand astazi o rata a somajului cea mai redusa din ultimii 20 de ani, Guvernul german a decis sa acorde o crestere semnificativa a salariilor pentru cele aproximativ 2 milioane de bugetari, intr-o perioada in care aproape toate tarile din Europa se fac reduceri, germanii vor beneficia de o majorare salariala de 6,3%, acordata esalonat pana la sfarsitul anului viitor.

  „Motorul cresterii” in Europa „Suntem motorul cresterii in Europa”, spune ministrul german al economiei, asigurand ca economia Germaniei, adesea vazuta exclusiv ca exportatoare, este, de asemenea, sustinuta si de cererea interna, de investitiile companiilor si de consumul populatiei. El a dat asigurari ca importurile cresc aproape egal cu exporturile. Preocuparile pentru stabilitatea monedei, pentru un sistem de finante publice sanatos si o economie competitiva sunt departe de a fi politici care s-ar referi doar la Germania, acestea fiind gandite pentru a contribui si la bunastarea cetatenilor din zona euro, sublinia Andreas Dombret, membru al Consiliului director al Bundesbank.

  Vant de recesiune in restul Europei

  Situatia statelor din restul Europei ramane dificila. Miercuri, Londra anunta reducerea PIB in primul trimestru al acestui an, marcand astfel intrarea in recesiune. Luni, Banca Centrala a Spaniei facea acelasi anunt, indicand o scadere a  Produsului Intern Brut cu 0,4%. De asemenea, Danemarca, Irlanda si Italia anutasera anterior revenirea in recesiune. Ungaria ar putea face in curand acelasi anunt, iar Grecia anticipeaza o cadere mai mare decat fusese prognozat.

  NU RATA

  Evolutia Online Business Forum si planuri de viitor

  Pentru ca se apropie un nou Online Business Forum la Targu Mures peste 2 saptamani, l-am abordat pe Claudiu Gamulescu (initiator si organizator alaturi...

  Produsele de ingrijire personale. Ce trebuie sa cunosti pentru a face alegerile cele mai bune

  O textura matasoasa-neteda, o stralucire vibranta, si o bogata culoare, sunt semnele distinctive ale pielii frumoase. Daca asta e ceea ce iti doresti, trebuie...

  Fosforul, un element esential pentru viata dar care, poate ucide

  Fosforul este de o importanta vitala pentru dezvoltarea vietii. Cu toate acestea, compusii bazati pe acesta actioneaza ca otravuri puternice capabile sa elimine.La fel...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT