Mai mult

  De ce China restrictioneaza exporturile de grafit

  Guvernul CHINEZ a fost prins neprevazut in octombrie anul trecut, cand America a lovit-o cu controale dure la export ale semiconductoarelor de mare putere. Liderilor comunisti din Beijing le-a luat luni de zile sa formuleze un raspuns ferm. Astazi, China pare mult mai pregatita sa lupte cu razboiul infocat asupra viitorului tehnologiei.
  O intarire recenta a acelor controale americane asupra cipurilor de catre administratia presedintelui Joe Biden a fost asociata doar trei zile mai tarziu, pe 20 octombrie, cu noi restrictii la exporturile de grafit chinezesc.

  Cea mai recenta salva a Americii, care limiteaza tipurile de jetoane care pot fi vandute Chinei, a fost anticipata de cateva saptamani. Controalele sale originale au redus vanzarile catre entitati chineze ale cipurilor de ultima ora utilizate in dezvoltarea inteligentei artificiale. Acesta a inclus cipul A100 produs de Nvidia, un producator de cipuri din California. Cu toate acestea, restrictiile, cunoscute sub denumirea de „reguli pentru produse straine directe” (FDPR), au permis in continuare companiilor chineze sa cumpere circuite integrate mai putin puternice. Cu ingeniozitate, multe astfel de cipuri ar putea fi legate impreuna pentru a produce o putere de procesare mai mare.

  Un cip recent produs de noi, care a aparut in telefoanele mobile fabricate de Huawei, un gigant chinez al telecomunicatiilor inclus pentru prima data pe lista neagra de America in 2019, a alimentat ingrijorarea la Washington ca China gaseste modalitati de a evita regulile. Pentru a preveni mai multe surprize asemanatoare Huawei, cele mai recente FDPR-uri vizeaza masuri mai largi de performanta, ceea ce face mai dificila combinarea partilor mai mici intr-un intreg mai puternic. Companiile chineze, de exemplu, nu mai pot cumpara cipurile mai putin avansate A800 si H800 ale Nvidia ca inlocuitori pentru A100s.

  De data aceasta, China nu si-a tarat picioarele. Ministerul Comertului va cere exportatorilor de produse din grafit de calitate superioara sa detina licente de la 1 decembrie. Materialul gri poate parea plictisitor in comparatie cu siliciul puternic. Dar este folosit in mod obisnuit in anozii bateriilor litiu-ion. Acest lucru il face esential pentru planurile de decarbonizare ale multor tari. Si, pentru ca firmele chineze rafineaza aproximativ 90% din grafitul mondial, acesta ofera Chinei un efect de parghie.

  De cativa ani, China a testat utilizarea grafitului ca arma economica. Incepand din 2020, dupa o mica cearta diplomatica cu Suedia, companiile chineze au fost impiedicate in liniste sa vanda grafit partenerilor de acolo. Unii oameni din interior au banuit ca interdictia informala a avut ca scop stoparea dezvoltarii tehnologiilor verzi in Suedia.

  Cele mai recente restrictii sunt mult mai largi si mai formale decat acele eforturi anterioare fragmentate. Spre deosebire de o interdictie totala de export, licentele obligatorii de export nu submineaza complet industria interna a grafitului, care vinde mult in strainatate. De asemenea, permite autoritatilor sa vizeze cumparatorii dupa cum doresc. Instrumentul a devenit bratul ales al Chinei in razboiul economic cu America. Masuri similare au fost aplicate in august pentru galiu si germaniu. China controleaza 80% din aprovizionarea mondiala cu cele doua metale, care sunt folosite la fabricarea aschiilor. Galiul, in special, arata promitator in semiconductorii de generatie urmatoare.

  Cumparatorii straini de produse chinezesti nu sunt singurele daune colaterale in conflictul economic in crestere. Pe 19 octombrie, guvernul japonez a declarat ca un om de afaceri care lucra pentru o firma japoneza care a fost retinut in martie a fost arestat oficial sub acuzatia de spionaj. Trei zile mai tarziu, presa de stat chineza a declarat ca Foxconn, o firma taiwaneza care asambla iPhone-uri pentru Apple, este investigata pentru posibile incalcari fiscale si de utilizare a terenurilor. Directorii de la WPP, o firma britanica de publicitate, au fost de asemenea retinuti recent.

  Guvernul chinez pare sa se pregateasca pentru o escaladare ulterioara. Potrivit Reuters, un serviciu de stiri, cercetatorii afiliati la stat au cautat modalitati de a evita tipurile de sanctiuni impuse de Occident Rusiei dupa invazia acesteia in Ucraina. Se spune ca aceasta include construirea unei retele globale de companii care pot evita sanctiunile si emiterea de obligatiuni garantate cu aur pentru a ramane conectata la economia globala, chiar daca America incearca sa rupa legaturile comerciale ale Chinei cu restul lumii. Liderii Chinei au in vedere in mod clar zile mai intunecate pe viitor. 

  NU RATA

  Iubitul meu m-a parasit atunci cand a aflat ca sunt insarcinata!

  “ Buna! Ma numesc Ana si am 21 de ani! Nu am parinti, am fost crescuta intr-o casa de adoptie inca de mic copil, iar...

  Adrian Nastase a fost eliberat

  Adrian Nastase a fost eliberat conditionat din penintenciar, dupa ce a fost inchis pentru 605 zile de detentie. Acesta chiar a acordat cateva declaratii...

  10 dintre cei mai faimosi pirati feminini din istorie

  Femeile pirati terorizeaza marile de mii de ani. Cu toate acestea, inainte de secolul al XX-lea, femeilor li s-a interzis deseori sa mearga la...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT