Mai mult

  Lecturi de vacanta

  Daca a venit vacanta, e musai sa va faceti provizii de carte: pentru mare, munte sau doar pentru sezlongul de pe balcon. Va mai amintiti de bibliografiile scolare? Lectura este o delectare a sufletului, o hranire emotionala si mintala. Indiferent de cat timp disponibil avem, cititul trebuie sa fie pe lista noastra. Noi va oferim o bibliografie de vacanta pe cinste, cu tot ce n-ar trebui sa lipseasca dintr-o vara perfecta.Deci, cu burta pe carte!

  Ce carti luati cu voi cand va duceti la plaja? Nu va faceti inca planuri de lectura pentru ca noi am impachetat deja cateva geamantane cu carti pentru voi. De Florina Pirjol

  Simptomele “vacantitei”: soare, dor de duca, concentrarea tinzand spre zero, muzici, faze si terase. Multa lume citeste pe plaja, dar nu exista un tipar de lecturi de plaja: alegi ce-ti place si se potriveste ocaziei… estivale. Sau nu. Cu toate acestea, daca strabati la picior o plaja autohtona, vei avea surpriza sa ochesti pe cersafuri nu doar titluri de chicklit si crime-stories, ci si unele destul “grele” pentru contextul de lectura light.

  Nu citesti Platon pe plaja decat daca nu iti dai seama cat de igienic poate fi un roman politist sau un thriller usurel, la peste 30 de grade. Gestul poate fi motivat cumva sociologic: snobilimea se manifesta sonor si la plaja, unde, la fel ca pe strada sau in mall, trebuie sa iesi la rampa cu ce ai mai bun. Cu hainele de duminica sau cu lecturile serioase (si aici, exista ierarhii: de la snobul cititor de sud-americani pana la vilegiaturistul care-si cara la plaja eseurile lui Jean-Luc Nancy).

  E o forma de legitimare destul de ieftina, dar inca valabila intr-o societate care a deprins de putina vreme limbajul si strategiile publicitare, seductia consumista si libertatea exprimarii. Asadar, ce vedeti pe plaja nu e ceea ce pare a fi: domnisoara care face topless langa voi in costum de baie ciclam nu citeste cu adevarat Terry Eagleton, nici domnul cu burta care motaie cu Seneca alaturi nu e sincer, si nici sosia lui Gava, care subliniaza cu rosu un Heidegger ferfenitat.

  Sunt falsuri simpatice si inofensive, dar care spun ceva despre obsesia imaginii, la noi si aiurea. Fiti onesti, ca-i mai sanatos! Pe plaja, in tren, la strand, citesti carti amuzante, usurele, asortate ocaziei si soarelui molipsitor de vacanta. Vara aceasta, dupa un Bookfest fara cicatrici post-criza, aveti de unde alege, oricat ati fi de selectivi. Slava Domnului, normalitatea, atat cat exista ea la noi, se reflecta in abundenta titlurilor si in oferta de carte mai mult decat generoasa.

  Sa le luam pe rand. Nu stiu daca mai exista romanele Harlequin, dar puteti in schimb citi pe plaja “Cum sa spui adio” de Katherine Taylor, “Sunetul cuvintelor” de Amulya Malladi sau “Stalpi de sare” de Fadia Faquir, toate aparute in Colectia Leda “Love&Life”. Dintre noutatile Humanitas Fiction as alege Daniel Kehlmann, “Eu si Kaminsky” (hohotele de ras sunt incluse), “Miss Wyo­ming” de Douglas Coupland si “In numele por­cului” de Pablo Tusset.

  NU RATA

  Impartirea invitatiilor pentru nunta – un adevarat ritual

  Planuri si liste Nunta este un prilej de sarbatoare pentru intreaga familie a mirilor, nu doar pentru tanarul cuplu, iar la organizarea intregului eveniment pot...

  Dictionarul viselor: au o singura interpretare?

  Cu siguranta, de mai multe ori ai auzit ca visele noastre dezvaluie anumite aspecte ale tale sau, cel putin, ale subconstientului tau. Si este...

  Sorin Oprescu si Rares Manescu, NOI VREM APA, NU PAMANT!

  Mi-am pus si eu o dorinta in noaptea de Anul Nou. Nu sa fie pace in lume, nu sa aiba copiii din Somalia ce...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT