Mai mult

  Nasterea prin cezariana – un drept inca nerecunoscut!

  Societatea Civila pentru Reforma in Sanatate este o fundatie noua in Romania, ale carei obiective sunt promovarea sanatatii, a unei culturi medicale moderne, sprijinirea reformei in sistemul sanitar, combaterea malpraxisului si sprijinirea persoanelor bolnave, suferinde si cu dizabilitati.

  Unul dintre proiectele fundatiei, intitulat „Manifest pentru sanatate!”, este initierea unei campanii de informare a pacientilor referitoare la drepturile pe care le au, prin distribuirea unei brosuri si realizarea de chestionare in spitale, ca si de adoptare a unor masuri legislative pentru posibilitatea montarii unor urne de sugestii, sesizari si reclamatii in spitale.

  Cezariana – o procedura nejustificata?

  In urma prezentarii in presa a cazului de la Ploiesti, prin care medicii Spitalului de Obstetrica si Ginecologie au fracturat bratul unui bebelus la nastere (printr-o procedura medicala controversata) pentru a-l aduce pe lume, Fundatia Societatea Civila pentru Reforma in Sanatate atrage atentia asupra necesitatii adoptarii unei prevederi legislative care sa permita nasterea prin procedura de cezariana, la cerere si contra cost. In cazul mentionat, bebelusul avea aproape cinci kilograme, dar medicii nu au considerat oportuna operatia de cezariana, refuzand solicitarile mamei din timpul travaliului pentru aceasta procedura chirurgicala.

  Justificarea managementului spitalului este ca operatia cezariana nu se realizeaza la cerere din cauza costurilor implicate. Mai mult, in obstetrica, o operatie de cezariana la cerere, in cazul unei sarcini necomplicate, se considera, in conceptia traditionala, nejustificata. De aceea solicitarile in acesta conjunctura au fost refuzate. Opinia ca aceasta procedura este clinic nejustificata a constituit o provocare si, in timp, operatia cezariana la cerere, profilactica, a castigat tot mai mult teren.

  Cezariana programata – mituri si riscuri reale

  Avantajele si dezavantajele operatiei cezariene fata de nasterea pe cale naturala sunt in dezbatere. Desi datele sunt incomplete, predomina dogmatica parere ca nasterea naturala este, totdeauna, de preferat. In contrast, unele femei solicita ca nasterea sa aiba loc pe cale naturala, desi medicii au recomandat operatia cezariana. Pe de o parte, exista prejudecata ca in urma nasterii naturale nou-nascutul este mai sanatos, pe de alta parte, optiunea acestor femei este motivata si de teama fata de o interventie chirurgicala majora.

  Solicitarile femeilor pentru o metoda particulara a nasterii nu sunt intotdeauna motivate rational. Presedintele Fundatiei, Cezar Bivolaru, ne prezinta cateva dintre argumentele de factura pseudo-religioasa sau chiar „romantica“ predominand in prejudecata optiunii pentru nasterea naturala. Unul ar fi ca nasterea normala ofera fatului sansa de a lupta pentru viata sa si de razbi. „Nimic mai ridicol! Un argument bazat pe superstitii periculoase care pot face mai mult rau. Mai exista ideea ca asa a vrut Dumnezeu sa ne nastem.

  Dincolo de faptul ca traim intr-un stat laic, discutia in jurul acestui argument ar duce inevitabil la concluzia jenanta ca revolutia industriala si tehnologica este opera diavolului. Contrargumente religioase exista, insa discutia trebuie purtata in registrul etic si juridic actual“. Argumentele de natura stiintifica in favoarea operatiei de cezariana sunt reducerea riscurilor de infectie, scaderea complicatiilor datorata perfectionarii tehnicilor de anestezie epidurala, eliminarea durerilor si a leziunilor perineale grave, diminuarea traumelor psihologice.

  NU RATA

  Cat de importanta este hidratarea in timpul antrenamentului

  De fiecare data cand organismul tau nu primeste suficienta apa se deshidrateaza. Simptomele deshidratarii sunt foarte simplu de recunoscut: gura uscata, senzatia de sete,...

  PlayStation Now: Cum sa va inscrieti pentru versiunea beta

  Ghid pentru a va inscrie la noul serviciu de jocuri video cu abonament SonySony a anuntat ca PlayStation Now , serviciul de jocuri video...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT