More

  Oferta publica FP este o cale de a restitui bani actionarilor la o valoare mai apropiata de activele nete

  on

  |

  views

  and

  comments

  Oferta publica de rascumparare de actiuni pe care o va derula Fondul Proprietatea (FP) in perioada 15 octombrie – 4 noiembrie este o modalitate de a restitui bani actionarilor la o valoare mai apropiata de activele nete si de a reduce discount-ul cu care se tranzactioneaza pe bursa actiunile FP, a declarat vineri managerul FP, Grzegorz Konieczny, la o intalnire cu presa.

  Fondul Proprietatea va plati un leu pe actiune in programul de rascumparare care vizeaza preluarea unui pachet de 4,35% din actiunile proprii, pretul fiind cu 34% mai mare fata de cotatia actiunilor FP la bursa.

  Oferta publica se ridica la 600 milioane lei (circa 135 milioane euro) si va fi intermediata de BCR si casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.”Prin programul de rascumparare de actiuni lansat in aprilie 2013 am achizitionat doar 24% din program, ritmul de executie a fost sub asteptarile noastre, in acest ritm ajungeam in octombrie 2014 si am vrut sa-l acceleram. Este o practica foarte uzuala de a aduce bani inapoi actionarilor. Ne asteptam ca oferta sa fie puternic suprasubscrisa si vom lua in considerare in viitor lansarea de noi oferte de rascumparare daca vom avea acordul actionarilor si Autoritatii de Supraveghere Financiara”, a spus Konieczny, care a adaugat ca pretul de 1 leu/actiune din oferta nu presupune obligatii fiscale pentru actionari si pentru Fond.

  La data de 30 septembrie 2013, actionarii institutionali straini detineau 57,066% din actiunile FP, actionarii institutionali romani – 8,334%, persoane fizice nerezidente – 5,786%, persoane fizice romane – 22,057%, MFP – 2,674%. Numarul total de actionari era de 7.969.Intrebat de jurnalisti daca oferta publica pentru actionari, la un pret mai mare cu 34% decat cotatiile la bursa, are legatura cu faptul ca actionarii FP trebuie sa decida in noiembrie daca mandatul de administrator al companiei Franklin Templeton va fi prelungit, Konieczny a mentionat ca primul program de rascumparare de actiuni a fost in 2011, iar in aprilie 2012 un nou program de rascumparare a fost blocat de contestatiile unui actionar minoritar si a fost lansat un an mai tarziu, in aprilie 2013.

  “Programul a fost lansat doar in aprilie 2013, am avut 3-4 luni in care sa ne dam seama ca ritmul nu este cel asteptat si, dupa 5-6 luni, am venit cu aceasta oferta publica. Daca am fi putut incepe mai devreme programul de rascumparare (din aprilie 2012 – n.a.), si oferta publica ar fi fost mai devreme”, a explicat reprezentantul FP.

  Share this
  Tags

  Must-read

  PSD mai avea 4 zile pana la desfiintare

  Victor Ponta a ratat la mustata radierea PSD din registrul partidelor politice de la Tribunalul Bucuresti. Mai precis, sfarsitul lumii pentru social-democrati ar fi...

  INTERVIU – EXCLUSIV : MISTER Z

  Mister  Z sau  Zozo, asa cum ii spun prietenii, si-a facut un pic de timp liber si ne-a acordat un interviu in exclusivitate. In cadrul interviului,...

  Un loc de munca sigur

  Oamenii pot suferi de boli sau accidente ca rezultat direct al slujbelor lor. Angajatorii au datoria de a se asigura ca pentru toti angajatii...

  Recent articles

  More like this