Mai mult

  Stiinta ne atribuie 9 simturi, nu cinci: vom descoperi care sunt ele

  O invatam din copilarie. Omul are cinci simturi: vazul, auzul, atingerea, gustul si mirosul, dar gresim. Simturile sunt senzori care ajuta creierul sa genereze harti conceptuale cu ceea ce se intampla in jurul lui.

  Stiinta a descoperit alte patru simturi care sunt vitale pentru noi.

  Cele patru simturi pe care nu le cunoastem

  Termoreceptie, echilibrare, proprioceptie si nociceptie. Dintre acestea, una dintre cele mai importante, mai ales in timpul dezvoltarii copilului, este proprioceptia. Vezi aici care sunt organele de simt ale omului.

  Va suna chinezesc, dar de indata ce contextualizam, veti vedea ca totul are logica lui:

  • Termoreceptia : ne permite sa percepem temperatura
  • Nociceptie : perceptia durerii
  • Echilibrioceptie : regleaza simtul echilibrului
  • Propioceptie : simtul propriului corp.

  Ne vom concentra pe proprioceptie, adica pe sistemul kinestezic prin care ne percepem corpul, muschii si articulatiile, astfel incat creierul sa stie unde este fiecare parte si cum se misca.

  Ne face constienti de unde sunt limitele corpului nostru: cat de departe suntem de un perete, de exemplu, sau presiunea cu care tinem un pahar.

  Desi poate parea evident, acest simt este foarte important pentru reactiile reflexe (inlaturarea fetei atunci cand o minge este aruncata spre ea), mentinerea echilibrului sau reglarea locului in care ne miscam.

  Exista leziuni neurologice care afecteaza proprioceptia si persoanele care sufera de ele au dificultati in a sti unde se afla corpul lor, pentru a-l misca eficient.

  Exista posibilitatea restabilirii acestui simt deteriorat, partial sau total, in functie de severitatea leziunii si daca este sau nu neurologica. Exista exercitii proprioceptive pentru a trata leziunile si ne ajuta corpul sa ne imbunatateasca puterea, coordonarea, echilibrul si timpul de reactie in anumite situatii. Printre acestea, lucreaza miezul, spatele inferior, echilibrul…

  Datorita senzatiilor care ne vin din aceste trei sisteme, stim cum este corpul nostru si cum suntem, de aceea este atat de important sa le abordam prin stimulare multisenzoriala. Unele dintre aparatele pe care le gasim in salile de stimulare multisenzoriala au ca scop stimularea corecta si ordonata a acestor sisteme, favorizand dezvoltarea lor.si functionare optima, precum: paturi de greutati, genti de dans si alte instrumente pe care le gasiti in sectiunea proprioceptie; dispozitive suspendate de tavan sau de podea (sectiune vestibulara); si, bineinteles, diverse materiale pentru stimularea tactila (incluse in trusele noastre multisenzoriale). Este important sa incurajam dezvoltarea acestor sisteme mai ales ca atunci cand functioneaza bine, ne simtim bine.

  Propioceptia este simtul care ne permite sa stim constant cum este postura corpului nostru. Datorita lui stim cum sunt asezate partile corpului nostru chiar daca nu le vedem, observam tensiunea in tendoane, in pozitia articulatiilor si in muschi. Acest lucru este posibil deoarece am distribuit in toate aceste tesuturi structuri nervoase insarcinate cu inregistrarea modificarilor fizice precum cresterea presiunii, intinderea etc. si toate aceste informatii sunt transportate la creier. Propioceptia este un simt foarte important a carui pierdere este destul de invalidanta, deoarece oamenii isi pierd o mare parte din controlul corpului, ceea ce le face dificil sa efectueze si sa controleze orice tip de miscare de rutina, cum ar fi mersul, ridicarea obiectelor, ridicarea etc.

  Si, in sfarsit, un alt simt care se gaseste in aproape tot corpul nostru este nociceptia, care este definita ca abilitatea de a simti durerea. Este un simt a carui piesa fundamentala sunt receptorii nervosi numiti nociceptori, care sunt activati de orice tip de stimul potential daunator pentru tesuturile noastre, cum ar fi o schimbare brusca a presiunii, temperaturi extreme etc. Iar pierderea nociceptiei este o problema serioasa de sanatate, deoarece s-a vazut ca persoanele carora le lipseste nociceptia au o sanatate si o calitate mai scazuta a vietii decat persoanele a caror perceptie a durerii functioneaza normal.

  Exercitii de baza

  Exercitiile de baza sunt folosite pentru a antrena muschii pelvisului, spatelui inferior, soldurilor si abdomenului. Pe ele se sprijina echilibrul corpului nostru

  Una dintre cele mai clasice este scandura abdominala: scandura dreapta cu coatele sprijinite

  Una dintre cele mai cunoscute variante ale sale este scandura laterala cu care este crescuta implicarea abdominalilor oblici.

  Piciorul se ridica la un unghi de 90º : una dintre cele mai suferite.

  NU RATA

  Obsesia pentru hentai

  O spunem deschis sau mai putin deschis, cu perdea sau fara, cert este ca industria pornografica este din ce in ce mai infloritoare. Consumatorii principali,...

  10 mituri despre epoca vikingilor: Afla acum care sunt

  Putine perioade ale istoriei creeaza atata entuziasm ca epoca vikingilor. Cu toate acestea, dincolo de imaginea stereotipa (si, sincer, legitima) a razboinicilor si rapitorilor...

  Pina colada – un cocktail simplu si delicios

  Am revenit deja la cursurile virtuale si acum toti parintii isi dau seama ca munca profesorilor ar trebui sa fie mult mai bine platita. Pun...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT