Mai mult

  Superprognozatorii: oamenii „normali” capabili sa prezica viitorul

  Ganditi-va la evenimentele tulburi din istoria recenta. Ati prezis alegerea lui Barack Obama ca candidat democrat sau ati inclinat spre Hillary Clinton? Si odata cu Primavara Araba, ai putea ghici revolutia la primele semne de nemultumire? Ati reusit sa anticipati criza din Ucraina?

  Daca raspunsul tau la aceste intrebari este da, ai putea fi un „super prognozator”, unul dintre oamenii capabili sa prezica evenimentele mondiale cu o acuratete incredibila.

  Acest lucru nu are nicio legatura cu citirea viitorului in zatul de ceai si nici nu trebuie sa fii un analist politic cu experienta.

  Unii super-predictori sunt oameni obisnuiti, din toate categoriile sociale, capabili de judecati uimitor de perspicace.

  In ultimii ani, psihologii au gasit o serie de talente mentale ascunse, abilitati care pot trece neobservate de oamenii care le poseda.

  De exemplu, sunt „super-recunoasterii”, cei care isi pot aminti fetele oamenilor chiar si dupa ce le-au vazut doar o data si cu ani in urma.

  Si, de asemenea, „super-degustatorii”, cei care percep gustul intr-un mod foarte intens, sau „super-memorizatorii”, care isi amintesc in mod natural evenimentele din aproape fiecare zi din viata lor.

  Aceste talente se pot datora in mare parte genelor noastre, in timp ce capacitatea de a prezice ar trebui, teoretic, sa fie rezultatul experientei si invatarii.

  Cu toate acestea, expertii in politici sunt adesea prost sa interpreteze ceea ce spune globul de cristal.

  Philip Tetlock de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit ca acestea tind sa fie ceva mai corecte cu predictiile lor decat daca raspunsurile ar fi aleatorii.

  „Cimpanzeii care aruncau sageti la posibile rezultate ar fi putut obtine rezultate aproape la fel de bune ca cele ale expertilor.” Asa a rezumat politologul concluziile studiului sau pentru ziarul american The New York Times .

  Agentiile de informatii militare, desigur, au tinut pasul cu ancheta.

  Sub forma unui concurs, agentia a recrutat mii de participanti din toate categoriile sociale pentru a-si testa abilitatile de predictie punand intrebari.

  Printre alte intrebari, ei au fost intrebati: „Va mai fi Robert Mugabe presedintele Zimbabwe la 30 septembrie 2011?” si „Va fi Grecia membra a Uniunii Europene la 1 iunie 2012?”.

  In loc sa raspunda pur si simplu da sau nu, deoarece acestea nu pot reflecta incertitudinea inerenta vietii reale, li s-a cerut sa estimeze probabilitatea ca fiecare eveniment sa se produca.

  Dupa trei ani de competitie, echipa lui Tetlock a publicat cateva dintre rezultatele lor in revista Psychological Science si la reuniunea anuala a Asociatiei pentru Stiinta Psihologica din San Francisco, in iulie anul trecut.

  Unul dintre obiectivele principale a fost de a vedea daca vreunul dintre predictori a fost constant bun la predictiile lor.

  Asa ca, dupa un an, Tetlock a verificat rezultatele a peste 2.000 de participanti si a deturnat 2% dintre acestia, asa-numitii „super-predictori”, pentru a forma impreuna cu ei echipele care vor concura in urmatoarea faza a testului.

  Pana la sfarsitul celui de-al doilea an al studiului, performanta lor a fost de pana la patru ori mai precisa decat a celorlalti participanti.

  Desi experienta politica i-a ajutat pe unii, participantii proveneau dintr-o mare varietate de profesii.

  „Unul dintre cei mai buni prognozatori a fost un farmacist”, a spus Tetlock.

  Dupa cum era de asteptat, acesti predictori de elita au avut tendinta de a se descurca mai bine in masurarea inteligentei decat ceilalti participanti.

  Cu toate acestea, au impartasit o alta trasatura: mintea deschisa.

  In viata de zi cu zi, deschiderea la minte poate fi confundata cu o ideologie progresista, dar in psihologie reflecta usurinta de a face fata incertitudinii.

  In conformitate cu aceasta, oamenii cu mintea deschisa tind sa fie capabili sa vada toate partile problemei, ceea ce pare sa-i ajute pe prognozatorii sa-si depaseasca propriile idei preconcepute atunci cand primesc date noi.

  „Trebuie sa se razgandeasca rapid si des”, a explicat Tetlock.

  O alta trasatura comuna a prognozatorilor eficienti este constientizarea de sine, sau intelegerea propriilor slabiciuni.

  Chiar si cei mai experimentati meteorologi pot cadea in unele capcane, asa ca echipa lui Tetlock a decis sa testeze daca doar o ora de antrenament le poate preveni cele mai frecvente greseli.

  El nu este dornic sa intre in prea multe detalii despre metode, pentru a nu influenta rezultatele viitoare, dar cercetatorul a remarcat ca predictorii incep adesea prin a lua o perspectiva „interna” asupra problemei.

  De exemplu, cand se gandesc daca Mugabe va ramane la putere, ei incep prin a cauta semne de nemultumire in tara.

  Cu toate acestea, studiul sugereaza ca se pot face predictii mai bune daca ne oprim sa gandim si analizam datele istorice.

  In cazul lui Mugabe, o idee buna ar fi sa ne uitam la durata medie a unui guvern autoritar si apoi sa rafinati aceasta estimare.

  Alte strategii avute in vedere de cercetare vizeaza reducerea prejudecatilor cognitive.

  De exemplu, studiul a aratat ca oamenii tind sa ia decizii mai bune daca li se amintesc de conceptii gresite comune, cum ar fi exagerarea unor evenimente deosebit de infricosatoare.

  De asemenea, propune sa se ia in considerare cele mai bune si cele mai proaste rezultate posibile ale unei situatii, deoarece aceasta deschide mintea catre toate posibilitatile si ajuta la chestionarea ideilor de baza despre eveniment.

  Aceste tactici pot parea evidente, dar toate dovezile disponibile despre irationalitatea umana sugereaza ca sunt usor de uitat, chiar si de cei care ar trebui sa stie mai bine.

  Tetlock cauta, de asemenea, modalitati de a exploata inteligenta colectiva a super-prognozorilor.

  Multi psihologi cred ca expertii care lucreaza in echipa obtin rezultate mai proaste decat cei care o fac individual, deoarece ajung sa-si intareasca reciproc prejudecatile.

  „Este nebunia maselor”, a spus Tetlock.

  Cu toate acestea, cu o anumita pregatire despre cum sa critici punctele de vedere ale altora si cum sa raspunda pozitiv la alte perspective, participantii au obtinut rezultate mai bune.

  Echipa de cercetare spera ca aceste descoperiri ar putea schimba in cele din urma modul in care guvernele iau decizii.

  „Nu este vorba despre o afacere cu profetie, ci despre o afacere cu claritate”, a spus politologul. „Vrem sa crestem onestitatea intelectuala a predictiilor”.

  Concursul cercetatorilor ar putea ajuta, de asemenea, sa gaseasca modalitati prin care toata lumea isi imbunatateste abilitatile de predictie in viata de zi cu zi.

  Trebuie sa iei o decizie importanta cu privire la viitorul tau? Accepta incertitudinea si accepta-ti partinirile. Desi, bineinteles, daca esti un super-pronosticator, probabil ca ai vazut deja aceste sfaturi venind.

  NU RATA

  Scandal in PSD. Victor Ponta, acuzat pentru confuzia in care a aruncat partidul

  Declaratiile lui Victor Ponta despre o alianta cu PNL in urma careia PSD sa primeasca postul de premier si PNL candidatul la presedintia Romaniei...

  Ai dreptul sa ai o zi trista

  Ca fiinte umane care suntem, avem dreptul sa ne gasim uneori tristi , sa nu fim suta la suta, sa nu fim continuu cu...

  PSD mai avea 4 zile pana la desfiintare

  Victor Ponta a ratat la mustata radierea PSD din registrul partidelor politice de la Tribunalul Bucuresti. Mai precis, sfarsitul lumii pentru social-democrati ar fi...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT