Mai mult

  Un loc de munca sigur

  Oamenii pot suferi de boli sau accidente ca rezultat direct al slujbelor lor. Angajatorii au datoria de a se asigura ca pentru toti angajatii con­ditiile de munca sunt compatibile cu siguranta lor, sanatatea si starea de bine. Deoarece femeile reprezinta o parte atat de mare din forta de munca si lucreaza intr-o mare varietate de servicii, este im­portant ca ele sa stie care sunt cerintele mi­nime.

  Locurile de munca nu sunt toate la fel si ar trebui sa stiti la ce sa va asteptati de la al dumneavoastra si ce este de facut daca nu aveti conditii satisfaca­toare. Toate suprafetele de munca ar trebui sa fie curatate regulat, sa aiba o buna ventilatie si sa fie bine luminate. Ar trebui sa fie dotate cu echipamente sau utilaje adecvate pentru a va efectua munca in mod corespunzator. Ar trebui sa existe toalete separate si usor accesibile pentru femei si barbati (care nu ar trebui sa co­munice in mod direct cu spatiul de munca), cu facilitati pentru spalarea si uscarea mainilor. Fe­meilor trebuie sa li se ofere un mod eficient si igienic de protectie sanitara.

  Pentru personalul angajat ar trebui sa existe locuri sigure in care acesta sa-si pastreze lucrurile, protejate de hoti. Cladirile nu trebuie sa fie vechi si subrede. Uneori cele mai moderne si atractive locuri de munca pot avea un sistem de ventilatie ineficient, iar lipsa aerului proaspat poate determina cefalee (dureri de cap), probleme respiratorii, tulburari de somn si alte probleme de sanatate. Unele tipuri de activitate implica riscuri care necesita reguli specifice. Multe accidente la locul de munca au loc deoarece angajatilor nu li se face un instructaj adecvat. De exemplu, atunci cand sunt implicate substante periculoase, etichetele tre­buie sa fie mari si clare afisandu-se cuvinte ca: „iritant”, „coroziv”, „toxic” sau „otravitor”.

  Ar trebui sa primiti instructiuni despre aceste substante, inclusiv ce actiuni trebuie intreprinse daca veniti in contact cu una din ele sau daca vaporii ajung in aria de lucru. In mod regulat, angajatorul ar trebui sa reali­zeze o evaluare a acestor substante, pentru a se asigura ca nici o persoana nu este pusa in situatie de risc. Personalul din laboratoare sau cel de igienizare sunt mai vulnerabile, dar oricine poate atinge sau inhala o substanta ce nu a fost depozitata in secu­ritate sau etichetata corect. Unele substante posibil periculoase nu sunt atat de evidente si poate fi necesara purtarea de haine sau masti protectoare. intr-o fabrica de confectii, cantitatea mare de scame si praf din aer poate ajunge in plamanii dumneavoastra; sau lucrul cu hartii si cerneala poate provoca taieturi si iritatii ale pielii. Persoanele care lucreaza cu flori pot prezenta eruptii determinate de pesticide sau chiar de flori.

  Luati o pauza

  Pauzele regulate sunt necesare celor a caror munca implica miscari repetate ale mainilor si bratelor, pentru a preveni unele afectiuni severe ale mem­brelor superioare. Acestea sunt caracteristice unei game largi de profesii (productia de alimente si imbracaminte, liniile de asamblare manuala, cura­tenia, coafura si frizeria si utilizarea calculatoarelor) si reprezinta un procent mare din bolile profe­sionale ale femeilor, care sunt angajate majoritar in aceste domenii de activitate. Presiunea constanta de a indeplini termene de lucru riguroase, lipsa pauzelor regulate si echipamentele sau scaunele prost concepute, toate va pot afecta organismul. Pauzele scurte, frecvente – 5-10 minute la fiecare ora – sunt mai bune decat pauzele ocazio­nale mai lungi. Aceste pauze sunt cel mai eficiente daca puteti parasi spatiul in care munciti pentru a va recrea. A respira aer curat pe parcursul zilei – o plimbare scurta in timpul pauzei de pranz, de exemplu- este cel mai bun antidot impotriva aeru­lui inchis, de la locul de munca. Daca prezentati orice durere, tumeflere, furni­caturi si pareza sau scadere a fortei musculare la nivelul bratelor sau picioarelor, trebuie sa raportati acest lucru imediat supraveghetorului sau angaja­torului dumneavoastra, astfel incat sa se poata lua masuri pentru a descoperi ce nu este in regula.

  Vorbiti tare Indiferent daca este vorba despre graviditate sau alta problema, este posibil sa nu va cunoasteti drepturile si sa va simtiti intimidata la gandul de a sta de vorba cu angajatorul. Discutarea problemelor cu colegii pentru a vedea punctele lor de vedere si apoi consultarea cu seful dumneavoastra direct ar putea fi cea mai buna solutie. Daca acest lucru va ingrijoreaza, il puteti ruga pe un repre­zentant al sindicatului sa vorbeasca cu patronul in problema dumneavoastra. De asemenea, puteti incerca un „curs de afirmare”, pentru a invata sa va expuneti punctul de vedere.

  Evaluarea riscurilor

  In mod evident, sanatatea este importanta, dar la fel este si pastrarea unui simt al echili­brului in ceea ce priveste munca si locul dum­neavoastra de munca. Slujba pe care o aveti va poate aduce multe recompense, astfel incat sa nu va doriti sa o pierdeti. Problema consta in a pune in balanta riscurile si beneficiile. Cu siguranta nu doriti sa va expuneti nici unui risc care ar putea sa va aduca o incapa­citate de munca prelungita. Acceprand faptul ca accidentele constituie o parte a vietii de zi cu zi – de exemplu, faptul ca este mult mai probabil sa fiti calcata de un autobuz decat de a face o tromboza atunci cand luati pilule contracep­tive orale – veti putea privi locul dumneavoas­tra de munca dintr-o perspectiva rationala. Daca incep sa apara alergii sau daca in mod constant raciti, prezentati dureri de spate sau dureri de cap, acestea sunt simptome ale unui mediu inadecvat si ale unei slujbe pe care nu o agreati. incercati sa va concentrati asupra a ceea ce puteti modifica – scaunul pe care stati, aerul pe care il respirati, numarul de pauze – si vedeti daca se schimba ceva. Daca nu, cautarea unei noi slujbe poate fi cea mai buna solutie.

  entru a invata sa va expuneti punctul de vedere. Munciti in timp ce asteptati In unele domenii de activitate, o munca in poate deveni periculoasa, daca sunteti insarcinata. Ar trebui sa va expri­mati temerile si sa vedeti daca va puteti muta intr-o slujba mai sigura in interiorul companiei, pe durata graviditatii.

  MODUL DE LUCRU CORECT IN FATA UNUI ECRAN cea corecta si confortabila pentru dumneavoastra. – Ar trebui sa aveti un scaun stabil si ajustabil, de preferinta cu un suport pentru picioare. -Aveti nevoie de suficient spatiu in fata tastaturii pentru a va sprijini mainile. – Ar trebui sa existe destul loc pentru a va schimba pozitia si a va diversifica miscarile. – Biroul ar trebui sa fie suficient de mare pentru a va aseza toate documentele cu care lucrati simultan. – Asupra ecranului nu va fi indreptata direct o sursa de lumina stralucitoare, iar ecranul va avea o suprafata detasabila, protectoare impotriva luminii puternice. – Gatul si umerii nu vor fi supusi stresului. – Pentru ca ochii sa nu devina uscati, clipiti des sau utilizati picaturi umidificatoare.

  NU RATA

  23 de fapte amuzante despre Muntele Everest care te vor uimi

  1. Muntele Everest este cel mai inalt varf, care se inalta la 29.032 de metri deasupra...

  Cele mai bune trucuri pentru a depasi un esec in dragoste!

  Putine dintre noi, femeile sensibile, suntem ocolite de escuri in dragoste. Odata si odata tot se intampla ceva, nu facem alegerea corecta si ajungem...

  Iubitul meu m-a parasit atunci cand a aflat ca sunt insarcinata!

  “ Buna! Ma numesc Ana si am 21 de ani! Nu am parinti, am fost crescuta intr-o casa de adoptie inca de mic copil, iar...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT