Mai mult

  Actorul si regizorul englez Carol Reed

  Actorul Carol Reed (1906-1976) a fost un artist iscusit, despre care s-a spus ,,ca nu a depasit conditia regizorului bun meserias”. Meseria solida, stiinta de a-si alege actorii si scenariile de succes i-au asigurat in fata publicului o pozitie preferentiala. El a venit in fata spectatorilor cu tot ce acestia isi doreau: film de montaj, film istoric, drama poetica, triller, melodrama. A stiut sa abordeze literatura de succes, a ecranizat lucrari de Cronin, Dickens, Wells, Stone, Conrad, Green si altii.

  Carol Reed a debutat in anul 1927 ca scenarist, a fost actor si asistent de regie. Din anul 1934 a fost regizor, fiind influentat de Anthony Asquith, Michael Powell, Noel Coward si scoala lui Grierson. In filmele sale apar teme cu un pronuntat caracter social: ,,Bank Holiday” (,,Banca in vacanta”, 1938), ,,Stars look down” (,,Sub privirea stelelor”, 1939), ,,Kips” (1941), ,,The Way Ahead” (,,Drum inainte”, 1943). Acesta din urma cuprinde istorisiri cu caracter documentar din Anglia anilor de razboi, scenaristii Peter Ustinov si Eric Amber prezinta un razboi vazut si trait de oamenii obisnuiti, fara acte de bravura si eroi.

  Eric Rhode aprecia maiestria lui Reed de a impleti la un loc firi diferite, simtul situatiilor comice, capacitatea de a scoate de la actori tot ce au mai bun, tehnica sa de a urmari. Comportamentul de grup este si mai bine pusa in valoare in filmul urmator ,,Adevarata glorie” (1945), regizat impreuna cu Garson Kanin. Pelicula se refera la debarcarea in Normandia si inaintarea trupelor aliate pana la ocuparea Berlinului, precum si sarbatoarea pacii in 1945. Filmul este un documentar artistic.

  In anii razboiului cinematografia britanica trece prin mari dificultati materiale, productia de filme scade, deoarece unii dintre cei mai buni creatori se indreptau spre Hollywood (cum a facut Hitchcock), Anglia are totusi o adevarata scoala de regie prin: Laurence Olivier, Michael Powell, Harry Watt, David Lean, si altii. Printre ei se numara si Carol Reed. In anul 1946 realizeaza filmul ,,Odd Man Out” cu James Mason si ,,The Third Man” (,,Al treilea om”, 1949), dupa Graham Greene, un film a carui actiune se petrecea in anii de la sfarsitul razboiului intr-o Viena impartita intre cele patru mari puteri. Filmul prin tehnicile si elementele romantice are o tenta politista, un ton pe cat de original pe atat de curios. Exploziile razboiului trecusera, dar printre ruinele lasate prin cafenele, prin birturi misunau spioni, fascisti speriati, speculanti si raufacatori. Din distributia internationala a filmului fac parte actori englezi, americani, germani, austrieci, italieni, maghiari etc, printre care: Joseph Cotton, Alida Valli, Trevor Howard, se remarca Orson Welles in rolul principalului raufacator, si Harry Lime. Filmul a avut un rasunator succes pe toate continentele.

  Cea mai buna lucrare a lui Carol Reed ramane ,,The Fallen Idol” (,,Idolul prabusit”, 1948) – drama unui copil solitar. Dupa aceste succese deosebite regizorul are o cadere surprinzatoare, el produce filme mediocre precum: ,,Surghiunitul din insula” (1952) dupa J.Conrad, sau ,,Intermediarul” (1953) si ,,Al treilea om”. In 1956 regizorul incearca sa faca un film poetic ,,A Kid For Two Farthings” (,,Copilul si Licorna”), apoi filmul ,,Trapez” in care reia pentru Hollywood povestea pentru ,,Varieteu” si ,,Cheia” (1958).

  In anul 1955, cinematografia britanica este din nou in perioada dificila astfel ca cei mai de seama regizori, printre care si Carol Reed isi incearca sansele la Hollywood. El nu ramane prea mult timp la Hollywood, nu a fost prea bine primit in marea cetate a filmului. In anul 1960, creaza filmul ,,Omul nostru din Havana” in colaborare din nou cu Graham Greene, apoi in anul 1963 realizeaza pelicula ,,The Ballad Of The Running Man” (,,Fugarul”) cu Laurence Harvey, Lee Remick is Alan Bates, dupa un roman de Shelley Smith. Este povestea unui pilot care isi insceneaza propria moarte, pentru ca sotia sa sa incaseze asigurarea si sa poata sa inceapa o noua viata. Filmul e valoros prin iscusita gradare a evenimentelor, prin atmosfera, prin aluziile la viciile societatii in care banii hotarasc totul, ducand la degradarea omului.

  Regizorul Carol Reed fiind atras de un scenariu din romanul lui Irving Stone despre Michelangelo, creeaza filmul ,,Agonie si extaz” (1965) cu actorul Charlton Heston in rolul principal si Rex Harrison in rolul Papei. Filmul este o simpla relatare biografica ,,un film in care documentul e tradat de cele mai multe ori, iar fictiunea mediocra, o romantare”. Un alt film este ,,Ultimul razboinic” cu actorul Anthony Quinn, in care el trateaza cu umor rezistenta aparent absurda a unui indian, la invazia civilizatiei in zona rezervatiei lui.

  Ultimul film al regizorului Carol Reed este ,,Follow Me” (,,Urmareste-ma”, 1972) cu actorii Mia Farrow, Topol si altii. Filmul este o ecranizare dupa piesa lui Peter Schaffer (,,Ochiul public”), este o melodrama vesela, in care apar peripetiile conjugale ale unui cuplu incompatibil: un englez din inalta societate si o americanca hippy, care ia gluma tabieturilor englezesti. Filmul prezinta frumusetile Londrei.

  A realizat un numar de 40 de filme. In anul 1968 obtine Oscarul pentru filmul ,,Oliver” care il situeaza printre creatorii importanti ai cinematografiei engleze.

  NU RATA

  Principele Radu a fost distins cu Medalia de Onoare EFIRO 2008

  Vineri, 20 iunie, la Romexpo, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a participat la inaugurarea Expozitiei Filatelice Mondiale - EFIRO 2008. Alteta Sa...

  Hidratarea corecta a copilului

  Hidratarea corecta a copilului este extrem de importanta, in special cand afara temperaturile sunt foarte ridicate. Multe persoane respecta prea putin cerinta unei hidratari...

  7 arme medievale puternice care au caracterizat razboiul de asediu

  Detalii din Asediul Lisabonei de Alfredo Roque Gameiro, 1917; si relieful zidului din gips asirian afisand Ashurnasirpal al II-lea asediand un oras cu ziduri...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT