Mai mult

  Arad, mica Viena a Romaniei

  Cu aceasta expresie, Aradul a fost definit de istoricul, poetul si premierul roman Nicolae Iorga la inceputul secolului al XIX-lea, cu ocazia vizitei sale in oras. Aradul avea, de fapt, multe trasaturi comune cu capitala Imperiului Austro-Ungar, inclusiv structura urbanistica si stilul cladirilor sale, dintre care una dintre cele mai remarcabile este palatul maiestos Cenad.

  Situat pe raul Mures si ocupand parti atat din provincia Crisana, cat si din Banat, Arad isi urmareste istoria pana in secolul al XI-lea. Arad s-a dezvoltat ca un post comercial important in timpul ocupatiei turcesti, intre 1551 si 1699. Dupa 1699, orasul a fost condus de monarhia habsburgica si in 1834 Arad a fost declarat „oras regal liber” de catre imparatul Francisc I al Austriei.

  Astazi, Aradul este un important centru industrial si centru de transport, precum si casa a doua universitati, un seminar teologic ortodox romanesc, o scoala de formare pentru profesori si un conservator de muzica.

  Bisericile si catedralele din oras se intind pe patru secole, mai multe confesiuni si stiluri arhitecturale, de la baroc la neoclasic.

  Judetul Arad gazduieste si cateva importante manastiri ortodoxe, precum cele de la Hodos-Bodrog (datand din 1177), Bezdin (datand din 1334), Gai (construit in 1760-1762), Sf. Maria – Manastirea Franciscana Radna (construita in 1727 – 1826), Biserica Ortodoxa Domneasca din Halmagiu (datand din secolul al XIV-lea), Biserica Romano-Catolica din Sanpetru German (construita in 1774).

  Cetatea Aradului

  Monumentele gasite in oras marcheaza etapele istoriei sale, incepand cu Cetatea Aradului, care a fost construita la vremea imparatesei Maria Tereza si fiul ei Iosif al II – lea , in a doua jumatate a secolului al XVIII – lea. Cetatea, care este considerata o capodopera a ingineriei militare, este situata pe o cotitura a raului Mures , care o inconjoara pe trei laturi. Are forma unei stele duble cu sase fete si gazduieste in interior cladiri militare si baraci.

  Palatul Culturii este, de asemenea , gasit de-a lungul raului. Aceasta cladire a fost construita in 1913 dupa proiectele arhitectului local Ludovic Szantay intr-un amestec eclectic de stiluri arhitecturale care variaza de la neoclasic si gotic pana la Renasterea italiana. In prezent, Palatul ofera o sala pentru concerte si o interesanta, desi mica, sectiune arheologica care prezinta descoperiri din sapaturi in jurul Aradului . Exista insa si alte sectiuni dedicate revolutiei din 1848 si exemplelor de arta locala, care variaza de la broderii, obiecte ceramice si chiar instrumente agricole.

  Societatea Filarmonica din Arad are de asemenea sediul aici. Geniul aceluiasi arhitect Ludovic Szantay a fost, de asemenea, responsabil pentru biserica evanghelica cunoscuta sub numele de Biserica Rosie, datorita culorii caramizilor rosii utilizate pentru constructia sa, precum si a clopotnitei de 46 de metri. O caracteristica interesanta in interior este un amvon magnific elaborat si un altar gotic decorat cu o pictura care il infatiseaza pe Iisus rugandu-se in Gradina Ghetsimani.

  Printre cladirile dedicate culturii se numara Teatrul Ioan Slavici , construit in stil neoclasic si numit dupa celebrul scriitor si jurnalist roman care s-a nascut in satul din apropiere Siria.

  Poate nu este la fel de popular ca alte orase din Romania, dar nu lasati asta sa va pacaleasca. Arad este o destinatie turistica viitoare mai mica, dar frumoasa, care merita o vizita. Veti fi surprins de unele dintre lucrurile unice de facut, de multitudinea de fete si femei frumoase din Arad si de locurile pe care le puteti explora in aceasta destinatie ascunsa.

  Puteti planifica cu siguranta cateva ore intr-o excursie laterala aici in timp ce calatoriti la Szeged. S-ar putea sa doriti sa o revedeti candva, sa faceti o pauza si sa va relaxati la Arad.

  Daca intentionati sa vizitati Romania si nu sunteti sigur daca Arad ar trebui inclus in itinerariul dvs., continuati sa cititi. In aceasta lista, am reunit cateva lucruri de facut in Arad si in imprejurimi. Daca includeti acest oras in planurile dvs. de calatorie, veti fi incantati ca ati facut acest lucru.

  NU RATA

  La Gaudeamus s-au dezbatut problemele jurnalismului:’De la cuvantul vorbit la cuvantul scris’

  Vineri a avut loc la Targul de carte Gaudeamus dezbaterea “De la cuvantul vorbit la cuvantul scris”, organizata de Camera Stirilor Radio Romania si...

  Cum sa gasesti o anumita legatura pentru a te conecta cu alte persoane

  O mulțime de experiențe sunt universale. Mai simplu spus, nu ești primul care trece printr-o experiență, fie bună, fie rea, și nu vei fi nici...

  Planificarea inmormantarii poate deveni coplesitoare, dar nu esti singur

  Personalul nostru este aici pentru a va sprijini si pentru a va ajuta in calatoria dumneavoastra de durere, in timp ce va onoreaza persoana...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT