Mai mult

  Care sunt cele 34 de produse care compun cosul alimentar de baza?

  Iata ce trebuie sa contina cosul tau de cumparaturi, pentru a fi sigur ca ai cumparat toate alimentele de baza:

  Smantana proaspata

  Carnati

  Branza proaspata

  Ierburi

  Lapte pasteurizat

  Avocado

  Lapte praf

  Faina de ovaz

  Mosh Pui fara gatit

  Carne de porc dezosata

  Os cu carne de vita

  Supe instantanee

  Oua

  Carne de vita dezosata

  Fasole neagra

  Pepene verde

  Orez 

  Tortila de porumb

  Ananas

  Paine dulce

  Paste

  Zahar

  Ulei 

  Rosie

  Ceapa

  Cartofi

  Banane

   Cafea prajita si macinata

  Sare

  Bautura racoritoare      

  Sectoarele resping stabilirea salariului minim pe baza cosului de baza

  Sectoarele angajator si muncitor s-ar putea opune utilizarii noii metodologii pentru calcularea costului cosului alimentar de baza (CBA) pentru stabilirea salariului minim pentru 2018.

  „Este o manevra a Guvernului cu sectorul patronal de a denatura costurile CBA, cu tendinta de a le favoriza”. 

  Duenas spune ca sindicatele vor insista asupra unei ajustari care sa acopere inflatia cu metodologia anterioara.

  Sugereaza o alta formula

  Alejandro Ceballos de la Vestex afirma ca vor sa ia datele din noul cos alimentar, dar este foarte periculos pentru ca se poate interpreta ca un om de afaceri care a platit mai mult pentru un cos prost calculat va plati acum mai putin si nu va fi crestere pentru muncitorul.

  Un alt scenariu, a spus el, este ca daca se face un alt calcul CBA si se declanseaza de trei ori, muncitorul va cere acea crestere.

  El a adaugat ca cel mai bun calcul pentru a defini salariul minim pe 2018 —pentru sectorul pe care il reprezinta— se bazeaza pe formula Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Aceasta include rata estimata a inflatiei, cresterea economica si cresterea populatiei.

  Fredy Gomez, director adjunct al INE, a exclus manipularea in calculul CBA si a asigurat ca este tehnic. El a subliniat ca rezultatul din octombrie nu poate fi comparat cu lunile precedente si ca „a fost necesar” actualizarea CBA dupa 22 de ani.

  David Casasola: A fost necesara o actualizare in sistem

  Analistul de la Centrul de Cercetare Economica Nationala (Cien) a afirmat ca actualizarea CBA facuta de INE era necesara in Sistemul Statistic National.

  Acesta a asigurat ca este un exercitiu care in Guatemala nu se mai desfasoara de mai bine de 20 de ani si ca celelalte tari il au in parametrii statistici.

  Tehnicianul a subliniat ca CBA este un agregat de consum, care isi propune sa reprezinte modele de consum in medie si este ceea ce se reflecta in rezultatul din octombrie.

  In ajustarea efectuata de INE s-au avut in vedere membrii care alcatuiesc o familie —4,77—, consumul caloric pe membru al gospodariei —doua mii 262—, precum si actualizarea a 34 de produse de consum in locuinte, care a eliminat doi si 10 au fost incluse.

  „Acestea sunt ajustarile explicate in noua metodologie, pentru ca CBA a scazut in octombrie”, a adaugat el.

  Casasola a spus ca, in calitate de tehnicieni, asteapta ca INE sa faca cunoscuta metodologia de inregistrare a preturilor. Adica, care sunt preturile cu ridicata, cu amanuntul si de consum final?

  El a adaugat ca au perceput diferente in preturile angro colectate de Directia de Planificare a Ministerului Agriculturii fata de cele colectate de INE, care sunt pentru consumatori, dar ca exista diferente la divizia alimentara.

  Rezultatul este mai mult politic decat tehnic

  Fostul manager al INE si economist independent crede ca rezultatele CBA din octombrie nu au suport tehnic si raspund mai mult factorilor politici, din cauza discutiei despre salariul minim.

  El a adaugat ca pentru modificarea CBA a fost necesara realizarea unei Anchete Nationale a Venitului si Cheltuielilor Familiei (Enigfam) si ca metodologia folosita de INE s-a bazat pe consumul caloric al gospodariilor, lucru valabil si el.

  Cosurile de baza sunt derivate din rezultatele Enigfam, care determina de cate ori sunt achizitionate produsele in gospodarii, pe acesta preturile si apoi ponderarea pe divizii.

  El a amintit ca in precedentul CBA a existat sprijin din partea Fondului Monetar International si a altor tari. Rodas a explicat ca ultimul indice al preturilor de consum (IPC) care a fost realizat a fost in 2010 —an de baza pentru calcularea inflatiei—, asa ca in cazul CBA au trebuit sa astepte cel putin trei ani.

  El a adaugat ca noul CBA trebuia fuzionat cu metodologia anterioara.

  „Din punct de vedere politico-economic, s-a vorbit in repetate randuri ca salariul minim ar trebui sa fie egal cu costul cosului de baza, iar in Guatemala sunt sub acest cost”, a asigurat el.

  Ceea ce sugereaza Rodas este ca INE sa convoace sectorul academic si sa faca o analiza pentru ca metodologia sa fie expusa, sa-i dea voie, pentru ca nu era urgent sa se faca o schimbare. 

  S-a considerat sa nu se schimbe cosul.

  Cu acea ocazie, el a explicat ca INE a detectat un nou model de consum in gospodarii . Conducerea de la acea vreme considera insa ca nu presupune o modificare a celor 26 de produse care compuneau cosul de baza, care a fost intrerupt in septembrie anul trecut.

  El a explicat ca CBA se bazeaza pe un aport de 2.200 de calorii, care au fost datele furnizate de Institutul de Nutritie din America Centrala si Panama (Incap).

  • 82% dintre guatemaleni nu isi pot acoperi cheltuielile

  „Conducerea INE de la acea vreme nu se simtea capabila sa genereze un cos nou pentru ca nu avea aportul pentru acel aport caloric. Presupun ca acum, cu noua propunere, studiul se bazeaza pe un aport care include produse noi”, a adaugat el.

  In orice caz, a subliniat el, a fost necesara actualizarea noului CBA, deoarece in tari precum Guatemala se recomanda o periodicitate in inlocuire.

  Modalitatea de actualizare a CBA este o Enigfam, care se recomanda sa fie actualizata la fiecare 10 ani, si ca o institutie din afara INE sa stabileasca cosul, dar costul trebuie monitorizat.

  In ceea ce priveste scaderea costului cosului din octombrie anul trecut, Cruz Calderon a spus ca sunt produse noi, cu 34, si nu mai urmeaza pana la 26, din cauza inlocuirii altora.

  In general, a afirmat el, ceea ce s-a facut au fost date mai fine, iar ceea ce trebuie sa faca acum INE este sa recalculeze cosul inapoi; adica din 2010, cu noile produse care au fost incluse acum pentru a avea pe cel nou.

   Este reflectarea modelului de consum

  Directorul adjunct al INE, a afirmat ca rezultatele lunii octombrie sunt reflectarea unei medii a modelului de consum in locuinte.

  Consumatorul, datorita cheltuielilor si obiceiurilor de consum, ar trebui sa vada reflectat ceea ce a fost proiectat ca un calcul mediu de cumparare.

  Datele pentru octombrie, a spus el, nu sunt colectate de la un anumit grup sau sector in special, ci sunt mai degraba o medie la scara nationala.

  „Intr-un magazin de cartier gasim cele 34 de produse care compun noul CBA intr-o disponibilitate mai mare sau mai mica si, in consecinta, este o actualizare a obiceiurilor de consum”, a subliniat el.

  El a amintit ca INE a luat ca baza obiceiurile de consum in gospodarii reflectate in Ancheta Nationala a Conditiilor de Viata (Encovi), care a determinat activele CBA si cheltuielile acesteia.

  „Noul cos este reflectarea pura pe care ne-a oferit-o consumatorul atunci cand a crescut Encovi” , a subliniat el.

  Intrebat daca acesta este adevaratul cos, din punct de vedere tehnic, acesta este rezultatul pe care consumatorii l-au oferit la momentul realizarii.

  Exista cosuri normative a ceea ce ar putea fi, dar in ultimii 22 de ani au fost efectuate trei studii de actualizare a ACB si se bazeaza pe ceea ce sunt de fapt cheltuielile gospodariei.

  „Dupa 22 de ani, noul cos mai are un impact, iar daca resursele ar fi fost disponibile, CBA ar fi fost actualizat la fiecare cinci ani”, a subliniat el.

  NU RATA

  Nicola Formichetti – stilist, designer, prieten cu Lady Gaga

  A lucrat ca stilist si ca editor de moda, acum este designer-ul casei Mugler, unul dintre consilierii vestimentari ai cantaretei Lady Gaga si numele...

  MaiMultVerde a inaugurat noi centre Cicloteque

  Pe 10 iunie, MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank au inaugurat doua noi centre Cicloteque in Bucuresti, in prezenta primarului general al capitalei, Sorin Oprescu....

  Cum sa alegi cadoul aniversar perfect

  Selectarea cadoului aniversar perfect este o sarcina care necesita o analiza atenta si, daca...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT