Mai mult

  Ce este o cheltuiala discretionara? Dar o cheltuiala obligatorie?

  Educatia financiara este din ce in ce mai importanta. De mici este necesar ca atat parintii, cat si profesorii sa ne educe financiar pentru a intelege, incetul cu incetul, vocabularul care se foloseste in fiecare zi. Mai devreme sau mai tarziu, folosirea banilor sau a primului card de debit ii va obliga pe cei mici sa se familiarizeze cu termenii financiari si cu cat incep mai devreme, cu atat mai bine.

  Cu toate acestea, utilizarea cuvintelor colocviale in randul adultilor sau chiar utilizarea unor termeni incorecti poate duce la confuzie. Lumea economica si financiara cuprinde o multitudine de termeni care, in plus, sunt adesea folositi in contracte, documente bancare etc.

  Impozite, inflatie, dobanzi, excedent, data valorii … Toate aceste cuvinte sunt folosite in fiecare zi si apar in ziare si stiri de mai multe ori. Desi educatia financiara poate parea a fi pentru studenti si experti in economie si discipline conexe, acesta nu este cazul. Finante si economie este unul dintre acele subiecte despre care toata lumea trebuie sa stie intr-o masura mai mare sau mai mica.

  Bugetarea, cel mai simplu mod de a o intelege

  Un buget este o lista de cheltuieli si venituri. Oricine ar trebui sa aiba un buget pregatit cu un rezumat lunar si previziuni pe termen scurt-mediu. Cu toate acestea, pentru a face un buget este important sa cunoasteti termenii care sunt inclusi in acesta. De exemplu, cheltuielile discretionare si cheltuielile obligatorii .

  Diferenta dintre venituri si cheltuieli este evidenta. Venitul sunt banii care ajung in contul nostru sub forma de salariu, plata, rate, venituri din chirii etc. Cheltuielile sunt banii care ies din cont sub forma de cumparaturi, facturi, ipoteci, asigurari etc.

  Desigur, modificarea veniturilor este oarecum complicata. Din acest motiv, modificarea (mai degraba reducerea) cheltuielilor este singura modalitate de a echilibra un buget sau de a extinde previziunile. Cu toate acestea, exista diferite tipuri de cheltuieli care pot fi modificate cu mai mult sau mai putina dificultate.

  Cheltuieli fixe obligatorii

  Cheltuielile fixe obligatorii sunt cele care trebuie platite da sau da. Ele nu pot fi modificate sau amanate. Sunt platiti in mod obligatoriu. Puteti include ipoteca, chiria, unele facturi. Cu toate acestea, cel mai simplu mod de a le identifica este sa va intrebati, ce se intampla daca nu le platim?

  In acest caz, raspunsul este ca se aplica costuri suplimentare de intarziere. Aceasta va insemna o crestere a facturii si va deveni o datorie. Fiind capabil sa creasca pe masura ce zilele trec.

  Cheltuieli variabile necesare

  Cheltuielile variabile necesare sunt cele necesare zi de zi, necesare traiului , dar de care putem folosi rational. De exemplu, in supermarket. Puteti cumpara un produs cu eticheta privata in loc de altul cu un pret mai mare. Un alt exemplu ar putea fi luarea masinii. Cheltuielile cu benzina pot fi mari daca luati masina in fiecare zi. Puteti rational acest consum si mergeti pe jos sau cu transportul public.

  Cu toate acestea, pot fi incluse si cheltuieli mai mari. De exemplu, va puteti duce copiii la o scoala publica in loc de una privata.

  Cheltuieli discretionare sau de prisos

  Sunt toate acele cheltuieli pe care le facem pentru lucruri care ne plac, dar care sunt total de consumat . Aceste cheltuieli sunt diferite pentru fiecare familie sau companie si, in general, sunt inutile. Nu maresc calitatea vietii familiei, dar reduc banii disponibili pe luna. Sunt lucruri inutile care sunt adesea lasate uitate. Acestea sunt cheltuielile care trebuie eliminate la ajustarea unui buget. De asemenea, cheltuielile discretionare se modifica in fiecare luna, ceea ce face dificila incadrarea lor intr-un buget. 

  Cheltuielile discretionare sunt cele asociate cu nevoi personale si nu cu nevoi reale, cum ar fi mancarea.

  Sunt cheltuielile care satisfac capriciile sau dorintele.

  Aceste cheltuieli pot fi aplicate si unei companii, de exemplu, achizitionarea de echipamente noi cand cele vechi mai pot dura un an, carduri pentru angajati etc.

  Cu toate acestea, nu este usor sa le eliminati. Expresia „pentru orice eventualitate” va fi mereu acolo. Pentru a le include intr-un buget , o lista lunara sau saptamanala trebuie facuta separat pentru a o include ulterior in bugetul general.

  Obiectiv: securitate financiara

  Obiectivul fundamental al stii sa diferentiem diferitele cheltuieli este acela de a putea elimina cat mai multe pentru a ajunge la siguranta financiara dorita . Trebuie sa avem in vedere ca securitatea financiara este diferita pentru fiecare si ca, in plus, se schimba de-a lungul vietii. Cu toate acestea, exista cateva puncte comune tuturor persoanelor care au securitate financiara.

  • In primul rand nu au nici un fel de datorii. Sunt inclusi si cei care, avand datorii, se pot descurca fara nicio problema. Sunt multe persoane care pot plati pentru un anumit produs dar care decid sa-l puna in rate pentru a nu plati toate odata.
  • Oamenii siguri din punct de vedere financiar isi pot construi si mentine economiile in fiecare luna.
  • Nu au nici un fel de dificultate economica si au o „perna” pentru evenimente neprevazute.

  Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu se bucura de stabilitate financiara sau de securitate. Este unul dintre obiectivele familiilor, desi nu este usor, este mereu la indemana tuturor. Posibilitatea de a controla cheltuielile ne permite sa alocam bani pentru economii si, desi datoriile sunt platite la inceput, va veni un moment in care poti economisi.

  Primul pas pentru atingerea stabilitatii financiare este cunoasterea situatiei economice prin care trece. Dupa cum am subliniat mai devreme, totul incepe cu un buget lunar care ne permite sa facem o evaluare a cat castigam si ce trebuie sa platim. Urmatorul pas va fi stabilirea obiectivelor financiare lunare/anuale pentru plata datoriilor sau economii.

  Potrivit OCDE, cele doua obiective fundamentale trebuie sa fie:

  • Controlati cheltuielile pentru a ajunge la sfarsitul lunii. Cu un salariu de  1.500 de euro pe luna si cheltuieli de 2.000, este imposibil. Trebuie sa incepeti prin a cheltui mai putin decat castigati. 
  • Cresteti economiile in fiecare luna. Nu conteaza daca economisesti 5, 50 sau 100 de euro, important este sa incepi sa economisesti si sa pastrezi acel obicei. Stabilitatea financiara va va permite sa economisiti din ce in ce mai mult. Cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine. 
  • In sfarsit, trebuie sa-ti stabilesti obiective reale. Daca avem datorii, nu putem salva. Datoriile vin mai intai, apoi economiile. Pe de alta parte, daca salariul este de 1.000 de euro, nu poti stabili un obiectiv de economii de 900 de euro. Toti oamenii au cheltuieli si, desi poti economisi acea suma, este de preferat sa o faci putin cate putin pentru a, inca o data, sa-ti pastrezi obiceiul.

  NU RATA

  Cum sa-ti motivezi angajatii pe timp de criza

  E greu sa pastrezi echipa motivata si intacta atunci cand firma trece prin incercari, cum ar fi un concurent agresiv, o scadere a cererii...

  Lacomia presei naste Mazare, Becali si Vanghelie 

  Vreau sa scriu despre presa, dar nu despre ce se intimpla la Cotidianul. Isteria de pe bloguri si de pe forumuri este deplasata si...

  Esti pregatit pentru intalnirea cu escorta?

   De cele mai multe ori, nu există niciodată a doua șansă de a face o primă impresie și doar pentru că plătiți pentru a...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT