Mai mult

  Cine a fost Constanze Mozart? Afla acum

  Constanze Mozart s-a nascut in Austria la 5 ianuarie 1762 intr-o lume a muzicii. Tatal ei, Fridolin Weber, a lucrat ca contrabasist, sufletor si copist muzical, iar cele doua surori ale ei mai mari, Josepha si Aloysia, s-au bucurat de asemenea de cariere muzicale distinse.

  Din acest peisaj muzical, Constanze a ajuns la notorietate, in primul rand pentru ca este amintita pentru ca a fost casatorita cu prolificul compozitor clasic, Wolfgang Amadeus Mozart.

  Cu toate acestea, Constanze era o muziciana instruita in sine si, in calitate de biograf si femeie de afaceri, au jucat un rol crucial in stabilirea mostenirii sotului ei.

  S-a nascut intr-o familie muzicala

  Copilaria lui Constanze a fost petrecuta in orasul natal al mamei sale, Mannheim, pe atunci un important centru cultural si muzical. In timp ce ea si surorile ei nu au primit niciodata o educatie completa, tatal ei Fridolin s-a asigurat ca cele 4 fiice ale sale se formeaza ca cantareti. Vedeta familiei a fost Aloysia, o soprana populara, iar sotii Weber au calatorit adesea in Austria dupa cariera ei.

  Inconjurata de muzicieni, Constanze l-a intalnit pentru prima data pe Mozart in orasul natal al mamei sale. Cu toate acestea, in varsta de doar 15 ani, ea nu a facut obiectul afectiunilor tanarului muzician. In schimb, Mozart ii cazuse cu capul pe sora lui Constance, Aloysia. Din nefericire pentru Mozart, Aloysia nu si-a intors sentimentele si i-a respins cererea in casatorie.

  Tatal ei a murit, lasand familia fara venituri

  Din nou, familia s-a mutat pentru cariera lui Aloysia, ajungand la Viena in 1779. Fridolin a murit la scurt timp, ceea ce i-a lasat pe sotia si fiicele fara venituri. Mama lui Constanze si-a deschis locuinta pentru pensionari si, din nou, caile weberilor si ale lui Mozart s-au incrucisat.

  Acum 19 ani, Constanze si Mozart au legat o prietenie intima, atat de mult incat mama ei i-a cerut fie sa se casatoreasca cu fiica ei, fie sa fie obligata sa-i plateasca o pensie anuala pentru ca ar fi scandalizata si ar ramane necasatorita. Cei doi s-au casatorit la 4 august 1782.

  S-a bucurat de o casnicie iubitoare cu Mozart

  In ciuda dificultatilor initiale ale relatiei lor, Constanze si Mozart au avut o casnicie iubitoare. Scrisorile de dragoste supravietuitoare de la Mozart catre Constanze arata devotamentul lor unul fata de celalalt si in cei noua ani impreuna, rareori s-au despartit.

  Faima lui Mozart a crescut, iar cuplul a cheltuit din belsug pentru a tine pasul cu moda inaltei societati in care s-au mutat. Constanze a interpretat chiar mai multe dintre rolurile de opera ale sotului ei la Viena si a avut numeroase piese dedicate acesteia.

  Multe sarcini au lasat-o intr-o stare precara de sanatate

  Impreuna au avut 6 copii, dar doar 2 au supravietuit copilariei. Sarcina constanta a afectat sanatatea lui Constanze. Ea a petrecut timp la statiunile balneare cu sulf din Baden recuperandu-se, ceea ce nu a facut decat sa sporeasca datoriile in crestere ale familiei.

  In noiembrie 1791, starea de sanatate a lui Mozart a luat o intorsatura descendenta. Boala brusca a starnit suspiciuni ca a fost otravit; cu toate acestea, cauza mortii lui Mozart ramane incerta. Alaptat de Constanze, a murit la 35 de ani in decembrie.

  Ea a ramas cu datorii severe dupa ce sotul ei a murit

  Constanze era prea indurerata pentru a participa la inmormantarea sotului ei. In plus, a ramas proaspat vaduva si s-a confruntat cu datorii masive ale sotului ei. Precaritatea situatiei lui Constanze a atras sprijinul fanilor lui Mozart.

  Ea a primit o mica pensie anuala de la Sfantul Imparat Roman, Leopold al II-lea, si a fost onorata la mai multe concerte benefice aranjate de prietenii raposatului ei sot. O alta prietena a finantat chiar educatia celor doi fii ai ei, iar altii au facut colectii pentru vaduva.

  Ea a pledat pentru recunoasterea muncii sotului ei

  Constanze s-a mobilizat si pentru a-si asigura viitorul si mostenirea familiei sale. Ea a recunoscut valoarea muzicii lui Mozart si, in calitate de proprietar al manuscriselor sale nepublicate, s-a asigurat ca acestea sunt autentificate.

  In 1797, un diplomat danez s-a cazat la pensiunea ei din Viena. Georg Nikolaus von Nissen avea o pasiune pentru muzica si in curand a devenit un prieten apropiat si de incredere care a ajutat-o ​​pe Constanze sa organizeze lucrarile lui Mozart.

  In 1809, von Nissen si Constanze s-au casatorit. Au trait fericiti impreuna, calatorind prin Europa si scriind o biografie uriasa care spune povestea vietii si operei lui Mozart.

  Ea a fost amintita in mod eronat ca fiind non-muzicala si materialista

  Constanze s-a mutat cu sora ei Aloysia la Salzburg, dupa moartea lui von Nissen, in 1826. Ea a ramas acolo pana cand a murit la 80 de ani, pe 6 martie 1842. In secolele care au urmat mortii sale, Constanze a fost adesea descrisa ca fiind inepta din punct de vedere muzical, materialista si nesprijinitoare pentru ea. cariera primului sot.

  Cu toate acestea, studiile mai recente au cautat sa corecteze aceasta interpretare, evidentiind cerintele societatii de la Mozart de a cheltui bani pentru casa si hainele lor, dovada de mare afectiune in scrisorile lor si influenta lui Constanze asupra operei lui Mozart. Intr-adevar, Mozart i-a scris surorii sale, Nannerl, explicand cum „Draga mea Constanze este intr-adevar cauza venirii pe lume a acestei fuga”.

  Fara indoiala, Constanze si-a dedicat o mare parte din viata ei pentru a asigura mostenirea lui Mozart. Ea a pastrat cu grija manuscrisele lui, iar selectivitatea ei in alegerea editorilor a insemnat ca au fost impartasite doar versiuni precise si needitate ale operei lui Mozart.

  Mai mult decat sa sustina munca de viata a celebrului ei sot, Constanze avea o pasiune pentru muzica. De-a lungul copilariei si casatoriilor cu Mozart si mai tarziu, von Nissen, a cunoscut muzicieni, a calatorit la concerte, a cantat pe scenele europene si a influentat unul dintre cei mai mari compozitori clasici din istorie.

  Ce dezvaluie despre ele scrisorile scrise de femei in perioada moderna timpurie? Profesorul Suzannah Lipscomb vorbeste cu profesorul James Daybell. Cercetarile sale extinse in scrisorile femeilor dezvaluie multe despre educatia, alfabetizarea, aspiratiile politice si sentimentul lor de sine in perioada moderna timpurie.

  NU RATA

  Actorul si regizorul englez Carol Reed

  Actorul Carol Reed (1906-1976) a fost un artist iscusit, despre care s-a spus ,,ca nu a depasit conditia regizorului bun meserias”. Meseria solida, stiinta...

  50 de fapte fascinante despre Daniel Radcliffe

  Chiar daca nu esti fan al filmelor Harry Potter , este imposibil sa nu recunosti numele, Daniel Radcliffe. Alaturi de Emma Watson, a devenit...

  4 fraze garantate vor opri femeia cu care te intalnesti

  Unii oameni spun ca actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele, ceea ce poate fi adevarat daca esti partial fata de un mare gest romantic...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT