Mai mult

  Curatarea aparatului de fotografiat

  Intretinerea si curatarea aparatului de fotografiat ar trebui sa ii intereseze pe toti posesorii de aparate foto, indiferent de performanetele acestora. Pe de alta parte, nu este bine nici sa se exagereze cu aceste actiuni, deoarece au existat foarte multe cazuri in care aparatele foto s-au defectat din cauza curatarii mult prea agresive.

  Un aparat curat si intretinut nu numai ca arata mult mai bine, ci si functioneaza la capacitate maxima, fotograful reusind in acest fel sa obtina cele mai bune rezultate. Foarte multi dintre fotografii profesionisti isi utilizeaza aparatele foto in conditii si situatii exceptionale, in umiditate sau praf, ceea ce inseamna ca aparatul in sine va fi afectat si va necesita ulterior o curatare adecvata. Ganditi-va doar ca mergeti in vacanta la mare si, bineinteles, va luati aparatul foto pe plaja pentru a imortaliza cateva momente amuzante si inedite, sau peisaje spectaculoase. Oricat de mult incercati sa protejati aparatul foto, micile granule de nisip isi vor face cu incapatanare loc in cele mai ascunse parti ale aparatului.

  Pentru a curata corect orice aparat foto, fiecare posesor trebuie sa aiba o mica trusa care sa cuprinda cateva elemente esentiale pentru o buna ingrijire a camerei. Ce trebuie sa contina aceasta trusa va prezentam in randurile urmatoare:1. O mica bucata de tesatura moale, de preferat din microfibra. Aceasta este utilizata pentru a curata aparatul foto pe exterior, dar si pentru a curata obiectivele. Din magazinele foto se pot achizitiona astfel de materiale la preturi reduse. Mai mult decat atat, aceasta bucata poate fi spalata si in acest mod reutilizata. In cazul in care nu se gaseste la un moment dat acest material, se poate folosi si o bucata de bumbac foarte moale.2. Un alt element care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a niciunui fotograf este pompa de aer.

  Aceasta este deosebit de importanta pentru indepartarea prafului din locuri nu foarte usor accesibile. Aceasta poate fi folosita chiar si dupa ce a fost folosita bucata de microfibra sau o perie pentru indepartarea prafului. Pompa de aer nu este costisitoare; cel mai bun model este acela care prezinta si o supapa de aer, folosita pentru a directiona cat mai bine jetul de aer catre partea care urmeaza a fi curatata.3. Pensula este esentiala pentru indepartarea prafului de pe obiectiv sau carcasa, si chiar pentru interior, fara insa a atinge senzorul.

  Cele mai bune pensule sunt cele cu par natural, iar pretul acestora nu este deloc unul crescut.4. Exista si solutii speciale pe care le puteti procura de la magazinele specializate si pe care le puteti folosi doar in situatii speciale, deoarece acestea pot afecta intr-o mai mare masura starea aparatului foto.5. Tubul pentru aspirarea prafului este folosit pentru curatarea senzorului.Este bine ca toate aceste elemente sa se regaseasca in geanta fiecarui fotograf.

  Daca aceste obiecte sunt indispensabile pentru o buna intretinere a unui aparat foto, foarte multi posesori utilizeaza anumite obiecte si produse care nu sunt tocmai indicate. Ce nu ar trebui sa folositi pentru curatarea aparatului de fotografiat:-spray-uri cu aer, deoarece au un jet mult prea puternic si pot afecta drastic integritatea aparatului de fotografiat-servetelele de hartie sunt interzize, deoarece acestea pot zgaria si pot lasa urme pe lentile-materialele textile scamosate sau dure pot afecta si ele aparatul de fotografiat-daca se foloseste un lichid special de curatare, este bine sa nu se foloseasca in exces-spirtul si detergentul nu se vor folosi niciodata.

  Curatarea obiectivului                                                                                           

  Inainte de a incepe aceasta operatiune, trebuie sa va ganditi ca va dura ceva timp si nu trebuie sa va grabitit. In primul rand folositi peria din trusa de intretienre pentru a indeparta praful. Porniti aparatul pentru a permite obiectivului sa se deschida. Dupa aceea, tot cu ajutorul periei, curatati interioriul obiectivului pentru a va asigura ca indepartati praful. Stergeti usor lentilele, utilizand bucata de microfibra, prin miscari circulare, fara sa apasati. Doar in cazul in care praful sau petele nu se vor indeparta folositi cateva picaturi de lichid special. Insa nu aplicati lichidul special direct pe obiectiv, ci pe bucata de material. Dupa aceasta operatiune, folositi partea uscata a materialului.

  Curatarea micului ecran

  Pentru a curata micul ecran LCD este de preferat ca aparatul foto sa fie inchis. Se va folosi o bucata de microfibra sau peria pentru a indeparta praful. In cazuri exceptionale se va folosi lichidul special de curatare, urmat de o stergere cu material uscat, ca si in cazul lentilelor. Nu se vor folosi niciodata materiale care pot zgaria.

  Curatarea corpului aparatului de fotografiat

  Exista situatii in care pozele sunt realizate in conditii de praf sau umezeala, iar murdaria depusa pe aparatul foto trebuie indepartata. Folositi peria pentru a indeparta praful si orice alta urma de mizerie de pe aparatul foto. Se poate folosi lichid special, dupa care aparatul se va sterge cu o bucata uscata de material.

  Curatarea senzorului

  Aceasta operatiune este una extrem de delicata si necesita foarte multa atentie, de aceea nu foarte multe persoane se incumeta sa realizeze singure curatarea senzorului. Pentru o curatare efectiva a senzorului se va folosi un tub pentru aspirarea prafului.Asadar, curatarea aparatului de fotografiat este esentiala atat pentru buna functionare a acestuia, cat si pentru calitatea imaginilor produse.

  NU RATA

  Afla adevarul despre cum a slabit Oana Radu, de la “Vocea Romaniei”!

  Daca credeati ca talentata cantareata a slabit tinand o dieta drastica, aflati acum adevarul! Se pare ca Oana Radu a slabit cu ajutorul unor pastile...

  Roxana Marinescu trece prin momente dificile. Medicii tocmai i-au spus ca are cancer!

  Roxana Marinescu a vorbit in emisiunea “Agentul VIP” ca trece prin momente foarte dificile, deoarece medicii au diagnosticat-o gresit cum ca ar avea cancer...

  Totul despre colesterol

  Colesterolul poate fi benefic si, in acelasi timp, nefast pentru sanatate, de aceea este important sa stii ce este el si ce poti face...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT