Mai mult

  Euro si dolarul, la paritate? Depinde de greci. 600.000 de firme ar putea sa-si caute noi furnizori de energie

  Sase automobile noi de peste 200.000 de euro s-au inmatriculat in prima jumatate a acestui an, dintre care doua de peste 350.000 de euro, indica date ale Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor preluate de Ziarul Financiar.

  Cel mai scump a fost o limuzina Rolls-Royce Ghost, cumparata in leasing de firma Arsis Trading, cu 360.000 de euro (cu TVA). Arsis este cel mai mare dealer Vodafone de pe piata locala. Masina a fost vanduta luna trecuta de Schmidt Cars, dealer-ul Rolls-Royce din Munchen. Al doilea cel mai scump a fost un Lamborghini Aventador de peste 350.000 de euro iar al treilea un Ferrari FF de circa 275.000 de euro.

  Printre celelalte modele se numara trei modele Ferrari (458 Italia) cu 207.000 de euro, doua Porsche (Panamera Turbo S) cu 183.000 de euro, trei Bentley (Continental GT) cu 172.000 de euro si altele.

  Paritate euro – dolar, e posibil?

  Exista analisti internationali care cred ca euro va mai scadea doar putin si se va redresa. Altii cred ca scenariul paritatii cu dolarul este posibil, mai ales daca Grecia va iesi din zona euro, scrie Ziarul Financiar.

  “Daca Grecia iese dezordonat din zona euro – iar autoritatile nu au pregatite masuri pentru a ocroti periferia zonei euro de eventualele unde de soc – euro ar putea junge la paritate cu dolarul”, a spus Thio Chin Loo, analist la BNP Paribas. Daca “Grexitul” va fi unul ordonat, euro va “aluneca” sub pragul 1,2 dolari pe unitate, a adaugat Thio.

  Jeremy Siegel, profesor la o scoala de afaceri a Universitatii Pennsylvania, prognoza in luna mai ca euro ar putea ajunge sa valoreze cat un dolar in urmatoarele sase luni. Insa cursul euro/dolar depinde de multe variabile, atat din Europa, cat si din SUA.

  Investitorii care pariaza impotriva euro ar putea subestima determinarea liderilor europeni de a implementa reforme, crede Gavin Friend, analist la banca nationala a Australiei. De asemenea, puterea dolarului ar putea slabi in fata perspectivei ca Rezerva Federala a SUA sa injecteze noi lichiditati in economie.

  Scaderea valorii euro ar putea fi de fapt obiectivul ascuns al BCE pentru urmatoarele luni. Slabirea monedei europene ar putea reprezenta cea mai buna veste pentru economiile zonei euro, scriu economistii de la Seeking Alpha.

  600.000 de firme ar putea sa-si caute noi furnizori de energie

  Echilibrul dintre cerere si oferta nu va produce scumpirea excesiva a energiei. Circa 600.000 de firme ar putea fi nevoite ca, din toamna, sa renunte la pretul reglementat pentru energia electrica si sa negocieze contracte noi de furnizare, in piata libera, la alte tarife, posibil mai mari, scrie Bursa.

  Situatia este cauzata de insolventa Hidroelectrica si necesitatea producatorului de energie de a-si maximiza profiturile intr-un an secetos ANRE (reglementatorul pietei romanesti de energie) analizeaza, in prezent, mai multe variante de accelerare a procesului de liberalizare, astfel incat Hidroelectrica sa aiba venituri mai mari din electricitatea vanduta si populatia sa nu suporte majorari de pret din aceasta cauza.

  Hidroelectrica a solicitat cresterea pretului energiei pe care o furnizeaza acum pietei reglementate de la 72, la 125 de lei/MWh. Compania a cerut si micsorarea cantitatilor alocate pietei reglementate de la 5,5 Twh, la 4 TWh pentru acest an, pe fondul secetei hidrologice.

  “Pentru ca Hidroelectrica sa aiba posibilitatea sa obtina venituri mai mari din energia furnizata, fie ii micsoram cantitatea pe piata reglementata si ii mentinem pretul, fie ii majoram pretul si mentinem cantitatea. In prezent, piata reglementata totalizeaza circa 21 TWh, din care populatia consuma in jur de 60%. Restul consumului este repartizat pe 600.000 de consu-matori agenti economici”, au declarat reprezentanti ai ANRE.

  Nimeni nu pleaca din piata bancara romaneasca

  BNR este pregatita sa intervina pentru a sprijini bancile locale. Sistemul bancar romanesc este un motor puternic pentru economia nationala, iar in anul 2012 nu vor fi iesiri din sistem, a apreciat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, citat de Romania Libera.

  „Sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat”, a declarat presedintele ARB.

  In acelasi context, Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere la Banca Nationala a Romaniei (BNR), aprecia ca performanta sistemului bancar romanesc deriva din calitatea managementului, precum si prin aplicarea filtrului de prudentialitate al bancii centrale.

  „Nu cred ca a trecut criza, cred insa ca trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca vom avea probleme in sistem si nici nu vor fi falimente, sau cel putin nu in 2012″, a precizat Nicolae Cinteza.

  Fitch Ratings considera ca sistemul bancar din Romania continua sa sufere de pe urma activitatii economice slabe atat acasa, cat si in regiune. In pofida unei politici monetare relaxate practicata de Banca Nationala, costurile de finantare au crescut ca urmare a imprumuturilor externe semnificative, chiar daca raportul dintre credite si depozite a scazut la 118% la finele primului trimestru 2012, de la 131% la finele lui 2008.

  Contractia PIB-ului din ultimii doi ani a afectat calitatea activelor si la cresterea ponderii creditelor neperformante pana la 15,9% la finele primului trimestru din 2012, de la 11,9% la finele lui 2010. Cu toate acestea, capitalizarea in sectorul bancar romanesc este adecvata, iar pozitia de lichiditate a ramas solida. In opinia Fitch, o stabilizare a performantelor sistemului bancar romanesc este posibila in 2012-2013, insa o revenire semnificativa nu este asteptata.

  NU RATA

  Cum face statul sa se finanteze mai bine cand economia merge mai prost

  Autoritatea monetara constrange bancile comerciale sa imprumute Ministerul Finantelor Publice la orice pret, cat de mic. Dobanda de politica monetara de 5,25% e mai stabila...

  Top 10 scandaluri sexuale de pe scena politica

  Politicienii sunt cinstiti, increzatori si reprezinta inima unei natiuni, nu-i asa? GRESIT! Politica lor pare a fi corecta, uneori, dar, de cele mai multe...

  Cum trebuie sa lucram zona tricepsului

  Pentru definirea acestei grupe de muschi poti urma exercitii specifice, menite sa tonifieze aceasta zona. Tricepsii sunt grupe de muschi mici care pot fi...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT