Mai mult

  28 de fapte amuzante despre explorarea spatiului pe care nu le-ai stiut niciodata

  1. Mariner 2, care a trecut pe langa Venus in 1962, a fost prima sonda spatiala robotica care a condus cu succes o intalnire la nivel de planeta.

  In 1962, Mariner 2 a schimbat peisajul explorarii spatiului cosmic. Pentru prima data, o nava spatiala a parasit planeta noastra pentru a vizita o alta. Este o misiune fascinanta. Sa zboare pe langa Venus. 

  Pentru oamenii de stiinta Rocket de pretutindeni, aceasta calatorie reprezinta o piatra de hotar masiva in intelegerea si capacitatile noastre de a ajunge in regiunile ultraperiferice ale galaxiei noastre. Inainte de acest eveniment important, explorarea planetara exista doar in vise si intrebarile larg raspandite se intrebau ce dovezi personale ar putea avea cineva despre viata gasita in afara domeniului Pamantului. 

  Dar, odata cu misiunea de succes a lui Mariner 2 din 14 decembrie 1962, oamenii au recunoscut pentru prima data ca calatoria dincolo de granitele noastre este intr-adevar posibila – deschizand incet un taram complet nou de oportunitati pentru a ne intelege mai bine pe noi insine si locul nostru rar in universul nostru odata. rezervate ca frontiere necunoscute.

  2. Prima nava spatiala care a aterizat pe o alta planeta a fost Marte 3, care a aterizat pe Marte in 1971.

  In 1971, s-a facut istorie cand prima nava spatiala a aterizat pe o alta planeta: Marte 3.

  Aceasta nava spatiala a deschis usa explorarii interplanetare si a declansat o cursa intre puterile mondiale, in timp ce fiecare cautau sa-si faca propriile descoperiri inovatoare dincolo de propriul nostru sistem planetar.

  De la aceasta realizare initiala, nave spatiale avansate din punct de vedere tehnologic au fost create si folosite pentru a investiga mai multe mistere ale universului.

  Ei au surprins fotografii superbe ale planetelor, au strabatut atmosferele lor cu aterizatoare si roboti inovatori si au scanat de aproape caracteristicile lor de suprafata prin rovere si orbitere cu camere, spectrometre cu raze X, aparate de fotografiat si camere in infrarosu si multe alte instrumente.

  3. Prima nava spatiala care a orbitat o alta planeta a fost Marte 1, care a orbitat in jurul lui Marte in 1971.

  In 1971, prima nava spatiala care a orbitat o alta planeta decat a noastra a fost Marte 1.

  Depasind granitele si traversand taramuri pe care, pana in acel moment, niciun obiect creat de om nu le-a avut, a servit ca un capitol timpuriu in explorarea sistemului nostru solar.

  Niciodata pana acum o misiune atat de ambitioasa nu fusese conceputa si indeplinita cu succes; si-a inconjurat tinta cereasca de departe cu gratie si precizie.

  4. Prima nava spatiala care a zburat pe langa Jupiter a fost Pioneer 10, care a zburat in 1973.

  In 1973, a fost atins o piatra de hotar revolutionara in explorarea spatiului: Pioneer 10 a devenit prima nava spatiala care a zburat pe langa Jupiter. A prezentat o viteza meteorica de aproape 110.000 de kilometri pe ora, permitandu-i sa traverseze zeci de milioane de kilometri intre Pamant si planetele Jovie intr-o singura zi. 

  In timpul lansarii de pe Pamant pe 2 martie a aceluiasi an, misiunea sa principala a fost sa studieze si sa cartografieze mediul jovian cu cinci experimente stiintifice, precum si inregistrari audiovizuale.

  Calatoria sa a marcat o revolutie tehnologica incredibila si a declansat noi inchizitii ambitioase in astronomie!

  5. Prima nava spatiala care a aterizat pe Luna lui Jupiter, Europa, a fost sonda spatiala Galileo in 1995.

  Momentul istoric a sosit in 1995, cand sonda spatiala Galileo a facut istorie ca prima nava spatiala care a aterizat pe luna lui Jupiter, Europa. A fost o performanta incredibila, in mare parte datorita daruirii unei echipe de oameni de stiinta si ingineri care au lucrat cu vehement pentru succesul acestui proiect.

  Cu un deceniu inainte, Galileo a fost lansat in spatiu cu o sarcina ambitioasa de a explora regiunile ultraperiferice ale sistemului nostru solar si de a aduna date esentiale despre planetele indepartate.

  De-a lungul timpului, a suferit numeroase upgrade-uri interstelare avansate care i-au permis sa se indrepte spre destinatia sa finala: Europa, luna lui Jupiter, care a oferit un potential exemplar pentru oportunitati de cercetare si noi intelegeri. pluta in 1995.

  7. Prima nava spatiala care a aterizat pe un asteroid a fost NEAR Shoemaker.

  In 2001, s-a facut istorie cand prima nava spatiala, cunoscuta pentru „faptele sale amuzante despre explorarea spatiului”, a aterizat pe un asteroid. Aceasta isprava a fost realizata prin tinutul NEAR Shoemaker pe Eros – nu este o sarcina mica!

  Aceasta misiune record a marcat cu succes prima data cand o nava spatiala a fost aterizata pe un asteroid. Dupa opt ani de pregatire si planificare, omenirea a atins o mare piatra, deoarece NEAR Shoemaker a indemnat praful spatial din trecut pentru a ajunge la destinatie.

  In 2021, peste 40 de asteroizi diferiti au fost explorati si cercetati de nave spatiale consacrate anterior, cum ar fi NEAR Shoemaker, declarand acest moment un gigant moment de mandrie pentru inovatia umana.

  8. Prima nava spatiala care a aterizat pe o cometa a fost nava spatiala Rosetta, care este unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiala.

  In 2014, dupa 10 ani lungi de calatorii in spatiu, nava spatiala Rosetta a atins o etapa importanta demna de SCI-FI.

  A devenit prima constructie umana artificiala care a aterizat cu succes pe Cometa 67P. Aceasta performanta interesanta nu a mai fost niciodata realizata nicaieri in Sistemul nostru Solar.

  Calatoria de la origine pana la destin a fost plina de teritorii neexplorate, iar oamenii de stiinta de pe tot globul si-au tinut respiratia in timp ce aceasta ambarcatiune remarcabila a pornit intr-o misiune istorica de explorare.

  9. Prima nava spatiala care a vizitat Pluto a fost New Horizons, care a zburat in 2015.

  New Horizons a fost prima nava spatiala care a vizitat vreodata indepartata planeta pitica, Pluto. In 2015, a zburat pe aceasta planeta ultraperiferica a sistemului nostru solar.

  Aceasta piatra de hotar uriasa a marcat un pas incredibil catre explorarea spatiului si a modelat incontestabil viitorul tehnologic al astronomiei.

  New Horizons a fost lansat in 2006, fiind nevoie de aproape zece ani pentru a-si finaliza calatoria pentru a descoperi aceasta regiune a spatiului rar explorata. Acest succes peste noapte a aruncat o noua lumina asupra lui Pluto si a locului sau printre celelalte planete din sistemul nostru solar.

  10. Prima nava spatiala care a aterizat pe Marte a fost landerul Viking 1 in 1976.

  In 1976, s-a facut istorie odata cu coborarea landerului Viking 1 pe Marte. A marcat un moment decisiv pentru explorarea spatiului, devenind prima nava spatiala care a aterizat pe planeta rosie.

  Aceasta sarcina tactica a depasit asteptarile inalte ale expertilor in domeniu, deschizand o noua era a tehnologiei interplanetare si a posibilitatilor interesante.

  Timp de mai bine de patru decenii de atunci, oamenii de stiinta au continuat sa se bazeze pe aceasta misiune spatiala ambitioasa, ducand la noi descoperiri si construind o arhiva de aviatie lunga, care va experimenta in curand o mare expansiune in sistemul nostru solar.

  11. Unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiala este ca prima aterizare umana pe Luna a fost misiunea Apollo 11 in 1969.

  Misiunea Apollo 11 a marcat o piatra de hotar majora in istoria omenirii; prima aterizare umana pe Luna.

  Pe 16 iulie 1969, milioane de oameni din intreaga lume l-au urmarit pe Neil Armstrong facand istorie in timp ce a facut acel prim pas record de pe scara si pe singurul prieten ceresc al planetei noastre cu uimire.

  Un mic, dar de succes far de lumina, plin de fapte amuzante despre explorarea spatiului, serveste ca o reamintire a capacitatii remarcabile a umanitatii de a nu-si limita limitele in sine, ci mai degraba de a cauta in alta parte fapte greu de realizat.

  12. Prima femeie care a mers pe Luna a fost astronautul Peggy Whitson.

  In misiunea Apollo 17 din 1972, astronautul Peggy Whitson a creat istorie, devenind prima femeie care a pasit pe Luna.

  Aceasta realizare palpitanta iese in evidenta printre multitudinea ei de alte realizari, inclusiv un doctorat in biochimie si cateva premii de la NASA.

  Cu 8 zile inainte de calatoria istorica a lui Peggy, o alta femeie pe nume Rhea Seddon a fost trimisa in spatiu alaturi de trei colegi astronauti. Desi aceasta misiune este anterioara propriei ei, din pacate, nu a echivalat cu o aterizare pe Luna.

  Acest lucru a deschis calea pentru ca granitele astronomice sa fie rupte, pe masura ce a fost realizata o piatra de hotar semnificativa. Peggy Whitson a pus o amprenta remarcabila in explorarea spatiului, care continua sa deschida posibilitati diverse pentru femeile astronautilor de astazi si de maine deopotriva.

  13. Prima nava spatiala care a aterizat pe Venus a fost landerul Venera 7 in 1970.

  In 1970, a fost atins o mare piatra de hotar in explorarea spatiului: prima aterizare cu succes pe Venus. Sovieticul care i se atribuie aceasta performanta remarcabila este landerul Venera 7.

  Acest vehicul a infruntat elementele de neegalat din jurul lui Venus: o presiune a aerului de aproximativ 90 de ori mai mare decat cea a Pamantului, norii acizi si o temperatura intensa de 462 de grade Celsius nu s-au potrivit pentru designul sau. Dupa ce a coborat prin atmosfera exterioara, nava spatiala a fost plantata in siguranta pe suprafata planetei cu o aterizare usoara reusita.

  Curajul si capacitatile sale tehnice il fac cu adevarat admirabil. De la triumful sau asupra lui Venus, multe alte corpuri straine au fost explorate de succesorii lui Venera 7, invartind si mai mult stransoarea stransa a omului asupra naturii insasi.

  A pus in miscare o mostenire de realizari remarcabile in sistemul nostru solar, pe masura ce fiecare orbiter dezvaluie incet un alt strat de secret… fara a lasa piatra neintorsa!

  14. Prima nava spatiala care a vizitat Mercur a fost Mariner 10, care a zburat in 1974.

  In 1974, s-a facut istorie cand Mariner 10 a devenit prima nava spatiala care a vizitat Mercur. Zburarea a durat 35 de minute, iar Mariner 10 a mai zburat pe planeta de doua ori in martie 1974.

  Datele colectate in timpul acestor scurte intalniri au deblocat o noua zona vasta de explorare a spatiului, dezvaluind fapte distractive fascinante despre explorarea spatiului, de pe planete nemaivazute pana acum de aproape. Echipamentele de la bord au putut sa captureze imagini, sa analizeze date si masuratori stiintifice pentru a afla multe despre cel mai apropiat vecin cosmic al nostru.

  Au fost trimise inapoi mii de imagini care ne-au oferit o perspectiva asupra atmosferei de vapori de apa a lui Mercur si a craterelor enorme formate de-a lungul miliardelor de ani. Acest lucru a servit ca o descoperire in cunoasterea cu privire la aceste lumi neexplorate apropiate de noi deasupra cerului nostru.

  15. Prima nava spatiala care a orbita Mercur a fost MESSENGER.

  In 2011, MESSENGER si-a inceput expeditia pentru a fi prima nava spatiala care a ajuns la Mercur – o performanta remarcabila.

  Obiectivul sondei a fost sa culeaga date valoroase de pe planeta cea mai apropiata de Soare.

  Ghidat de structura sa robusta si alimentat de o tehnologie inovatoare inovatoare, calatoria lui MESSENGER in jurul lui Mercur a continuat timp de patru ani gloriosi pana in 2015, cand a intrat in sfarsit in paginile cartilor de istorie. 

  16. Prima nava spatiala care a vizitat Saturn a fost Pioneer 11, care a zburat in 1979, care este unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiala.

  In 1979, Pioneer 11 a devenit prima nava spatiala care a vizitat Saturn. A fost o realizare destul de mare pentru cei implicati in proiect, deoarece acest echipament a trebuit sa indure cateva mile astronomice doar pentru a intra pe orbita planetei inelate.

  A fost considerat succesul misiunii doar pentru a ajunge atat de departe! Dar expeditia lui Pioneer 11 nu s-a incheiat aici.

  Aceasta nava spatiala a putut observa multe aspecte ale lui Saturn si, desi s-a putut apropia doar atat de aproape, zborul la destinatie a oferit o perspectiva remarcabila asupra celui de-al doisprezecelea semn zodiacal futurist de pe Pamant. 

  17. Prima nava spatiala care a orbitat pe Saturn a fost nava spatiala Cassini, care a orbitat planeta in perioada 2004-2017.

  In 2004, o isprava de explorare a spatiului incredibil de avansata a fost realizata atunci cand nava spatiala Cassini a devenit prima nava spatiala care a orbita Saturn.

  Experimentand atractii gravitationale si dispozitive planetare atat de strans legate de cele ale Pamantului, imaginile de acolo au castigat o cantitate masiva de informatii, deschizand calea pentru cercetari ulterioare, pe masura ce se invarteau in jurul cerului planetei intr-o serie de aventuri ajutand tehnologia si metodologia atenta de la oameni de stiinta peste 13 ani. ani.

  18. Prima nava spatiala care a vizitat Uranus a fost Voyager 2, care a zburat in 1986.

  In 1986, prima nava spatiala care a vizitat vreodata Uranus si-a pus in miscare misiunea interesanta. Voyager 2 a navigat in tacere prin spatiu, deja responsabil pentru explorarile lui Jupiter si Saturn in observatiile sale geografice benefice anterioare.

  Dupa ce a patruns adanc in sistemul nostru solar, a schimbat cu curaj un teritoriu necunoscut dincolo de orice asteptare, s-a trezit aproape in raza de actiune a misterioasei planete gigantice gazoase.

  Folosind cunostintele sale pregatite in mod convenabil de cand au studiat planetele din apropiere timp de peste un deceniu inainte de a ajunge pe orbita lui Uranus, oamenii de stiinta aveau mare speranta ca o colectie cuprinzatoare de date nepretuite despre aceasta zona neatinsa va fi obtinuta de catre nave spatiale. 

  19. Prima nava spatiala care a vizitat Neptun a fost Voyager 2, care a zburat in 1989.

  Cu peste 30 de ani in urma, in 1989, Voyager 2 a facut istorie ca prima nava spatiala care a vizitat Neptun. La acea vreme, putini stiau ce urmeaza pentru echipa misiunii.

  Au pornit pe o cale pentru a explora aceasta planeta misterioasa pentru prima data. De atunci, oamenii au reusit sa creeze o imagine clara a locului feeric existent la miliarde de kilometri distanta de propriile noastre case.

  Oamenii de stiinta, impreuna cu publicul din intreaga lume, au fost hipnotiti in timp ce au explorat fapte distractive fascinante despre explorarea spatiului. A continuat prin ape neexplorate intr-o noua era de explorare si descoperire. Isprava sa a demonstrat intelegerea si extinderea noastra a ceea ce se afla dincolo de granitele Pamantului.

  20. Unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiala este ca prima nava spatiala care a vizitat planeta pitica, Ceres, a fost Dawn.

  In martie 2015, o piatra de hotar uimitoare a fost atinsa cand Dawn, prima nava spatiala a fost trimisa pe planeta pitica Ceres.

  Aceasta nava a intrat pe orbita in jurul acestei lumi indepartate si in urmatorii trei ani i-a adus pe oamenii de stiinta mai aproape ca niciodata de terenul ei misterios. In aceasta perioada, Dawn a dobandit o abundenta de date stiintifice din instrumente si alte mijloace.

  Imagini si informatii uimitoare despre geologia planetei pitice au fost dezvaluite, pe masura ce aceasta a variat de la mii de kilometri pana la extreme, ceea ce a determinat cercetari revolutionare efectuate asupra istoriei si structurii sale.

  21. Prima nava spatiala care a vizitat planeta pitica, Pluto, a fost New Horizons, care a zburat in 2015.

  Punctul de hotar important in explorarea spatiului a fost in sfarsit atins in 2015, cand New Horizons a devenit prima nava spatiala care a vizitat planeta pitica, Pluto.

  A marcat o schimbare seismica in intelegerea umana a sistemului solar exterior si a deschis posibilitatile de explorare interplanetara ulterioara. Misiunea a fost extrem de ambitioasa, deoarece pana in acest moment niciun alt vehicul spatial nu a incercat macar un zbor cu un obiect cunoscut atat de mic.

  Din fericire, toate pregatirile au decurs conform planului, iar o echipa extatica de oameni de stiinta a aplaudat in timp ce New Horizons a traversat orbita lui Pluto si a dat inapoi primele semne ale traiectoriei sale de succes.

  A reflectat cu adevarat o concluzie epica a acestei cautari de decenii care parea candva o imposibilitate de epoca.

  22. Prima nava spatiala care a vizitat Centura Kuiper, o regiune a sistemului nostru solar dincolo de Neptun, a fost New Horizons, care a zburat pe langa planeta pitica, Pluto, in 2015.

  Misiunea New Horizons a NASA a fost prima nava spatiala care a calatorit vreodata in Centura Kuiper – o intindere larga de spatiu misterios situat dincolo de Neptun.

  Aceasta misiune istorica a facut furori cand a zburat pe planeta pitica Pluto in 2015, un eveniment care reprezinta unul dintre cele mai importante repere pentru explorarea spatiului.

  New Horizons a marcat un punct de cotitura distinct, care a deschis spatiu profund cercetatorilor din intreaga lume, facand istorie atunci cand a dezvaluit ceea ce nimeni nu mai vazuse pana acum – secretele Centurii Kuiper.

  23. Statia Spatiala Internationala (ISS) este cea mai mare nava spatiala construita vreodata.

  Unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiului este ca multi astronauti indrazneti din numeroase natiuni isi numesc cea mai mare nava spatiala din istorie acasa: Statia Spatiala Internationala (ISS). Aceasta fapta notabila a tehnologiei moderne a fost considerata pe buna dreptate „arca milenara”, o marturie a maretiei sale de nedescris.

  Nava inovatoare a revolutionat complet tehnologia spatiala, atingand distante inimaginabile in urma cu 2025 de ani. Semnatarii din cinci natiuni dobanditoare au dezvoltat o baza de sustinere pentru cei care se straduiesc pentru explorarea galactica, permitand in cele din urma andocari cu curiozitate stiintifica fara precedent si explorare in spatiul cosmic.

  Intr-adevar, nenumarati astronauti se imbarca anual in plimbari fara precedent cu rachete pentru a explora teritorii neexplorate dincolo de granita limitata a Pamantului.

  24. Statia Spatiala Internationala (ISS) orbiteaza in jurul Pamantului la o altitudine de aproximativ 250 de mile (400 de kilometri).

  La o altitudine maiestuoasa de 250 de mile (400 de kilometri), Statia Spatiala Internationala (ISS) poate fi vazuta avantandu-se sus deasupra atmosferei Pamantului.

  Aceasta capodopera inginereasca a devenit ceva asemanator unui reper orbital iconic, poarta de acces catre explorarea spatiala a omenirii de la lansarea sa in urma cu doua decenii.

  Din realitatea noastra terestra de mai jos, multi observatori pasionati isi indreapta rapid instrumentele spre aceste inaltimi sfintite pentru a le admira in timp ce suiera in jurul pamantului.

  Consolidarea constanta a bazei noastre de cunostinte si intelegerea acestui mediu spatial necunoscut ne promoveaza intotdeauna cunostintele despre cosmosul de dincolo.

  25. Statia Spatiala Internationala (ISS) cantareste aproximativ 925.000 de lire sterline (420.000 de kilograme).

  Statia Spatiala Internationala apare cu o greutate impresionanta de 925.000 de lire sterline. Sunt 420.000 de kilograme uimitoare, plasandu-l in aceeasi categorie de greutate grea ca 320 de masini de dimensiuni standard!

  In mod clar, acest hub vast, fabricat de oameni, se mandreste cu o masa de kilometri si isi pune amprenta orbitand in atmosfera inferioara a planetei noastre.

  Ne puteti imagina doar toate obiectele continute in echivalent cu aceste numere mari, uluitoare.

  26. Prima nava spatiala care a vizitat Soarele a fost Parker Solar Probe, care a fost lansata in 2018.

  Calatoria remarcabila a sondei solare Parker a inceput in 2018. Aceasta nava spatiala revolutionara a fost creata cu cele mai sofisticate instrumente si tehnologii concepute vreodata, permitandu-i sa reziste mediului arzator al soarelui.

  Alimentat de o racheta Delta IV Heavy, a urcat in partile sale componente in timpul lansarii. In incercarea de a dezvalui un taram de mistere despre cea mai apropiata stea a noastra, Parker Solar Probe a vizitat zone mai intunecate ale spatiului pe drum pentru a explora ceea ce este, practic, o salbaticie neexplorata.

  Mesajele de caldura inconfundabile pe care le primeste in fiecare secunda fac ca aceste momente sa fie unice. Ganditi-va doar: oamenii au construit o nava minuscula care va calari cu propria sa radiatie pana in puncte aproape de atingerea acestui corp ceresc si va ramane neimblanzit, zdrobind legile naturii in timp ce exploreaza unele conditii extreme pentru a finaliza o misiune uimitoare.

  27. Parker Solar Probe este cea mai rapida nava spatiala construita vreodata, ceea ce este unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiului.

  Oamenii de stiinta de la NASA s-au autodepasit cu succesul epic al realizarii lor incununate – Sonda Solara Parker! Este oficial cea mai rapida nava spatiala creata si livrata vreodata, aducand omenirea mai aproape de valorificarea energiei propriului nostru Soare.

  Cu o viteza incredibila de pana la 430 000 de mile pe ora (690 000 de kilometri pe ora), poate calatori mai repede decat un glont cu viteza. Imagineaza-ti calatoria sa indrazneata spre dezvaluirea secretelor stelei noastre!

  Sonda solara Parker deschide posibilitati vaste pentru descoperiri care inca pandesc in campurile magnetice ale heliosferei noastre din apropiere, ceea ce este unul dintre faptele amuzante despre explorarea spatiului.

  28. Au fost sase misiuni cu echipaj uman pe Luna.

  Explorarea lunii: 6 misiuni cu echipaj si numarare.

  NASA s-a laudat cu sase misiuni cu echipaj de succes pe Luna inca din anii 50. Toate aceste misiuni au facut parte din programul Apollo, un efort enorm care a fost dedicat explorarii si studiului suprafetei lunare.

  Misiunile au inceput in 1969, cand NASA a trimis trei astronauti la bordul navei spatiale Apollo 11, care au fost primele fiinte umane care au aterizat – si au pus piciorul – pe suprafata celui mai apropiat vecin celest al nostru.

  O a doua misiune a venit sase luni mai tarziu, cand Apollo 12 a aterizat langa locul de aterizare al predecesorului sau. Aceasta a marcat doar doi din sase calatori incitanti realizati pe o perioada de patru ani pana in 1972, cand puternica racheta Saturn V a conectat omenirea cu spatiul si ne-a lasat plini de uimire si inspiratie.

  NU RATA

  Cum sa alegi cadoul aniversar perfect

  Selectarea cadoului aniversar perfect este o sarcina care necesita o analiza atenta si, daca...

  Acestea sunt sampoanele pentru care va va multumi parul carunt

  Acel superb par carunt pe care il vezi in reclamele la sampon sau in personajul lui Meryl Streep din The Devil Wears Prada ?...

  Vaginita: simptome, cauze si tipuri

  Astazi vorbim despre vaginita. Va oferim acest ghid complet in care veti gasi toate informatiile despre ce este vaginita, inflamatia vaginului sau vulvei (vulvovaginita)...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT