Mai mult

  10 fapte tragice si surprinzatoare despre familia Bronte

  Emily, Charlotte si Anne Bronte sunt trei dintre cele mai faimoase scriitoare ale tuturor timpurilor. Responsabili pentru scrisul unor capodopere precum Wuthering Heights si Jane Eyre , povestile lor puternice si emotionante au socat cititorii victoriani, dar au trecut testul timpului. Faimos, niciunul dintre cei trei nu ar trai pana la 40 de ani.

  1. Ultimele cuvinte ale Mariei Bronte inainte de moarte au fost „O, Doamne, saracii mei copii!”

  Biserica si parohia Haworth de doamna Elizabeth Gaskell, 1857, prin Viata lui Charlotte Bronte, Poarta cercetarii

  Matriarha familiei Bronte a disparut incet dupa nasterea celui de-al saselea si ultimul ei copil, Anne. Istoricii au suspectat de multa vreme cauza ei chinuitoare a mortii sa fi fost fie cancerul uterin, fie o infectie persistenta postpartum. La momentul mortii Mariei in 1821, cei sase copii ai ei aveau toti sub opt ani.

  Sotul ei Patrick, un duhovnic, avea sa scrie mai tarziu ca „a fost lasat destul de singur, cu exceptia cazului in care presupuneti ca cei sase copii ai mei mici, doica si servitorii au fost companie”. La scurt timp dupa aceea, sora Mariei, Elizabeth, s-a mutat in casa familiei Bronte pentru a ajuta la cresterea si educarea copiilor. Ea va ramane la Haworth pana la moartea ei in 1842.

  2. Cele mai mari doua surori Bronte au murit din cauza consumului din cauza conditiilor proaste la internat 

  In 1824, cele mai mari patru fete Bronte (Maria, Elizabeth, Charlotte si Emily) au fost trimise sa fie educate la Clergy Daughters School din Cowan Bridge din Lancashire. Anne nu era inca suficient de mare pentru a merge la scoala, iar Branwell, singurul copil de sex masculin al familiei Bronte, urma sa fie educat acasa.

  Conditiile de la Podul Cowan erau proaste: frig, umed si lipsit de igiena. In decurs de un an, o epidemie de tifoida a ravasit scoala. Maria si Elisabeta au cazut cu consum (tuberculoza) la scurt timp dupa si au fost trimise acasa. Nu si-au revenit niciodata, murind la cateva saptamani unul de celalalt.

  Charlotte si Emily nu s-au intors la Cowan Bridge dupa moartea surorilor lor. Ulterior, Charlotte si-a folosit scurta experienta de acolo ca inspiratie pentru Lowood, internatul dur la care protagonistul ei titular din Jane Eyre .

  3. Charlotte Bronte a refuzat mai multe cereri de casatorie (si era obsedata de fostul ei profesor)

  Prima propunere a venit de la Henry Nussey, fratele prietenei lui Charlotte, Ellen, in 1839. Intr-o scrisoare catre Ellen in care explica refuzul ei, Charlotte a scris:

  „Mi-am pus doua intrebari: „Il iubesc pe Henry Nussey la fel de mult cum ar trebui o femeie sa-si iubeasca sotul? Sunt persoana cel mai bine calificata pentru a-l face fericit? Din pacate, Ellen My Conscience a raspuns nu la ambele intrebari.”

  Propunerea respinsa nu a provocat rea vointa. Henry a continuat sa se casatoreasca cu o alta femeie, iar Charlotte si Ellen au ramas prieteni si confidenti de-o viata.

  Scrisoare de la Charlotte Bronte catre profesorul Constantin Heger, 1844-45, prin British Library

  A doua propunere a venit de la David Pryce, un fost curator al tatalui lui Charlotte, mai tarziu in acelasi an. Refuzul ei poate sa fi prevenit o anumita durere de inima viitoare; David Pryce a murit doar un an mai tarziu.

  In 1842 si 1843, Emily si Charlotte au urmat o scoala de limba franceza la Bruxelles, sperand sa isi infiinteze propria scoala in viitor. Acest plan nu s-a realizat niciodata, dar Charlotte s-a intors acasa in Anglia cu altceva de care sa se tina – o obsesie pentru profesorul ei, Constantin Heger.

  Charlotte i-a scris scrisori din ce in ce mai disperate si emotionante intre 1844 si 1845, rugandu-l sa raspunda. Ea a sustinut ca nu poate dormi fara sa fie chinuita de visele despre el si „ar mai degraba sa sufere cele mai mari dureri corporale” decat sa-si piarda prietenia si interesul „stapanului”.

  Dupa ce i-a cerut Charlottei sa nu mai scrie, Heger a rupt literele in bucati. Sotia lui a preluat si a reparat scrisorile; familia Heger le-a donat Bibliotecii Britanice in 1913. Romanul lui Charlotte Villette este o repovestire abia acoperita a acestei perioade din viata ei.

  Ultimul pretendent al lui Charlotte a venit aproape un deceniu mai tarziu (la trei ani dupa vizita ei bine documentata la Marea Expozitie Internationala din Londra) – Arthur Bell Nicholls, un alt curator al tatalui ei. Charlotte a refuzat prima sa propunere, dar in cursul anului urmator, Nicholls a uzat-o. Cei doi s-au casatorit in 1854.

  4. Wuthering Heights a fost larg dispretuit la publicare

  Criticii au numit povestea ciudata, confuza, vulgara si neplacuta, indemnand cititorii sa „o citeasca pe Jane Eyre … dar sa arda Wuthering Heights ”.

  Graham’s Lady Magazine a publicat o recenzie anonima care exprima surprinderea ca autorul a scris romanul gotic „fara sa se sinucida inainte de a termina o duzina de capitole” si numindu-l „un compus de depravare vulgara si orori nefiresti”.

  The North British Review a scris: „Singura consolare pe care o avem cand reflectam asupra ei este ca nu va fi niciodata citita in general”.

  Doar cativa alesi au vazut atractivitatea romanului lui Emily Bronte. O recenzie anonima publicata in Ziarul Saptamanal al lui Douglass Jerrold a numit ca este „imposibil sa incep si sa nu-l termin” si le-a promis cititorilor „nu au citit niciodata asa ceva pana acum”.

  5. Anne Bronte a legat odata doi copii de o masa

  Cartea lui Anne Bronte, Agnes Gray, a fost publicata in 1847. Cartea se concentreaza pe experienta personajului titular ca guvernanta intr-o familie de copii nestapaniti, rasfatati si cruzi.

  Criticii au criticat romanul pentru ca este supraexagerat si pentru comportamentul copiilor dincolo de credinta. Anne s-a plans public mai tarziu ca a fost „acuzata de supracolorare extravaganta chiar in acele parti care au fost copiate cu grija din viata, cu o evitare foarte scrupuloasa a oricarei exagerari”.

  Anne lucrase intr-adevar ca guvernanta in trecut. Copiii din Agnes Gray au fost comparati in mod nefavorabil cu cei ai familiei Ingham, de care a ingrijit in 1839. Doamna Ingham a povestit mai tarziu ca „angajase candva o guvernanta foarte nepotrivita, numita domnisoara Bronte, care de fapt ii legase pe cei doi copii de un picior de masa pentru a se descurca cu propria ei scriere.”

  6. Sicriul lui Emily Bronte avea doar 16 inci latime

  Branwell Bronte a murit in 1848, la varsta de 31 de ani. Cauza mortii lui a fost enumerata ca marasmus, o forma de malnutritie severa. La acea vreme se stia ca suferea de dependenta de alcool si opiu.

  Emily Bronte a racit la inmormantarea fratelui ei in septembrie si a murit de tuberculoza inainte de a se termina anul. Ea devenise atat de subtire incat sicriul ei, desi suficient de lung pentru a-si gazdui rama de 5’7 inchi, avea doar 16 inci latime. Emily a ales sa nu fie tratata pentru boala ei.

  Emily a murit aproape exact la un an de la publicarea singurului ei roman, Wuthering Heights . Sora ei Anne avea sa cedeze de tuberculoza doar sase luni mai tarziu, lasand-o pe Charlotte ca ultimul copil supravietuitor din familia Bronte.

  7. Charlotte Bronte a murit din cauza greurilor matinale

  Charlotte Bronte a murit la 31 martie 1855, la doar noua luni dupa casatorie, la varsta de 38 de ani. In timp ce certificatul ei de deces mentioneaza tuberculoza drept cauza ei de deces, evaluarea moderna a simptomelor ei a condus la acceptarea pe scara larga a faptului ca ea a murit de fapt din cauza hiperemesis gravidarum. , o manifestare extrema a greturilor matinale in timpul sarcinii.

  Hyperemesis gravidarum lasa femeile in imposibilitatea de a pastra alimentele sau lichidele si provoaca deshidratare severa si malnutritie. Charlotte a experimentat toate aceste simptome in lunile inainte de moartea ei.

  Ultima ei carte, Profesorul (o versiune anterioara a romanului ei din 1853 Villette ), a fost publicata postum de sotul ei in 1857.

  8. Branwell Bronte, probabil, nu avea idee ca surorile sale sunt autori

  La fel ca si pentru Jane Austen, toate romanele Bronte au fost publicate initial sub pseudonime: Currer (Charlotte), Ellis (Emily) si Acton (Anne) Bell. Desi, fara indoiala, le-a vazut scriind neincetat, Branwell probabil a murit fara sa cunoasca succesul surorilor sale.

  Pana in 1847 (anul publicarii pentru Jane Eyre, Agnes Gray si Wuthering Heights ), Branwell era atat de scapat de sub control din cauza dependentei de alcool si opiu, incat a trebuit sa imparta dormitorul cu tatal sau. Charlotte l-a descris pe Branwell in aceasta perioada drept „un impediment pentru toata fericirea”.

  De asemenea, Charlotte a fost cea care va dezvalui in cele din urma adevaratele identitati ale surorilor Bronte intr-o prefata la cea de-a doua editie a Wuthering Heights din 1850.

  9. Este posibil ca familia Bronte sa fi fost otravita de apa potabila din cimitir

  In 1849, Patrick Bronte si-a exprimat ingrijorarea cu privire la salubritatea din cimitirul de pe deal pe care l-a supravegheat, foarte aproape de parohia familiei Bronte. In anul urmator, a fost efectuata o ancheta, care a dus la o serie de dezvaluiri socante.

  Raportul spunea ca curtea bisericii din Haworth era „atat de plina de morminte incat nu ar trebui permise mai multe inmormantari in ea” si ca, pentru ca nu exista un sistem de canalizare „pentru a elimina gunoiul si materia in descompunere”, aprovizionarea slaba cu apa a orasului nu era sigur de baut, mai ales vara. Raportul a mai constatat ca speranta medie de viata in Haworth era sub 26 de ani, 42,6% dintre copii murind inainte de varsta de sase ani.

  Prezenta atat de multe bacterii in apa ar fi putut contribui la slabirea sistemului imunitar, la boli cronice si la decesele timpurii ale familiei Bronte.

  10. Patrick Bronte si-a supravietuit sotiei si tuturor celor sase copii

  Patrick Bronte a murit pe 7 iunie 1861, la varsta de 84 de ani. El a fost precedat cu moartea de sotia sa, Maria, de cele cinci fiice ale sale (Maria, Elizabeth, Emily, Anne si Charlotte) si de fiul sau, Branwell.

  Patrick, un preot anglican de origine irlandeza, a fost cel mai mare dintre cei 10 copii si el insusi un autor publicat de poezie la inceputul vietii sale. Nu s-a recasatorit niciodata dupa moartea sotiei sale si a slujit orasul Haworth timp de peste 40 de ani.

  NU RATA

  Cresterea increderii si credibilitatii afacerii tale prin recenzii pozitive

  In lumea afacerilor contemporane, increderea si credibilitatea joaca un rol crucial in succesul unei companii. Cu evolutia rapida a tehnologiei si cu accesul la...

  Cum sa ai grija de piele dupa barbierit

  La fel ca si femeile, si pielea barbatilor necesita o ingrijire specifica, mai ales in zonele care sunt de obicei barbierite frecvent. Stim ca...

  6 cele mai bune baruri si cluburi bucurestene

  Alegerea destinatiei ideale nu este intotdeauna simpla, dar este una importanta. Orasul pentru care optati trebuie sa ofere o mare varietate de avantaje, cum...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT