Mai mult

  Cateva sfaturi pentru fotografia de vacanța

  Fotografia de vacanța nu cred ca e mai speciala decat orice alt tip de fotografie. Totuși ea cred ca are pricipalul scop de a capta momente și locuri unde probabil nu vom mai ajunge sau ajungem mai rar. De aceea cu cat sunt mai frumoase aceste imagini cu atat mai frumoase sunt ilustrate și amintirile. Un alt atu al acestui tip de fotografie este ca avem mai mult timp și suntem mai relaxați cand apasam pe declanșatorul aparatului.

  Lentile

  Un prim sfat, pentru cei care dețin aparate DSLR este sa aiba cu ei o lentila cu unghi larg (wide-angle), adica o lentila a carei distanța focala este mai scurta decat cea a lentilelor normale, și deci, care poate capta o imagine mai larga. Din experiența mea, aceasta este cea mai utilizata lentila in calatoriile din mediul urban. Pentru cei care merg in salbaticie este necesara o lentila tele, care sa apropie obiectele ce le vrem fotografiate cat mai mult.

  Urmatoarele sfaturi sunt potrivite atat pentru cei cu aparate DSLR cat și pentru cei cu aparate compacte (de buzunar).

  Incadrare

  Nu voi trata teoriile de incadrare legate de treimi, sferturi, unghiuri ascendente etc. Sunt destul de subiective și parerea mea este ca fiecare incadreaza cum ii place. Totuși incadrarea e importanta din cel puțin doua puncte de vedere:

  compoziție – care trebuie sa fie echilibrata atat din punctul de vedere al elementelor cat și cromatic. Cel mai bine invațam despre acest lucru din pictura –  daca mergeți intr-un muzeu și dați peste o pictura clasica cunoscuta incercați sa petreceți cateva minute studiind cu atenție componentele de mai sus;

  linii drepte – o fotografie, daca vrem sa fie realista, trebuie incadrata perfect orizontal sau vertical. In momentul in care faceți incadrarea stabiliți-va niște linii imaginare cat mai centrale dupa care sa va ghidați. Și trageți mai multe cadre pana simțiți ca ați reușit.

  Aaaah, și ca sa nu uit: sfatul meu este ca incadrarea sa o faceți intotdeauna prin vizorul aparatului și nu prin ecranul acestuia. Puteți controla ma bine rezultatul fotografic in acest fel.

  Capteaza momente

  Fotografiile care ne plac cel mai mult sunt cele de tip instantaneu. De aceea incercați sa prindeți cat mai multe asemenea momente, mai ales cu persoana/persoanele ce ne insoțesc in calatorie. Nu zic sa nu faceți și poze cu aceste persoane și cu un obiectiv istoric/cultural alaturi – și in acest caz incercați un exercițiu de creativitate – creați un moment haios, puneți persoanele sa sara in sus etc. pentru a avea o fotografie aparte.

  Daca de exemplu calatorești cu mașina și vezi o zona frumoasa, oprește-te cateva momente și capteaz-o. Chiar daca te grabești, o imagine frumoasa nu o vei regreta niciodata.

  Timpul cel mai bun pentru fotografie

  Cele mai bune perioade intr-o zi pentru a face fotografii sunt la inceputul și sfarșitul zilei, cand soarele rasare și apune. Cu aproximativ o ora dupa rasarit și aproximativ o ora inainte de apus. Avantajele de a fotografia in aceste perioade sunt faptul ca lumina este foarte potrivita, neaparand riscul de a avea zone arse din cauza supra-expunerii datorate luminii puternice; in plus, daca va treziți dimineața, va asigur ca un oraș turistic este mult mai frumos din punct de vedere fotografic fara hoardele de turiști care ne blocheaza imaginea. E in regula sa se faca fotografii și in timpul zilei daca cerul e innorat sau chiar ploua.

  NU RATA

  5 carti grozave de Alexandre Dumas pe care sa le citesti

  Dupa ce planuia sa urmeze o cariera juridica dupa moartea prematura a tatalui sau, Alexandre Dumas va deveni unul dintre cei...

  Hoteluri in SUA

  Rancho Valencia din California Undeva, intre colinele verzi si prapastioase ale Rancho Santa Fe, prin canionul Fairbanks Ranch si Valea San Dieguto, in mijlocul minunatilor...

  Sexul este cea mai dulce cale de impacare

  Cea mai dulce impacare este sexul fara nici un dubiu, mai ales in cadrul cuplurilor tinere, care nu prea isi dau seama ca trebuie...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT