Mai mult

  Cine a fost Heracles in mitologia greaca?

  Heracles – sau Hercule in epoca romana – este unul dintre cele mai celebre personaje ale mitologiei grecesti. Fiul lui Zeus si un semi-zeu cu forta supraomeneasca, Heracles a devenit simbolul suprem al puterii si vitejii masculine. Chiar si astazi, inca folosim cuvantul „herculean” in limbajul de zi cu zi ca referinta la acest erou atotputernic.

  A aparut in sute de mituri diferite, ceea ce inseamna ca are multe povesti fascinante in jurul vietii sale incredibile. Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai distractive dintre aceste povesti de viata.

  Heracles a avut trei parinti

  Din punct de vedere tehnic, Heracles a avut trei parinti in crestere, doi muritori si unul divin. Cei doi parinti muritori ai sai au fost regele si regina Amphitryon si Alcmena, care l-au crescut pe Heracles. Alcmena era adevarata mama a lui Heracles, dar adevaratul sau tata – al treilea parinte divin – era de fapt Zeus, regele zeilor. Cum a aparut asta? Ei bine, Zeus a inventat un plan pentru a crea un copil atotputernic, semi-zeu cu Alcmene, totul fara stirea ei. El a pacalit-o deghandu-se in sotul ei Amphitryon (in timp ce acesta era plecat in lupta) si seducand-o intr-o noapte atat de lunga incat a durat trei zile. Drept urmare, Alcmena a avut fii gemeni, Iphicles, al carui tata era Amphitryon, si Heracles, al carui tata era Zeus. 

  Heracles a fost un copil incredibil

  Chiar si in copilarie, Hercule a dat dovada de mare curaj si de o forta incredibila in fata adversitatii. Cand Hera, sotia lui Zeus, a aflat ca Heracles era copilul iubit al sotului ei, ea a trimis doi serpi la leaganul lui pentru a-l distruge. Dar i-a sugrumat rapid, pentru o demonstratie a puterii sale incredibile brute. In copilarie, Heracles a fost invatat de cei mai buni – tatal sau Amphitryon i-a aratat cum sa calareasca un car, in timp ce bunicul lui Ulise, Autolycus, l-a invatat abilitati in lupte. Eurytus, regele Oechalia l-a invatat pe Heracles cele mai bune abilitati in tirul cu arcul. Fiul terifiant al lui Hermes i-a aratat lui Heracles cum sa boxeze, iar Castor, unul dintre gemenii Dioscuri, l-a invatat scrima. Dupa toata aceasta instruire excelenta, Heracles era gata sa fie un adevarat erou, depasind puterea si priceperea tuturor profesorilor sai.

  Era foarte inteligent

  Pe langa faptul ca a dat dovada de forta bruta de-a lungul vietii sale, Heracles a fost si un intelect extraordinar. Cei mai buni profesori pe care Grecia antica i-a avut de oferit i-au invatat abilitatile lui Heracles in citire, scris si muzica, iar pana la sfarsitul copilariei, el i-a depasit pe toti.

  A avut multe aventuri salbatice

  De-a lungul vietii sale de adult, Heracles a luat parte la o gama larga de aventuri. Printre acestea se numara vanatoarea si uciderea marelui Leu pradator din Cithaeron, nasterea a cel putin cincizeci de copii cu fiicele regelui Thespius, mutilarea vestitorilor din Erginus si o aventura salbatica cu Megara, fiica regelui teban Creon. Ca urmare a aventurii lor, Megara si Hercules au avut opt ​​copii uimitoare. Dar geloasa Hera i-a jucat un alt truc oribil lui Hercule pentru a-l impiedica sa-si gaseasca fericirea viitoare, blestemandu-l cu o nebunie incontrolabila care l-a impins sa-i omoare pe toti. Ca ispasire pentru acest pacat de neconceput, Hercule a fost insarcinat de oracolul delfic sa-l slujeasca pe varul sau Euristheus, regele Tirintului, pentru urmatorii 12 ani. 

  El a terminat cele douasprezece munci

  Ca parte a pedepsei sale, Eurystheus l-a instruit pe Heracles sa indeplineasca o serie de douasprezece sarcini provocatoare, care devin cunoscute sub numele de celebrele Douasprezece munci ale lui Heracles. Acestea au inclus furtul, uciderea si capturarea diferitelor fiare, curatarea grajdurilor vaste ale lui Augeus si luarea braului lui Hippolyta, regina Amazonelor. Cele mai provocatoare si ultimele doua sarcini au fost sa fure Merele Hesperidiene si sa-l captureze pe Cerberus, marele gardian cu trei capete al Lumii Interlope. 

  A avut o moarte plina de evenimente

  Suspectata de adulter, sotia lui Heracles, Deianira, i-a dat pe care sa o poarte o camasa otravita si patata de sange, ceea ce i-a provocat atata agonie incat a fost aproape de moarte. In incercarea de a-si pune capat durerii, Heracles si-a construit un rug funerar pe Muntele Oeta, s-a urcat pe varf si a asteptat ca cineva sa treaca pe acolo sa-i dea foc. In cele din urma, dupa multa convingere, prietenul lui Heracles, Poeas, a aprins focul. Dupa ce si-a intalnit sfarsitul, Heracles a fost dus pe Muntele Olimp si transformat intr-o zeitate nemuritoare, unde s-a casatorit cu Hebe, zeita tineretii.

  De Rosie LessoMA Contemporary Art Theory, BA Fine ArtRosie este un scriitor si artist care contribuie cu sediul in Scotia. Ea a scris pentru o gama larga de organizatii de arta, inclusiv Tate Modern, The National Galleries of Scotland, Art Monthly si Scottish Art News, cu accent pe arta moderna si contemporana. Ea detine un master in teoria artei contemporane la Universitatea din Edinburgh si o licenta in arte plastice la Edinburgh College of Art. Anterior, ea a lucrat atat in ​​roluri curatoriale, cat si educationale, descoperind cum povestile si istoria ne pot imbogati cu adevarat experienta de arta.

  NU RATA

  Crezuri pe care le-am uitat inainte sa le deprindem bine

  Suntem in secolul al XXI-lea si la douazeci de ani de la caderea dictaturii comuniste in Romania, prabusirea bipolarismului mondial si triumful democratiilor....

  Cine a fost Heracles in mitologia greaca?

  Heracles – sau Hercule in epoca romana – este unul dintre cele mai celebre personaje ale mitologiei grecesti. Fiul lui Zeus si un semi-zeu...

  Sfaturi cum sa te pregatesti pentru conversatii dificile

  Conversatiile dificile sunt inconfortabile, dar o parte inevitabila a vietii. Cel mai greu este sa iti aduni curajul de a incepe o discutie dificila....

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT