Mai mult

  Cum a ajuns Napoleon Bonaparte la putere in 1799?

  In 1799, un tanar general din Corsica a condus o lovitura de stat care l-a transformat in cel mai puternic om din Franta. Tanarul era Napoleon Bonaparte. Actiunile lui au schimbat cursul istoriei pentru totdeauna.

  O revolutie in declin

  Pana in ultimul an al secolului al XVIII-lea, Revolutia Franceza se indepartase mult de zilele ametitoare ale anului 1789. Desi regele era mort si dusmanii externi ai Frantei erau in mare parte invinsi, ea se transformase in mare parte intr-o orgie de violenta, cunoscuta ulterior sub numele de Mare Teroare.

  Intre 1793 si 1794, Franta lui Robespierre a ghilotinat si a executat sumar mii de potentiali oponenti politici inainte ca orchestratorul insusi sa-si piarda capul in iulie 1794.

  Caderea lui Robespierre a dus la o noua forma de guvernamant, mai conservatoare, cunoscuta sub numele de Director. Directorul i-a epurat pe sustinatorii radicali ai fostului lider – „iacobinii” – si a recurs la o represiune extrema pentru a mentine tara sub controlul parizian.

  Profesorul de istorie moderna David Andress ii vorbeste pe Dan despre Revolutia Franceza: cauzele, contextul, semnificatia acesteia si consecintele ei larg resimtite.

  Directorul

  Directorul era alcatuit din cinci directori. Sistemul de vot de la acea vreme le-a refuzat aproape tuturor francezilor orice cuvant de spus despre cine erau acesti directori. Regimul nu a fost unul popular.

  S-a agatat de putere in ultimii ani ai anilor 1790. Dar cand stralucitul tanar general Napoleon Bonaparte s-a intors in Franta in octombrie 1799, multi l-au vazut ca pe un potential salvator.

  Poate ca Napoleon avea doar treizeci de ani in momentul loviturii de stat, dar era deja un soldat celebru si considerat de multi drept cel mai mare fiu al revolutiei. Haosul generat de revolutie i-a oferit acestui tanar dotat oportunitati care i-ar fi fost refuzate sub vechiul regim.

  Alergati pe Tuileries pe 10 august 1792, in timpul Revolutiei Franceze, pictat de Jean Duplessis-Bertaux in 1793. Credit imagine: CC

  Cariera militara

  Napoleon si-a inceput cariera militara ca ofiter de artilerie. El a jucat un rol esential in infrangerea unei forte regaliste britanice in batalia de la Toulon din 1793.

  Au urmat rapid promotiile. In ciuda faptului ca a fost intemnitat pentru legaturile sale cu Robespierre si pentru descendenta sa dintr-o familie nobiliara foarte minora din indepartata insula vorbitoare de italiana Corsica, Napoleon a primit comanda unei armate zdrentuite la Nisa in 1796.

  Vei fi la fel de cool ca micul corsican? Speram. Cumparati acest hanorac acum pentru o era a ambitiei napoleoniene nespuse

  In anul urmator, el a condus aceasta armata intr-o campanie uluitoare, invingandu-i pe italieni si pe austrieci si fortandu-i pe amandoi sa semneze tratate de pace umilitoare. Urmatorul sau pas a fost sa-si duca armatele in Egipt intr-o incercare giratorie de a ameninta Imperiul Britanic in crestere din India.

  Glamourul acestei campanii, desi a avut mai putin succes decat prima, a sporit faima in crestere a tanarului soldat.

  In toamna lui 1799 a simtit o oportunitate si s-a intors in Franta (lasand in urma trupele sale loiale si devotate pentru a fi invinse si capturate de britanici).

  O oferta pe care nu a putut-o refuza

  Aceasta oportunitate a venit din mana directorului Emmanuel Joseph Sieyes. Desi era membru al guvernului, Sieyes era la fel de amar de dezamagit ca toti ceilalti si planuia o lovitura de stat de ceva vreme.

  Dar o lovitura de stat avea nevoie de sprijin popular. Sieyes a remarcat admiratia cu care Napoleon a fost intampinat cand s-a intors acasa. Si-a dat seama ca acesta era omul care sa-si legitimeze si sa-si apere noul regim.

  Napoleon avea alte idei. Departe de a fi marioneta lui Sieyes, el a inceput sa planuiasca sa preia puterea pentru el insusi.

  Rascoala

  O serie de revolte recente au facut ca mii de trupe sa fie stationate convenabil in jurul Parisului. Planul era sa-i foloseasca pe acesti oameni pentru a intimida camerele superioare si inferioare ale guvernului sa demisioneze si sa permita un nou regim mai centralizat sa-l inlocuiasca.

  Simtind ca ceva nu este in regula, directorii si-au dat demisia si sistemul lor s-a prabusit. Dar camerele superioare si inferioare au ramas sfidatoare.

  La 9 noiembrie, cu Sieyes ocupat la Paris, Napoleon a luat problema in propriile maini. El a marsaluit cu mandrie in camera superioara – Consiliul Anticilor – inconjurat de grenadieri marcati de lupta.

  Anticii au rezistat, dar o demonstratie de muschi militar si un discurs eficient i-au permis lui Napoleon sa scape nevatamat. Camera inferioara – Consiliul celor 500 – s-a dovedit mai dificila.

  Acesti oameni l-au amenintat pe Napoleon, multi cu pumnale in mana. Potrivit unor rapoarte, Napoleon a fost paralizat de frica si a ajuns aproape de lesin.

  Napoleon traversand Alpii, aflat in prezent in Palatul Charlottenburg, pictat de Jacques-Louis David in 1801. Credit imagine: Public Domain

  Din fericire pentru Napoli, fratele sau Lucien a fost presedinte al camerei inferioare. In mijlocul tulburarilor, Lucien si-a scos sabia si a indreptat-o ​​spre inima fratelui sau, urland catre consilieri ca, daca fratele sau ar fi tradator, il va ucide el insusi.

  Aceasta afisare ostentativa a dat controlul asupra situatiei inapoi lui Napoleon, care apoi i-a fortat pe cei 500 sa semneze o noua constitutie.

  Primul Consul

  Cu mii de soldati in spate, Napoleon l-a intimidat pe Sieyes sa schimbe noua constitutie pentru a da unui singur om, „primul consul”, putere absoluta.

  Acest om, desigur, ar fi Napoleon. Cu aceasta miscare, Revolutia Franceza s-a incheiat.

  Franta a avut un nou conducator absolut, iar in 1804 se va renunta la pretentia de democratie declarandu-se imparat.

  NU RATA

  6 trucuri eficiente pentru calcat haine dificile

  Cred ca tuturor li s-a intamplat asta! Exista in garderoba oricui acele haine (fie ca e vorba de o camașa dintr-un material dificil, fie...

  Repelentul anti tantari al carui rezultat este patentat pentru a proteja pielea

  Cum imi pot proteja pielea de tantari? Insecticide, lumanari, spray-uri pentru corp, bratari, aparate cu ultrasunete......

  Sexul este cea mai dulce cale de impacare

  Cea mai dulce impacare este sexul fara nici un dubiu, mai ales in cadrul cuplurilor tinere, care nu prea isi dau seama ca trebuie...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT