Mai mult

  Presedintele Kazahstanului accepta demisia Guvernului dupa protestele legate de pretul gazului

  Presedintele Kazahstanului, Kasim Jomart Tokayev, a acceptat miercuri demisia guvernului tarii si l-a desemnat pe vicepremierul, Alijan Smailov , in functia de prim-ministru interimar. In acest fel, presedintele kazah a acceptat demisia prim-ministrului de pana acum, Askar Mamin , desi restul Cabinetului va continua sa isi indeplineasca functiile pana la pregatirea unei noi echipe guvernamentale.

  Astana, capitala Kazahstanului, o putere mondiala in gaze naturale si petrol .

  Tokayev sa bazat pe articolul 70 din Constitutia tarii pentru a lua aceasta decizie si a anuntat ca acest decret va intra in vigoare de la data semnarii sale.

  Kazahstanul a fost scena in ultimele zile a unei serii de proteste privind cresterea gazului lichefiat, care, de la 1 ianuarie, a devenit supus cererii si ofertei, potrivit Ministerului Energiei. Primele concentrari au avut loc la Manguistau, in vestul tarii, desi in ultimele ore aceste demonstratii s-au extins in regiunile invecinate Atyrau si vestul Kazahstanului.

  Rezerve mari de energie fosila

  Potrivit Oil & Gas Journal (OGJ), Kazahstanul avea rezerve dovedite de titei de 30 de miliarde de barili in ianuarie 2018 , a doua cea mai mare dotare din Eurasia dupa Rusia si a 12-a ca marime din lume, imediat dupa Statele Unite. . Kazahstanul are cele mai mari rezerve dovedite de petrol din regiunea Marii Caspice. Kazahstanul este, de asemenea, un producator important de toti combustibilii fosili (carbune, titei si gaze naturale). In 2018, Kazahstanul a fost al noualea cel mai mare producator de carbune din lume (108 milioane de tone [Mt]). S-a clasat pe locul 17 in lume la productia de titei (91,9 Mt) si pe locul 24 la gaze naturale (38,7 bcm).

  Stare de urgenta

  Din cauza escaladarii tot mai mari a tensiunilor, presedintele Tokayev a semnat marti – inainte de a accepta demisia Guvernului – un decret pentru instituirea starii de urgenta in regiunea Almaty. Astfel, Presedintia kazaha a emis un comunicat in care arata ca aceasta decizie are ca scop „garantarea securitatii publice, restabilirea ordinii publice si protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor”.

  Presedintele Kazahstanului a declarat stare de urgenta de doua saptamani in doua regiuni, dupa ce au izbucnit proteste din cauza cresterii preturilor la combustibil.

  Intr-o manifestare rara de disidenta, mii de oameni au iesit in strada in toata tara autoritara, in timp ce preturile gazelor s-au dublat. 

  Decretul de stare de urgenta din Almaty va intra in vigoare din aceasta miercuri pana la miezul noptii de 19 ianuarie si include o statiune de acces intre orele 23:00 si 07:00, precum si consolidarea „protectiei ordinii publice” si a facilitatilor statului.

  Restrictiile privind libertatea de circulatie, inclusiv vehiculele , vor fi aplicate si in regiunea Almaty, permitand autoritatilor sa interzica intrarea sau iesirea din teritoriu sau chiar inspectia personala sau a vehiculelor.

  Executivul a interzis, de asemenea, „organizarea si desfasurarea de intalniri pasnice, divertisment, sport si alte evenimente masive ”, precum si celebrarea „grevei si a altor metode de suspendare sau incetare a activitatii persoanelor juridice”.

  Marti, politia din tara a arestat zeci de protestatari in timpul unui protest in capitala, Nur-Sultan. Potrivit unui comunicat al agentiei de politie, protestul ar fi avut loc fara autorizatie prealabila si a provocat concentrari in principalele piete ale tarii. Ministerul de Interne a detaliat intr-un comunicat ca peste 200 de persoane au fost arestate pentru „incalcarea ordinii publice”. In acest moment, au fost deschise 13 cercetari pentru acte de violenta impotriva autoritatilor si agresiune asupra cladirilor oficiale.

  Reglementarea preturilor

  Dupa protestele sociale si demisia guvernului kazah, presedintele tarii a sustinut o sedinta pe tema perspectivelor socioeconomice unde a stabilit o serie de masuri pentru stabilizarea situatiei. Astfel, Tokayev a introdus o reglementare de stat a preturilor pe o perioada de 180 de zile „nu doar pentru gazul lichefiat, ci si pentru benzina si motorina”, potrivit Presedintiei Kazahstanului intr-un comunicat.

  In plus, presedintele a dispus o reglementare de stat a preturilor la alimentele de baza pentru populatie , precum si „un moratoriu privind majorarea tarifelor comunale” intr-o perioada care va dura si sase luni.

  NU RATA

  Stilistii din spatele show-urilor de moda

  Imaginea stilistilor a evoluat considerabil in ultimele trei decenii, mai ales de cand MTV a intrat pe piata si a fost liantul intre domeniile...

  6 trucuri eficiente pentru calcat haine dificile

  Cred ca tuturor li s-a intamplat asta! Exista in garderoba oricui acele haine (fie ca e vorba de o camașa dintr-un material dificil, fie...

  Ce este phishingul? Escrocheria din spatele virusului trimis de Messenger

  Daca ati auzit despre mesajul trimis de Messenger in contextul „Tu esti in videoclip?”, este vorba de phishing, o inselatorie din spatele virusului de...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT