More

  Probleme in sarcina: preeclampsia

  on

  |

  views

  and

  comments

  Preeclampsia mai este cunoscuta si sub denumirea de toxemie gravidica si este una dintre cele mai periculoase complicatii care pot aparea in timpul sarcinii. Preeclampsia debuteaza, de cele mai multe ori, fie la sfarsitul trimestrului II de sarcina, fie la inceputul celui de-al III-lea. Aceasta complicatie a sarcinii determina valori crescute ale presiunii arteriale si prezenta unui nivel crescut al proteinelor in urina.

  Eclampsia este faza finala a preeclampsiei si apare in cazul in care preeclampsia nu este tratata. Eclampsia poate duce la moartea fatului si chiar a mamei, de aceea este importanta descoperirea si tratarea preeclampsiei din timp.

  Nu se cunosc exact cauzele care duc la aparitia preeclampsiei, insa cercetatorii cauta o legatura directa intre aceasta boala si alimentatie, nivelul crescut al colesterolului sau fluxul sanguin insuficient la nivelul uterului.

  De obicei, preeclapsia apare in cazul primei sarcini, la femeile trecute de 40 de ani sau in randul adolescentelor. Iata si alti factori de risc:

  – Hipertensiune inaintea sarcinii;

  – Istoric familial de preeclampsie (in special la mama femeii insarcinate);

  – Sarcina multipla;

  – Preeclampsia aparuta intr-o sarcina anterioara;

  – Obezitate;

  – Diabet, boala renala, lupus eritematos sistemic sau poliartrita reumatoida.

  Simptomele preeclampsiei:

  – Nivel crescut al proteinelor din urina;

  – Hipertensiune;

  – Edeme la nivelul picioarelor, gambelor si mainilor;

  – Cefalee;

  – Ameteli;

  – Greata si voma;

  – Convulsii (in cazurile grave);

  – Dureri abdominale.

  Preeclampsia poate priva placenta de un aport suficient de sange, si din aceasta cauza, fatul se va naste cu o greutate mica. Tot preeclampsia este raspunzatoare si pentru nasterile premature sau diferite deficiente la copii, precum dizabilitati de invatare, epilepsia, paralizia si tulburarile de auz sau vedere.

  Tratament. Preeclampsia usoara se tine sub control prin spitalizare si supraveghere medicala pana in momentul nasterii. In cazul in care preeclampsia se agraveaza, singurul “tratament” este nasterea, chiar daca aceasta este prematura.

  Share this
  Tags

  Must-read

  Anemia din timpul sarcinii

  Probabil ai auzit vorbindu-se foarte mult despre anemie, care inseamna practic un nivel scazut al fierului din sange. Anemia poate afecta orice persoana, in...

  Hoteluri in SUA

  Rancho Valencia din California Undeva, intre colinele verzi si prapastioase ale Rancho Santa Fe, prin canionul Fairbanks Ranch si Valea San Dieguto, in mijlocul minunatilor...

  Festival de Jazz la Castelul Bran

  In perioada 29-31 august, la Castelul Bran din Brasov, are loc cea de-a duoa editie a Festivalului de muzica Jazz. Din Norvegia va veni Trygve...

  Recent articles

  More like this