Mai mult

  Ce este o ”greva de ingrijire”?

  Odata cu impulsul social pe care 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, a luat peste tot in lume, expresia „greva de ingrijire” a inceput sa se auda din sectoarele feministe, din ce in ce mai normalizate.

  Dar stii la ce se refera exact?

  In ultimii trei ani, sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii , care are loc in fiecare 8 martie, a devenit populara in tarile din intreaga lume . Din 2017, Comisia 8 martie -un spatiu de coordonare creat in 1977 pentru a conveni asupra actiunilor intreprinse pentru a revendica sfarsitul inegalitatii dintre barbati si femei- a organizat apeluri masive, nu doar pentru a participa la demonstratii care au loc in toata tara. De asemenea, a incercat sa mobilizeze femeile sa se alature asa-numitelor „greve feministe ” . 

  In acest 2020, Comisia 8M nu a facut acest apel in unanimitate pentru intregul nivel de stat, dar au fost facute apeluri specifice in diferite regiuni pentru a repeta actiunile din anii precedenti. Inclusiv greva muncii, chiar si de duminica, in comunitati autonome .

  Astfel, grevele feministe sunt un concept care isi face loc in agenda si care se articuleaza in jurul a patru axe: greva muncii, greva consumatorilor, greva studentilor si greva ingrijirilor . In ce constau primele trei pare destul de clar, dar stii ce inseamna exact sa faci o „greva de ingrijire”?

  Ce este o „greva de ingrijire”?

  Ideea unei greve de ingrijire apare in cadrul miscarii feministe ca o reactie la asa-numita „diviziune sexuala a muncii” , care se refera la inegalitatea dintre barbati si femei in ceea ce priveste tipul de activitati pe care fiecare le desfasoara pe piata muncii, precum si in afara acestuia, facand posibila sustinerea acestuia .

  Din acest punct de vedere, perpetuarea rolurilor traditionale de gen ar fi motivul pentru care femeile continua sa indeplineasca anumite sarcini care tin de ceea ce ei considera a fi sfera reproductiva -desi lucreaza si in afara casei- si care trebuie sa face cu suportul vietii . Intre timp, barbatii s-ar dedica sferei productive, tot ceea ce sistemul economic si social recunoaste ca generator de valoare. 

  Aceasta este principala motivatie pe care o gasesc pentru a explica de ce femeile sunt de obicei responsabile de treburile casnice si de conducerea lor. Sa faca curat in baie, sa faca mancare, sa ridice copiii de la scoala , sa aiba grija de bunicul sau rudele aflate in intretinere si chiar sa fie cei care mangaie pe cei tristi. Ele ar avea deci o dimensiune de incarcare materiala si alta de incarcare mentala.

  Toate aceste activitati inerente supravietuirii oamenilor sunt considerate „munca de ingrijire” . Dar, in multe cazuri, in scopuri practice, acestia nu sunt recunoscuti ca munca in sine , deoarece nu primesc un salariu . Ele sunt realizate din dragoste, afectiune, obicei, educatie sau responsabilitate. Si, daca nu le-ar fi facut nimeni, restul sistemului economic (ceea ce se intampla in cadrul companiilor, institutiilor etc.) nu ar putea merge inainte.

  Greva de ingrijire consta, tocmai, in a indemna femeile sa inceteze din indeplinirea tuturor acestor sarcini pentru a le face vizibile, la fel cum lucratorii unei firme sunt indemnati sa nu-si mai desfasoare munca in nicio greva comuna. Motto-ul care a fost promulgat in Spania este, in acest sens, Daca ne oprim, lumea se opreste .

  Are sens sa vorbim despre o greva pentru activitati neremunerate?

  Totusi, aceasta nu este o greva obisnuita. Conceptul de greva traditionala a avut de-a face istoric cu incetarea activitatii lor pentru o anumita perioada de timp de catre un grup de lucratori angajati, pentru a genera un impact negativ asupra profiturilor companiei in asa fel incat sa ramana vizibila asupra importantei. a activitatii lor si a cererilor lor sunt satisfacute.

  In cadrul legislativ spaniol, dreptul la greva este recunoscut ca drept fundamental in art. 28 din Constitutie si este dezvoltata in Decretul Regal Legea 17/1977, din 4 martie. In orice caz, se vorbeste de „muncitori afectati” si „antreprenori” – ulterior acest drept a fost reglementat si pentru functionarii publici-, doi termeni care nu se aplica situatiei referitoare la greva de ingrijire. Femeile, in casele lor, nu sunt conceptualizate ca lucratoare , nu primesc un salariu pentru aceste sarcini si nici nu sunt legate de o relatie contractuala cu familiile lor in ceea ce priveste performanta lor. 

  Chiar si asa, exista situatii, precum cea a lucratorilor casnici, asistentilor medicali, asistentilor sociali sau cameristelor, in care aceste activitati sunt recunoscute profesional. 

  Indiferent, impactul economic daca femeile s-ar „opri” ar fi real. Un exemplu poate fi gasit in faptul ca, atunci cand niciun membru al unei gospodarii nu face curatenie sau ingrijeste copii sau persoane aflate in intretinere, aceasta este externalizata celorlalte persoane care desfasoara aceste activitati in mod profesional, primind remuneratie pentru aceasta. 

  In felul acesta, greva de ingrijire, care afecteaza simbolicul si face vizibil acest intreg cadru, capata un sens care depaseste greva traditionala, dar care, la randul sau, are foarte mult de-a face cu aceasta.

  Ce revendicari urmareste acest gen de greva?

  Cu toate acestea, revendicarile care sunt urmarite cu o greva de ingrijire sunt articulate intr-un mod oarecum diferit fata de revendicarile unei greve traditionale, intrucat nu sunt adresate direct unui angajator . Multe sunt incluse in argumentele anuale prezentate de Comisia 8M

  Pe de o parte, se urmareste ca barbatii sa se simta provocati sa participe si sa promoveze coresponsabilitatea pentru aceasta ingrijire in sfera privata, in familii si in retelele zilnice. 

  De asemenea, se cere ca Statul sa asigure societatii serviciile publice necesare ingrijirii minorilor, bolnavilor, varstnicilor sau persoanelor dependente, astfel incat aceasta sa devina o responsabilitate colectiva si sa nu fie asumata de fiecare femeie din mediul ei familial. . individual. 

  De asemenea, solicita ca tesutul de afaceri sa se adapteze la realitatile zilnice de ingrijire, astfel incat femeile sa nu-si vada cariera ingreunata de nevoia sa-si paraseasca locul de munca sau sa isi reduca programul de lucru.

  Si cer, alaturi de toate acestea, ca aceste sarcini sa fie recunoscute si valorizate , ca societatea sa inteleaga ca sunt esentiale pentru dezvoltarea oricarei alte activitati productive.

  NU RATA

  Tunsori pentru barbati in functie de tipul fetei

  Ce tunsoare mi se potriveste? Am compilat cele mai bune tunsori barbatesti in functie de tipul tau de fata si astfel putem lamuri cateva...

  Nicola Formichetti – stilist, designer, prieten cu Lady Gaga

  A lucrat ca stilist si ca editor de moda, acum este designer-ul casei Mugler, unul dintre consilierii vestimentari ai cantaretei Lady Gaga si numele...

  Cat de mult ne pot afecta planetele sanatatea?

  Fiecare planeta din astrologie ne poate influenta sanatatea atat din punct de vedere mental cat si trupesc , existand astfel planete care ne sunt...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT