More

  Recenzie carte – "Istoria lui Dumnezeu" de Karen Armstrong

  on

  |

  views

  and

  comments

  Au fost vandute peste 700.000 de exemplare ale editiei originale si a unei brosuri din aceasta carte uimitor de populara. 

  De ce exista Dumnezeu? Cum au modelat si modificat conceptia despre Dumnezeu cele trei religii monoteiste dominante – iudaismul, crestinismul si islamul? Cum s-au influentat reciproc aceste religii? In aceasta carte uimitor de inteligenta, Karen Armstrong, unul dintre cei mai importanti comentatori ai afacerilor religioase, urmareste istoria modului in care barbatii si femeile l-au perceput si experimentat pe Dumnezeu, din vremea lui Avraam pana in prezent. Cartea “Istoria lui Dumnezeu” de Karen Armstrong poate fi achizitionata de pe site-ul Coltul Colectionarului – recenzii carti la preturi speciale.

  Povestea epica incepe cu transformarea treptata a evreilor din inchinarea la idoli pagani din Babilon in monoteism adevarat – concept necunoscut anterior in lume. Crestinismul si islamul s-au ridicat la baza acestei idei revolutionare, dar aceste religii au redimensionat „Unul Dumnezeu” pentru a se potrivi nevoilor sociale si politice ale adeptilor lor. De la filozofia clasica si misticismul medieval pana la Reforma, Karen Armstrong realizeaza aproape miracolul distilarii istoriei intelectuale a monoteismului intr-un volum superb citit, destinat sa-si ia locul ca un clasic.

  “Pe masura ce am crescut, am inteles ca religia nu inseamna doar frica. Citeam vietile sfintilor, poetii metafizici, pe T.S. Eliot, si unele scrieri mistice mai simple. A inceput sa ma impresioneze frumusetea ritualurilor si, chiar daca Dumnezeu ramanea departe, simteam ca se poate ajunge la El si ca viziunea va transfigura intreaga realitate creata.” Acestea au fost motivele pentru care Karen Armstrong, autoarea remarcabilului volum pe care vi-l prezentam, a intrat, de la o varsta frageda, intr-un ordin religios.

  Aici a inceput, pentru ea, cautarea lui Dumnezeu si aflarea chipului sau cel adevarat (poveste a celor sapte ani de viata monahala pe care o relateaza, de altfel, cu lux de amanunte, in romanul ei de debut, “Through the Narrow Gate”). Ulterior, apropierea sa de chipul Celui vesnic, a inceput sa fie infaptuita cu uneltele cercetatorului si ale istoricului religiilor, concretizandu-se in volume de analiza erudita si minutioasa precum “Buddha”, “Istoria miturilor” sau precum aceasta “Istorie a lui Dumnezeu” care a reusit, datorita accesibilitatii limbajului, sa devina bestseller in Statele Unite si sa fie tradusa in circa 30 de limbi.

  Fie ca suntem credinciosi sau nu, in mintile noastre de occidentali este vehiculata ideea unui Dumnezeu “persoana”, mereu acelasi, locuind in Ceruri, atotputernic si omniscient. Uneori, suntem de acord ca El ne iubeste si ca ne priveste necazurile cu compasiune. Alteori, ni se pare ca isca razboaie si inteteste conflic­tele dintre oameni. Aceasta este, insa, o viziune cat se poate de limitata, de simplista, potrivit sintezei lui Karen Armstrong asupra lui Dumnezeu si asupra istoriei sale de 4.000 de ani.

  “Istor­ia lui Dumnezeu” inseamna, de fapt, felul in care oamenii l-au per­ce­put, l-au venerat, i s-au inchinat, l-au iubit, l-au uitat sau l-au dat deo­parte. Perceptia noastra asupra lui Dumnezeu nu a incetat si nu ince­teaza sa se schimbe in decursul timpului. E o istorie cu mii de fete, plina de contradictii, de schimbari neasteptate de atitu­dine, o istorie pe care, de la Avraam incoace, Karen Armstrong o urmareste in cele trei religii monoteiste fundamentale (iudaismul, crestinismul si islamismul), punandu-ne in fata nu doar textele sacre, ci si felul in care acestea au fost intelese de catre mistici, filosofi, de catre Epoca rationalista a Luminilor sau de catre ganditorii perioadei moderne.

  Share this
  Tags

  Must-read

  Guild of Freemen of the City of London, banchetul anual

  Luni 12 decembrie 2011, in cadrul unei vizite in Marea Britanie, Principesa Mostenitoare si Principele Radu ai Romaniei, au luat parte, in calitate de...

  Sfaturi cum sa condimentezi relatia

  Relatiile sunt atat incitante, cat si provocatoare, mai ales daca ai fost cu partenerul de mult timp. Poate fi dificil sa-ti injectezi relatia cu...

  Oana Zavoranu vorbeste despre tentativa de sinucidere

  Cu 1 an in urma, Oana Zavoranu a fost cat pe ce sa isi ia viata. Din fericire pentru ea, Razvan, iubitul acesteia a...

  Recent articles

  More like this