Mai mult

  14 sindicalisti si fosti directori acuzati de ilegalitati

  O noua filiera de extorcare a banilor Postei Romane a fost identificata de un serviciu de control al companiei de stat, cel putin asa sustin surse din companie, citate de Mediafax. Este vorba despre operatiuni presupuse ilegale cu bilete de odihna si tratament decontate de societate, pentru care Posta Romana va face plangeri penale impotriva a 14 lideri de sindicat si fosti directori.

  Simplu spus, mai multi salariati cu venituri mai mari din Posta Romana ar fi plecat in concediu in numele unor salariati cu venituri mai mici, fara ca macar angajatii in numele carora se facuse cererea falsa sa stie.

  „In total sunt implicate 14 persoane, lideri de sindicat si fosti directori, iar prejudiciul se ridica la cateva sute de mii de lei pentru un interval de 90 de zile. Cercetarile vor fi extinse pentru perioada 2009-2012 si la nivelul tuturor fostelor directii regionale”, au declarat surse din companie.

  Potrivit contractului colectiv de munca, pot beneficia de decontarea partiala a costului biletelor de odihna si tratament salariatii Postei Romane cu venituri scazute. In baza prevederile documentului, pentru o perioada de maxim 12 zile de concediu, un salariat postal poate primi pe zi pana la 110 lei. Ancheta interna a companiei a scos la iveala cazuri in care in numele unor familii numeroase s-au facut cereri false de bilete de odihna si tratament.

  In ancheta s-au descoperit si cazuri de familii formate din opt persoane, in numele carora s-au facut cereri false de bilete de odihna si tratament. Practic, o astfel de familie putea sa incaseze 10.560 lei. Toate biletele de tratament descoperite in timpul anchetei au fost acordate pentru 12 zile. Deci, toti membrii familiei mergeau la tratament, inclusiv copiii”, au spus sursele.

  Cu girul Resurselor Umane

  Pentru a beneficia de compensarea biletelor de odihna, cei interesati completeaza o cerere care este vizata ulterior de seful locului de munca si de alti directori, iar ulterior este aprobata de sindicat.

  Se pare ca persoanele acuzate de conducerea companiei obtineau documentele necesare intocmirii dosarului de concediu in lipsa titularului de la serviciul Resurse Umane. „Pentru ca titularul nu stia ca a cumparat un bilet de tratament, decontat partial de companie si banii nu puteau fi incasati decat de acesta, fosta conducere a DRP Craiova intocmea note de plata interne catre anumite oficii, in special din Craiova. Casierele de la oficiile anume desemnate dadeau banii persoanelor trimise de conducere sa ii ridice”, au explicat sursele.

  Aceleasi persoane au precizat ca in prezent se lucreaza la redactarea actiunilor in vederea atragerii raspunderii patrimoniale si penale a persoanelor cu privire la faptele sesizate in raport.

  Posibila rafuiala intre sindicalisti

  De-a lungul ultimilor 20 de ani, indiferent de schimbarile politice de la nivel central, anumite posturi din cadrul operatorului postal au fost parca rezervate unor persoane sustinute de sindicatele postale. Printre acestea se numara si Marian Lazar, cel care a pornit foarte de jos in companie, completandu-si dupa Revolutie studiile si ajungand, cu aportul sindicatelor, sa conduca componenta de resurse umane a Postei Romane.

  Un caz similar este cel al actualului sef al Serviciului de Control Managerial si Control Financiar de Gestiune, Victor Simon. Si acesta se numara printre angajatii foarte vechi ai CNPR care de-a lungul anilor a fost sprijinit de aceleasi sindicate in vederea ocuparii unor functii de conducere la nivelul societatii. Este cunoscuta si amicitia acestuia cu mai multi lideri de sindicat, iar unii dintre ei pot avea surpriza sa fie chiar printre cei 14 acuzati de ilegalitati la acordarea compensarilor de odihna si tratament.

  Unii angajati nu exclud posibilitatea unei conexiuni intre acest scandal si o lupta interna la nivelul sindicatului. Aceste lupte sunt frecvente, si apar mai ales pe fondul unor conflicte starnite de disponibilitatea unor sindicalisti de a-si oferi serviciile anumitor partide politice, altele decat cele simpatizate de colegii lor.

  De-a lungul timpului, sindicalistii postali nu au fost departe de contractele care au condus Posta Romana in actuala situatie financiara extrem de dificila, cu pierderi dupa pierderi. Astfel, Matei Bratianu, liderul principalului sindicat postal, a fost banuit ca ar fi contribuit la incheierea intelegerii cu firma de securitate G4S. Cu o valoare de 4,5 milioane euro/luna, aceasta a fost invocata drept una dintre cauzele importante de… decadere a operatorului postal de stat. Cel mai mare dintre contracte a fost incheiat in 2006. La acel moment, filiala romaneasca a firmei de securitate era condusa de Liviu Tirsea, un apropiat al lui Matei Bratianu.

  NU RATA

  „Game of Thrones” Sezonul 1: ghid esential pentru incepatori

  „Game of Thrones” este adaptarea televizata a sagai de romane fantastice scrise de George RR Martin, numita „A Song of Ice and Fire” ....

  Hidratarea corecta a copilului

  Hidratarea corecta a copilului este extrem de importanta, in special cand afara temperaturile sunt foarte ridicate. Multe persoane respecta prea putin cerinta unei hidratari...

  Crezuri pe care le-am uitat inainte sa le deprindem bine

  Suntem in secolul al XXI-lea si la douazeci de ani de la caderea dictaturii comuniste in Romania, prabusirea bipolarismului mondial si triumful democratiilor....

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT