Mai mult

  Stresul toamnei poate declansa ulcere si cancere

  Toamna este anotimpul n care reactia la stres poate deveni extrem de periculoasa pentru organismul uman.

  Cercetari recente efectuate de fiziopatologii americani au relevat faptil ca toamna favorizeaza activarea unor gene responsabile de procesele de ulcerizare sau cancerizare. Astfel, s-a demonstrat ca efectul ionizarii specifice a atmosferei n anotimpul de toamna poate provoca, la anumite tipologii umane, diferite reactii de aparare ale organismului.

  Creste aciditatea gastrica si intestinala

  Descoperirea, n anul 1980, de catre australieni, a bacteriei ulcerului (Heliobacter pylori) a determinat extinderea studiilor asupra mecanismelor de producere a bolilor ulceroase. n 2005, cercetatorii au dovedit ca bacteria responsabila de peste 80% din ulcere provoaca o aciditate specifica a mediului gastric si intestinal, mai ales toamna. Explicatia medicala se bazeaza pe descoperirea faptului ca bacteria are o activitate specifica n contact cu anumite substante proteice secretate de stomac si duoden iin acest anotimp. Trebuie mentionat ca ntregul metabolism uman se modifica n scopul adaptarii la conditii climatice variabile.

  Ca urmare, unele proteine eliberate n mod normal n stomac si intestin vor avea o structura diferita, care determina stimularea specifica a activitatilor de secretie acida a bacteriei Heliobacter. Din cauza cresterii aciditatii apar mici leziuni n care patrund enzimele din sucul gastric si intestinal ce desfac proteinele, fenomen numit autodigestie. Urmarea este ranirea mucoasei gastrice sau a unei portiuni din intestinul subtire, care nu nseamna altceva dect ulcer.

  Erori genetice

  Majoritatea debutului diferitelor forme de cancer se datoreaza unor greseli de functionare a celulelor, care constau deseori n incapacitatea de productie a unor proteine care traduc comenzile date de unele gene. n unele cazuri lipseste o geometrie corespunzatoare functionarii genelor responsabile de diviziunea celulelor si de cancerizare. Erorile de geometrie se produc din cauza supunerii celulei la conditii foarte variabile. Astfel, fie celulele primesc foarte multe saruri, fie mesaje electrice contradictorii, fie substante care nu au fost eliminate din snge.

  Toate aceste fenomene care duc la greseli genetice sunt cu 15-25% mai frecvente n anotimpul toamnei. Anotimpul obliga organismul la foarte multe tipuri de acomodari rapide, ceea ce face ca toate celulele sa fie permanent supuse unor variatii materializate uneori prin aparitia erorilor genetice cauzatoare de cancer.

  Tipologiile sensibile la boli

  Toamna apar cel mai frecvent ulcerul duodenal si cancerul de colon. Antropologii americani au descoperit ca exista trei tipologii constitutionale cu un risc mare la ulcere n lunile de toamna. La femei, apar cel mai frecvent cancerele de col uterin, cancerul ovarian si hipofizar, iar la barbati – cancerele de prostata si tiroida. Femeile cu constitutie nordica, nalte, cu ten, par si ochi de culoare deschisa, suple si cu o fata predominat alungita, au un risc mai mare la cancerul de col uterin.

  Constitutia feminina de tip mediteranid, scunda, ten, par si ochi de culoare nchisa si trasaturi delicate ale fetei, ochilor si narilor, este predispusa cancerelor de hipofiza si uneori hipotalamice. n cazul barbatilor, riscul debutului de cancer toamna este cel mai frecvent la constitutia de tip est-europid, caracterizata prin robustete, picioare scurte n raport cu trunchiul, ten, ochi si par de culoare deschisa, nas crn si degete osoase.

  Cum eviti mbolnavirea

  Pentru eliminarea riscului la cancere provocate de unele dezechilibre ale starii de sanatate n anotimpul toamnei, se recomanda urmatoarele:

  1.Evita excesul de tutun dimineata si dupa masa de seara. Reducerea cu peste 20% a fumatului activ si pasiv este absolut necesara, mai ales n zilele ploioase cu ncacare electrica a atmosferei.

  2.Nu consuma alimente reci, consistente, greu digerabile, mai ales dupa efort psihic sau fizic sustinut.

  3.Bea cel putin 800 ml de apa ntre dejun si cina chiar daca nu simti senzatia de sete.

  4.Consuma zilnic 100-150g de fructe cu un continut bogat n vitamine si saruri, cum ar fi merele. Absorbtia naturala a vitaminelor din fructe ntareste sistemul de producere a unor interferoni, inamicii numarul 1 ai cancerului.

  5.Evita gripa si orice fel de infectie virala, mai ales toamna. Aceste experiente nu ntaresc sistemul imunitar, asa cum se credea, ci slabesc capacitatea de reactie imunitara.

  6.Evita sa mergi pe jos cnd atmosfera este ploioasa.

  7.Consuma n fiecare seara cel putin 120 ml lapte, de preferat natural, neprelucrat, fiert o singura data.

  8.Consuma mai putine alimente conservate sau mezeluri.

  NU RATA

  Cum sa previi atacul de panica

  Este surprinzator cat de multi oameni au atacuri de panica in zilele noastre. Stresul si starea de anxietate reprezinta un teren propice pentru declansarea...

  Istoria concreta a omenirii, istoria concreta a astrologiei

  Nu putem vorbi despre astrologie fara a vorbi despre istoria ei, a carei vechime se confunda cu insasi istoria umanitatii. A intelege istoria inseamna...

  Sexul este cea mai dulce cale de impacare

  Cea mai dulce impacare este sexul fara nici un dubiu, mai ales in cadrul cuplurilor tinere, care nu prea isi dau seama ca trebuie...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT