Mai mult

  7 povesti si texte biblice cu radacini in literatura antica

  Multe naratiuni biblice au fost transmise oral de generatii inainte de a fi scrise. Savantii biblici si apologetii traditionali apara originalitatea si valoarea istorica a unor astfel de povesti biblice.

  Pentru agnosticii si credinciosii liberali, dovezile sunt coplesitoare ca scribii si preotii israeliti isi bazau adesea personajele, povestile, ritualurile si proza ​​pe miturile si sistemele de credinte pagane anterioare. Acest lucru este evident mai ales in asa-numitele naratiuni, devotiuni si imnuri ale eroilor din literatura biblica si pagana din Orientul Apropiat antic.

  Interpretarile contradictorii sunt influentate de adaugiri, redactari, editare si traduceri multiple ale copiilor existente ale copiilor din literatura biblica antica si textele antice. Provenienta textelor relevante este destul de sigura, dar cronologia si sursele originii manuscriselor biblice copiate sunt adesea obscure. Textele Manuscriselor de la Marea Moarta au demonstrat ca cel putin parti din versiunea Septuaginta (LXX) a Bibliei dateaza din secolul al IV-lea i.Hr.

  1. Povestea biblica a lui Noe si povestile sumeriene despre Atrahasis, Ziusudra si Utnapishtim

  Multe culturi antice au povesti supranaturale de mare inundatie, cu continuitatea rasei umane asigurata de un erou drept. Povestea biblica povesteste frustrarea si mania lui Dumnezeu fata de rasa umana distructiva si scapata de sub control. Atunci Dumnezeu decide sa distruga toata viata de pe pamant. Un om bun, Noe, i se spune despre asta si i se instruieste sa construiasca si sa aprovizioneze o nava mare – arca. Dumnezeu ii indruma sa-si ia sotia, fiii, nurorile si un numar precis din toate animalele pentru a reincepe viata dupa aceea. Pamantul este apoi distrus si repopulat de descendentii lui Noe.

  In tablitele cuneiforme sumeriene si vechi babiloniene existente, este relatata o poveste similara. Zeii sunt frustrati si furiosi de zgomotul continuu al oamenilor. Numele omologului lui Noe din legenda sumeriana este Ziusudra (cca 2300 i.Hr.). Intr-o versiune ulterioara in vechiul babilonian, ca 1646 i.Hr., el este numit Atrahasis. Pe la mijlocul Vechiului Imperiu Babilonian, el si relatarea potopului sunt impletite in Epopeea lui Ghilgames sub numele de Utnapishtim (si Pir-Napishtim). Toate aceste texte preced textele sacre ebraice, care mai tarziu aveau sa devina Biblia ebraica.

  Studentii scribi si-au exersat abilitatile copiend aceste povesti mereu si iar. Mai multe copii si fragmente datand de aproape doua milenii au fost gasite in Mesopotamia, inclusiv ruinele palatului si bibliotecii, candva marele din Ninive.

  2. Moise si Sargon din Akkad 

  Povestea biblica a lui Moise este plasata in vremea unui faraon crud. Un faraon care a ordonat ca toti baietii evrei sa fie ucisi la nastere pentru a-i impiedica pe israeliti sa creasca in numar si sa devina o amenintare. Faraonul se temea ca o natiune ebraica populata ar putea duce la insurectie si rebeliune in Egipt.

  In povestea biblica, mama lui Moise face un cos de rachita pe care il sigileaza cu smoala pentru a-l face impermeabil. Ea il pune pe Moise in cos si il pluteste pe Nil, unde se scalda fiica lui Faraon. Acesta din urma salveaza copilul si il creste ca fiu al ei – cu o educatie princiara privilegiata, inclusiv astronomie, religie, matematica si scris, asa cum atesta corespondenta egipteana despre educatia printilor straini la curtea lor.

  Preotii evrei au revizuit, editat si adaugat la textele sacre israelite existente in timpul captivitatii lor in Babilon. Scepticii cred ca acesta a fost momentul in care povestea biblica a lui Moise a fost dezvoltata din povestile vechi despre eroi mesopotamien.

  Sargon, fondatorul Akkad, a avut o excursie similara la cos pe rau cand era copil. Mama lui era o preoteasa care l-a nascut in secret. Ea a facut si un cos de rachita sigilat cu smoala si l-a pus pe plutire pe raul Eufrat. El, insa, a fost salvat si crescut de un taran umil, pana cand puternica zeita Ishtar (fosta Inanna a sumerienilor) s-a interesat de el. In tinerete, a devenit paharnicul regelui Chisului, pe care l-a rasturnat mai tarziu, inainte de a incepe sa construiasca primul imperiu din lume.

  Istoricitatea lui Sargon in jurul anului 2279 i.Hr. este atestata de cateva tablite cuneiforme, inclusiv unele recuperate la Amarna, Ashur si Ninive, precum si fragmente hitite. Legenda nasterii sale este inregistrata in copii ulterioare din Babilon. Savantii biblici sustin ca textele fragmentate nu sunt concludente si ca povestile biblice transmise oral preced relatarea nasterii lui Sargon.

  3. Iov biblic si cel neprihanit din Mesopotamia

  Cartea lui Iov este scrisa intr-un stil unic. Difera de celelalte carti biblice in context, obiceiuri, nume si evenimente descrise. Cercetatorii au speculat ca aceasta corespunde mai mult cu araba decat cu povestile israelite.

  Job este bogat in proprietate si familie. Satana, in acest moment inca un inger, il provoaca pe Dumnezeu ca Iov este evlavios doar pentru ca totul in viata lui este minunat. Dumnezeu accepta provocarea lui Satan, care apoi distruge bunurile lui Iov, familia si, in cele din urma, sanatatea lui Iov. Iov refuza sa-L blesteme pe Dumnezeu. El nu intelege de ce sufera, dar accepta ca nu are dreptul sa-L puna la indoiala pe Dumnezeu. Povestea biblica se incheie cu Dumnezeu explicandu-i lui Iov in frazeologie frumoasa vastitatea si complexitatea universului. Viata lui Iov se termina cu el mai bogat si mai fericit decat inainte de a incepe suferinta lui.

  Povestea mesopotamiana Ludlul-bel-Numeqi sau Cel neprihanit suferind , are un fundal asemanator al unui om evlavios care respecta cu meticulozitate regulile religioase. La fel ca Iov, el nu-si intelege schimbarea averii. Isi pune la indoiala zeul cand isi pierde totul, inclusiv sanatatea. Spre deosebire de Iov, insa, el moare in mizerie la sfarsitul povestii.

  4. Proverbe, Eclesiastul si Invataturile egiptene

  Cercetatorii au argumentat despre imprumutul de texte dintre Biblie si literatura de instructie egipteana antica, deoarece textele hieroglifice relevante au fost descifrate. Majoritatea sunt de acord ca majoritatea textelor si fragmentelor supravietuitoare de pe papirus si ostraca indica faptul ca scribii evrei au imprumutat din texte egiptene mai vechi. Exista argumente de facut pentru ca ambele parti sa fie inradacinate in surse chiar mai vechi, iar unii chiar vad o cunoastere universala si un bun simt inventat de inteleptii antici.

  Cartile biblice Eclesiastul si Proverbe sunt atribuite regelui israelit Solomon, care investigheaza sensul vietii contempland omul, motivele si actiunile sale. El ajunge la multe concluzii intelepte in timpul eforturilor sale.

  In ultimul capitol din Eclesiastul , Solomon ii sfatuieste pe tineri sa se bucure de viata lor cat sunt tineri. El descrie modul in care abilitatile umane se diminueaza progresiv odata cu varsta, pana cand in cele din urma nu ramane nimic. Cu metafore frumos lucrate, el ilustreaza declinul simturilor pana cand nu ramane decat frica.

  O parte a textului egiptean al Papirusului Prisse deplange acelasi declin intr-un stil similar. Papirusul incepe cu ultimele pagini ale Instructiunii lui Kagemni . Este apoi urmat de textul integral al invataturilor originale sau sebayt al vizirului faraonului Djedkare, numit Ptahhotep, datand din dinastia a IV-a.

  Papirusul Prisse este o copie din aproximativ 2300 i.Hr. realizata in timpul dinastiei a XII-a sau a XIII-a. Astazi se afla la Biblioteque Nationale din Paris. Stim ca este o copie pentru ca scribul afirma la sfarsit ca acestea sunt cuvintele exacte, copiate asa cum le-a gasit. Este considerata cea mai veche carte din lume.

  Textul hieratic al Instructiunii lui Amenemope , din care au fost gasite mai multe zicatori la Stockholm, Paris si Moscova si un ostracon tarziu (cca 1000 i.Hr.) in Cairo, a fost compus de Amenemope ca instructiuni de la un tata catre fiul sau. Mai multi savanti au citat in comparatie in mod specific cuvintele din Proverbele 22:17 pana la 23:10, de exemplu, cuvintele:

  Instructiunea lui Ani din papirusul lui Ani, ca dinastia a XVIII-a, contine aceleasi invataturi ca si exemplele de mai sus. Sebayts (invataturile) trateaza aceleasi subiecte. Acestia subliniaza onestitatea, dreptatea, autocontrolul, importanta luptei pentru o viata linistita, fara lupte sau lacomie si subliniaza puterea suprema a zeilor. Acest lucru, impreuna cu Biblia ebraica, i-a determinat pe cercetatori sa speculeze ca toate invataturile pot proveni dintr-o singura sursa mai veche. Profesorii egipteni de intelepciune dateaza de la Imhotep, vizirul, constructorul, medicul, astronomul si profesorul faraonului Djoser (Dinastia a III-a ca 2686 – 2636 i.Hr.).

  5. Psalmul biblic 104 si Imnul lui Akhenaton catre Aton

  Asemanarea in stil, expresie si ton intre Psalmul 104 si Imnul catre Aton   (secolul al XIV-lea i.e.n.) al faraonului Akhenaton nu poate fi negata. Alte modele lingvistice similare de lauda si reverenta atribuite lui Akhenaton in inchinarea lui Aton ca unic zeu, sunt prezente in formularea stelelor de la granita Amarna. Asemanarile cu psalmii biblici si cu alte naratiuni biblice descriptive sunt vizibile.

  6. Cantecul cantecelor si literatura sumeriana

  Cantecul Biblic al Cantarilor are asemanari cu imnurile templului sumerien si cu imnurile akkadiene si cu cantecele de dragoste. A insotit liturghia de casatorie celebrata anual a cultului Dumuzi-Inanna si cultul de mai tarziu Tammuz-Ishtar din epocile sumeriana si akkadiana. Primul poet al carui nume il stim a fost o mare preoteasa akkadiana, o fiica a lui Sargon pe nume Enheduanna. Cateva dintre poeziile si imnurile ei au supravietuit.

  7. Povesti biblice si literatura anonima mesopotamiana

  Prima poveste de fictiune pe care o cunoastem vine din Mesopotamia antica. Este un discurs filozofic intre o pasare si un peste. Ideea unei conversatii filozofice intre non-oameni in dialog in stil uman pentru a ilustra un punct aminteste de povestea biblica gasita in cartea Judecatorilor (9:8-15), unde copacii tin consiliu pentru a numi un copac ca lor. rege. Exemplul mesopotamien de utilizare a personajelor din mediul natural, in acest caz, precede povestile biblice. Serveste, totusi, pentru a ilustra fundalul pe care s-au dezvoltat naratiunile biblice ale patriarhilor, mai intai ca istorie orala incepand cu Avraam si mai tarziu in format text.

  Anumite povesti si practici biblice au luat nastere din radacini deja stabilite

  Este firesc ca povestile biblice sa fie colorate de influentele din jur in vremuri in continua schimbare in viata lor comuna si in dezvoltarea culturii. Trebuie doar sa ne uitam la modul in care riturile si ritualurile religioase israelite s-au schimbat si s-au adaptat de-a lungul cronologiei Bibliei pentru a realiza cum au fost asimilate practicile seculare si extraterestre.

  Cateva parti din Tanakh au fost transmise oral de catre o societate in procesul de a deveni o natiune, care uneori erau nomazi si uneori traiau printre straini in exil. Textele sacre au fost in cele din urma inregistrate pe suluri separate de-a lungul mai multor secole de catre diferiti autori cu agende si stiluri diferite pentru a-si face mesajele clare in propriile societati contemporane.

  De asemenea, se poate pune intrebarea daca asemanarile, cu turnuri si impodobiri specifice fiecarei faze a culturii si timpurilor umane, nu se bazeaza pe evenimente istorice care i-au afectat pe stramosii lor. Poate ca au existat evenimente si intelepciune in memoria si genetica umana adanc inradacinata, care s-au intamplat inainte ca oamenii sa se divida in grupuri culturale.

  NU RATA

  Cand incepe copilul sa vorbeasca?

  Nu exista o varsta la care este obligatoriu ca toti copiii sa vorbeasca - unii o fac mai devreme, altii mai tarziu Nu putini...

  Stilistii din spatele show-urilor de moda

  Imaginea stilistilor a evoluat considerabil in ultimele trei decenii, mai ales de cand MTV a intrat pe piata si a fost liantul intre domeniile...

  INTERVIU – EXCLUSIV: Free Deejays

  Datorita faptului ca ne-au facut sa petrecem o vara intreaga pe ritmurile piesei “Mi ritmo”, o piesa plina de energie si veselie, ne-am gandit...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT