Mai mult

  Cat a depins Diaconu de PSD? Dancu și Lazaroiu au variante diferite

  Cele șapte procente ale lui Diaconu sunt revendicate post-factum de PSD, pe fondul nemulțumirii (chiar daca neexprimate) provocate de faptul ca rezultatul final al alegerilor i-a coborat pe social-democrați sub pragul de 40% peste care trecusera conform exit-poll-urilor.

  Premierul Victor Ponta a declarat intr-o emisiune la Romania TV ca nu mai puțin de 200.000 de voturi ar fi fost „anulate pe buna dreptate” pentru ca erau ștampilate atat pentru Alianța PSD-UNPR-PC, cat și pentru Mircea Diaconu.

  Foarte mulți au considerat ca pot sa voteze și cu noi și cu Mircea Diaconu”, a adaugat Ponta. Mai mult, premierul a susținut ca Diaconu a fost ajutat de PSD. „L-am ajutat sa nu i se fure voturi in secții”, a explicat premierul, sugerand ca ajutorul ar fi fost și mai mare.

  Ideea susținerii lui Mircea Diaconu de catre PSD a fost explicitata pe larg de sociologul Vasile Dancu, un apropiat al partidului de guvernamant, intr-o emisiune tv. Dancu a susținut ca „știe din interior” faptul ca PSD l-a sprijinit pe actorul ales europarlamentar.

  A fost un mare experiment strategic cu Mircea Diaconu. Mircea Diaconu este un mit. Cu tot respectul pentru marele actor Mircea Diaconu, cred ca Partidul National Liberal, atunci cand a respectat legea, in momentul respectiv, a procedat corect. Acum incepem sa-i criticam, sa spunem ca e un vot antisistem. Mircea Diaconu a adunat semnaturile cu ajutorul PSD-ului, pentru ca, așa am ințeles eu din interior, a fost așa o strategie sa-l ajutam repede sa adune”, a declarat Dancu la Digi 24.

  Sociologul a susținut și el teoria exprimata de Ponta, a voturilor nule care ar fi fost dublu ștampilate pentru Diaconu și PSD. E drept, Vasile Dancu n-a mers pana la cifra de 200.000 exprimata de Ponta (e interesant de știut cum s-a ajuns la aceste cifre, dat fiind ca nicaieri nu se consemneaza motivul anularii unor voturi). „Aproape 60.000-70.000 au fost voturi anulate datorita unei ștampile duble: PSD și Mircea Diaconu, pentru ca oamenii batrani, mai ales cei care au adunat semnaturi și au semnat pe liste, ieri au simțit ca trebuie sa-l voteze pe un om pentru care au semnat”, a spus Dancu.

  Acesta a susținut ca structura votanților lui Mircea Diaconu este exact cea a electoratului PSD.

  „Deci Mircea Diaconu nu reprezinta, așa cum incearca sa se spuna, un fel de alternativa a independenților, pentru ca a fost o conjunctura pe care PSD cred ca a incercat sa o foloseasca mai mult decat trebuia și sa cultive un independent langa”, a aratat Vasile Dancu. „PSD a pierdut șase procente, dupa estimarile noastre”, a conchis Dancu.

  La polul opus, un alt sociolog, fostul consilier prezidențial Sebastian Lazaroiu (membru PMP) este de alta parere și acuza PSD ca incearca sa asume o mare parte din voturile lui Mircea Diaconu, pentru a transmite ca de fapt scorul partidului este de peste 40 la suta.

  PSD are tot interesul sa circule teoria ca ei i-au dat voturile. De ce? In primul rand pentru ca vor sa adune la modestul 37% și scorul lui Diaconu. In felul asta arata ce puternici sunt. In al doilea rand pentru ca vor sa se lipeasca de electoratul lui Mircea Diaconu in perspectiva prezidențialelor. De aici și gogonata lui Ponta ca stie el ca au fost 200.000 de buletine ștampilate PSD și Diaconu (la asta in sine nu știi daca sa razi sau daca sa plangi – Ponta sugereaza ca in electoratul PSD sunt 200.000 de imbecili care dupa 25 de ani nu știu sa voteze)”, scrie Lazaroiu pe pagina sa de Facebook.

  Acesta susține ca PSD nu i-a dat nici un vot lui Diaconu și da și trei motive:

  1. n-aveau de unde. Erau ei inșiși in goana dupa maximizarea propriului scor2. daca ii dadeau, ii dadeau 3%, nu 7%. Poți sa spui despre PSD ca sunt hoți, dar nu proști.3. Sondajele il dadeau pe Diaconu cu 5-6% chiar la inceputul campaniei. Pe asta ma și bazam cand va spuneam cu cateva zile in urma ca scorul lui Mircea Diaconu (plus alți cațiva factori) va face ca nici un partid sa nu iși atinga obiectivul electoral. Așadar, Diaconu avea peste 5% inainte sa ii bage PSD in traista voturi. Pentru ca PSD avea el insuși acces la sondaje, n-avea motive sa-i mai dea o mana de ajutor lui Diaconu.

  Sebastian Lazaroiu admite ca Mircea Diaconu a luat din electoratul PSD, dar nu numai. „Da, asta e corect. Cum cred ca a luat și din electoratul altor partide. Dar repet: PSD ca structura de partid nu i-a dat nici un vot lui Diaconu. Cei care va vand gogoașa asta au un interes sau nu pricep cum funcționeaza mașinariile de partid”, noteaza fostul consilier prezidențial.

  Lazaroiu mai scrie ca daca am admite teoria ajutorului dat de social-democrați lui Mircea Diaconu „inseamna ca PSD are strategi oligofreni”.

  Au vrut sa toarne 3%, dar au turnat 7%. Adica au bagat maimuța in laborator, au vrut sa-i dea 110 volți, dar experimentatorul turmentat a dat comutatorul la 300 de volți și a constatat ca electrozii și i-a pus la propria scafarlie. Doamne, disperați sunt aștia. De fapt, toata miza e sa faca activul de partid sa creada ca voturile luate se duc la 44 la suta. Chiar cu riscul sa rada lumea de ei și sa spuna ca sunt proști gramada”, conchide Lazaroiu.

  NU RATA

  20 de fapte amuzante despre legume: Pregateste-te sa fii uimit

  1. Morcovii au fost initial violet si galben, nu portocaliu. In analele istoriei,...

  Greseli frecvente in dresajul cainelui!

  Cainele este considerat cel mai bun prieten al omului, care iti este alaturi si la bine, dar si la greu. Insa pentru a-l dresa,...

  Noaptea Muzeelor. Lista institutiilor de cultura care isi asteapta vizitatorii

  Romanii vor avea ocazia sa participe si in acest an la Noaptea Muzeelor, care se organizeaza pe 19 mai. In cadrul evenimentului sunt implicate...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT