Mai mult

  Deficit bugetar real de 7,3% din PIB

  Guvernul Boc se lauda cu faptul ca, pentru prima data dupa multi ani, tara noastra s-a incadrat in tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM). Astfel, deficitul bugetar consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut (PIB), spun surse guvernamentale. Tinta era de 4,4% din PIB

  Arieratele totale ale statului, neincluse oficial in deficit, au fost, la finele lui 2011, de aproape 20 de miliarde de lei.

  Ceea ce nu spun oficialii guvernamentali este ca performanta a fost iarasi realizata neplatind datoriile pe care statul le are catre mediul privat. Este vorba de arierate pe care le-au acumulat atat institutiile centrale si locale, cat si companiile de stat. Potrivit datelor obtinute de “Finantistii”, arieratele totale ale statului, erau, la sfarsitul anului trecut, de aproximativ 19,8 miliarde de lei. Ceea ce reprezinta 3,3% din PIB.

  Mai exact, daca statul ar fi fost un bun-platnic si ar fi achitat toate datoriile pe care le are, deficitul bugetar ar fi fost de 7,6% din PIB in 2011. Iar aceste date sunt doar estimative, pe baza raportarilor partiale catre institutiile financiare internationale. Marii datornici sunt companiile de stat. Concret, cele 18 companii ale statului care sunt monitorizate de FMI aveau, la 31 decembrie 2011, arierate totale de peste 18,9 miliarde de lei (4,39 miliarde de euro).

  Acestea sunt cifrele care se afla acum pe masa expertilor Fondului Monetar International, care au venit la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru o noua evaluare a acordului de tip preventiv. Aceste date ar afecta in special valoarea deficitului bugetar calculat prin metodologia cash, cea raportata catre FMI. Cand vine vorba de deficitul bugetar calculat prin metodologia ESA, cea recunoscuta de Comisia Europeana, acolo sunt luate in calcul intr-un mod diferit datoriile companiilor de stat.

  Cele 18 companii monitorizate de FMI sunt: Posta Romana, TAROM, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv”, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR.

  De asemenea, institutiile centrale ale statului, respectiv ministerele si agentiile, au acumulat, pana la sfarsitul anului trecut, datorii de 85,9 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Autoritatile locale au strans ceva mai multe datorii pana la sfarsitul anul trecut, respectiv 752,8 milioane de lei.

  Datorii ascunse de ochii FMI

  La ultima misiune a Fondului de anul trecut din octombrie-noiembrie, oficialii FMI au descoperit ca au aparut peste noapte arierate noi de 3,6 miliarde de lei, respectiv de circa 850 de milioane de euro, conform raportului oficial privind misiunea din toamna publicat saptamana trecuta de Fond. Este vorba exclusiv de arieratele companiilor de stat monitorizate de institutie.

  In acceptiunea FMI, arieratele statului reprezinta datoriile care au o intarziere la plata mai mare de 90 de zile fata de prevederile legale sau de cele contractuale. Astfel companiile de stat monitorizate de FMI si CE aveau un stoc de arierate de circa 4,4 miliarde de euro (3,4% din PIB), iar cele nemonitorizate de inca aproape 600 de milioane de euro.

  Raportul oficial al Fondului noteaza ca „o noua baza de date constituita pentru companiile sau regiile detinute de autoritatile locale” a relevat faptul ca sunt arierate suplimentare de inca circa 850 de milioane de euro. Oficialii FMI subliniaza in raport ca printre metodele de reducere a arieratelor companiilor de stat se numara procedurile de faliment, reesalonarile, schemele de stingere a datoriilor si restructurarea, printre altele.

  Alte masuri propuse sunt si renuntarea la finantarea proiectelor de o importanta redusa. In decembrie, cheltuieli triple La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde de lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie. Putem deduce ca intr-o singura luna Guvernul a avut cheltuieli mai mari, respectiv cat pentru trei luni. In cifre, asta inseamna un deficit de 1,4% din PIB acumulat intr-o singura luna, fata de o medie lunara de 0,36% din PIB.

  NU RATA

  6 lucruri pe care sa nu le spui cuiva care se confrunta cu depresie

  Cand cineva la care tii se lupta, poate fi dificil sa stii ce sa spui. Uneori poate fi coplesitor. Chiar si cei mai bine...

  Falcon and the Winter Soldier sezonul 2: iata ce stim

  Falcon and the Winter Soldier au avut un final grozav. Sam Wilson a imbracat in cele din urma costumul Capitanului America, John Walker s-a...

  Vis de vacanta….Vacanta de vis…

  Cand simt ca mi-e capul plin de zgomote, trosnete, urlete, sonerii, telefoane, claxoane, de forfota si larma orasului ce pare ca da in permanenta in...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT