Mai mult

  Este covid-19 cel mai mare esec al informatiilor americane?

  Indiferenta fara precedent si neglijenta voita. Micah Zenko, cercetator la Centrul pentru Actiune Preventiva al Consiliului pentru Relatii Externe, un forum de experti care consiliaza Casa Alba cu privire la riscurile geostrategice in ordinea mondiala si membru relevant al Whitehead pentru SUA si America din Chatham House, think-tank-ul care monitorizeaza contextul global pentru tarile noului continent, a inceput sa-l surprinda in diverse canale de stiri.


  In Foreign Policy, de exemplu, el spune ca Administratia Trump a fortat societatea civila americana sa depaseasca o catastrofa strategica surprinzatoare, criza coronavirusului, care, spre deosebire de Pearl Harbor, triumful revolutiei islamice din Iran, in 1979 sau 9/ 11 atacuri .

  Zenko aminteste de un dialog cu un vicepresedinte al uneia dintre companiile Fortune 100, la Washington (pe care nu il dezvaluie) in septembrie trecut despre cele mai presante riscuri care atarna asupra ciclului de afaceri si a relatiilor internationale de afaceri, in care prevesteau efectele pernicioase. de covid-19. Executivul acestei multinationale, cu o lunga istorie in serviciile de informatii din SUA, nu a lasat loc de indoiala: „Ce este cel mai ingrijorator in acest moment?” Fara pauza, el a raspuns ca „nivelul ridicat de contagiune care a inceput sa se raspandeasca de undeva in China intr-un mod meteoric”, scrie el in galeria sa de opinie.

  Aceasta firma americana, cu interese, delegatii si birouri in aproape toate tarile din Asia de Sud-Est, a impus deja masuri preventive de atenuare pentru a limita, la acea vreme, potentiala amenintare a covid-19.

  Acest episod a fost reprodus cateva zile mai tarziu, pe 29 martie, in The Guardian, unde a folosit un titlu mai puternic: „Coronavirusul este cel mai grav esec al informatiilor americane din intreaga sa istorie”. In opinia lui Zenko, premonitia omului de afaceri american ca covid-19 ar putea sa se raspandeasca in intreaga lume a fost, in cele din urma, un risc calculat al unei amenintari reale si in devenire care s-ar putea intampla pur si simplu.

  Presedintele SUA, Donald Trump, sta langa un grafic care arata decesele estimate din cauza coronavirusului, la un briefing la Casa Alba din Washington. 

  Un pericol intr-o stare latenta asupra caruia majoritatea liderilor au aplicat masuri disciplinare drastice, de izolare sociala de amploare, cand au scanat orizontul si au vazut pandemia venind si, cel putin, au pus in aplicare planuri de urgenta pentru a tine tine de contagiune. Doar cativa au identificat corect virulenta ciumei si au anticipat circumstantele prin intarirea digurilor pentru a opri expansiunea acesteia.

  Europa, majoritatea tarilor asiatice si China sau Coreea de Sud, sunt natiunile care se potrivesc acestei trilogii de management executiv international pentru combaterea coronavirusului.

  „Donald Trump a minimizat riscurile si a luat o serie de decizii care au facut din SUA un loc mult mai putin sigur decat la inceputul pandemiei”

  Dar Administratia Trump a urmat alte cai, explica acest expert in securitate, in care a acumulat erori generice si specifice. Mai presus de toate, el a ignorat avertismentele agentiilor de informatii despre gravitatea extrema si usurinta de raspandire a coronavirusului.

  Pentru ca Casa Alba este „exclusiv” institutia care are autoritatea si colectarea resurselor, surselor si datelor care trebuie dezvaluite opiniei publice si agentilor economici pentru ca acestia sa poata evalua convenabil prejudiciile pe care le poate provoca coronavirusul.

  Din pacate, „Trump a facut o serie de judecati oficiale de valoare in care a minimizat riscurile Covid-19 si a luat o serie de decizii precum sa nu actioneze cu urgenta necesara, care au facut ca America sa fie astazi o tara mult mai putin sigura. loc decat la inceputul pandemiei”, scrie Zenko.

  Alerte preventive de la CIA

  Capitolul 8 din raportul voluminos al comisiei Congresului american din 11 septembrie a lasat un titlu cat se poate de elocvent: Sistemul avea lumini rosii intermitente. Sintagma a venit de la directorul de atunci al CIA, George Tener, care a recunoscut ca, in vara lui 2001, cu luni inainte de cel mai mare atac din istorie pe pamantul SUA, din partea comunitatii de informatii (formula colectiva pentru a se referi la diferitele servicii de informatii din SUA). informatii confidentiale), a raportat un atac terorist aerian iminent in tara, prin diverse canale oficiale.

  Cu toate acestea, avertismentele au ramas zadarnice si incercari disperate in zilele care au precedat atacurile din ierarhia intermediara a agentiilor antiterorism de a inversa importanta aproape nula pe care Casa Alba o acorda amenintarii. „Nu am vazut nicio dovada ca vreo actiune guvernamentala va interveni pentru a impiedica complotul sa prospere”, recunoaste raportul. „Timpul s-a evaporat”, conchide el.

  Administratia Trump a preferat sa-si bata joc de „gripa usoara” si nu a dat credibilitate alertei; nici in ianuarie si nici in februarie

  Ceva similar s-a intamplat cu coronavirusul. La sfarsitul lunii martie, The Washington Post a raportat primele avertismente de la serviciile de informatii in ianuarie si, ulterior, in februarie, cu un impact redus in randul inaltilor oficiali ai Administratiei Trump, influentati fara indoiala de comentariile sarcastice constante ale presedintelui SUA, care a inceput inca din 22 februarie: “O avem total sub control; daca vine cineva din China, il vom pune sub supraveghere, asa ca totul va functiona corect”.

  In doar zece zile, el a continuat sa recunoasca ca efectele covid-19 in SUA vor provoca peste 100.000 de decese, sa lanseze un plan de stimulare de 2 trilioane de dolari si sa alerteze opinia publica ca urmatoarele doua saptamani vor fi in special greu . Si, intre timp, state precum New York si California anticipeaza pasii Casei Albe decretand inchideri civile si accelerand resursele materiale, umane si tehnice pentru a face fata crizei spitalicesti din teritoriile lor.

  Persoanele fara adapost fac coada, pastrand o distanta de siguranta, pentru a primi mancare la un centru religios, din New Orleans, Louisiana, in timpul crizei coronavirusului. 

  Zenko citeaza trei comportamente atribuibile conducerii lui Trump care explica de ce SUA au devenit epicentrul global al pandemiei. Primul este faptul verificabil ca odata ce crezi in ceva nu exista nicio modalitate de a te convinge, nici influentand saracia argumentelor tale, nici cu sugestii despre inadecvarea scopurilor tale sau verificand ca nu ai fost suficient informat despre chestiune.. Trump se indreapta asupra impresiei sale initiale sau a juramantului. Liderii cad adesea in episoade mai mult sau mai putin constante de exces de incredere, de insolenta. Multi sunt convinsi ca ascensiunea lui la putere se dovedeste a fi o dovada a intelepciunii sale inerente. Cand liderii care au fost cel mai solicitanti cu criticile, receptivi la consilieri si consilieri cu libertate de gandire si capabili sa schimbe conceptiile initiale, acestia au fost cei care au dat dovada de cea mai mare valoare si capacitate de transformare. Trump, spune el, nu a fost dotat cu aceste abilitati.

  In al doilea rand, capacitatea mare de contagiune a consilierilor si a inaltilor oficiali sai fata de actele de credinta ale lui Trump atunci cand depune un juramant expres. Mai elocvent cu cei care i-au fost alaturi de la inceputul carierei sale politice. Nu este de mirare ca oamenii din jurul lui, cei care alcatuiesc cel mai apropiat cerc al lui, gandesc, actioneaza si chiar se imbraca ca el. Iar comentariile sale nefericite ajung sa fie reciclate si de cei care, in vremuri mai mult sau mai putin indepartate, au exercitat un fel de conducere militara, de afaceri sau la niveluri ale serviciilor si agentiilor de informatii. Altfel (adica daca cineva nu-si arata proclamatiile cu o intensitate pe care o considera potrivita) zilele, sau orele, in functie sunt numarate.

  Ultimul dintre aceste capitole, explica Zenko, nerabdarea persistenta a lui Trump in aparitia de a oferi date despre expansiunea uluitoare a pandemiei in SUA de catre Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergie si Boli Infectioase. In cele din urma, si poate cea mai periculoasa consecinta colaterala, este ca proclamatiile lor ajung sa contamineze intregul guvern federal cu o viteza neobisnuita si, ceea ce este mai rau, legislativul, contraputerea executivului. Toate acestea, asezonate de pierderea autonomiei care, sub mandatul lui Trump, a preluat ierarhia agentiilor de informatii, conduse candva de oameni cu experienta si fara cariere politice, asa cum s-a intamplat in sabloanele efectivelor lor, sau in cel mai rau caz. , in anumite perioade,

  Avertismente fara actiune executiva

  Ziarul propriu al capitalei SUA a raportat un mesaj anonim al unui oficial de la Casa Alba: „E posibil ca Trump sa nu se fi asteptat la un mesaj cu aceste caracteristici, dar multi dintre oamenii din jurul sau nu au fost surprinsi [de avertismentul informatiilor despre coronavirus] si, ce e mai rau, nu au ridicat un deget pentru a-l convinge de seriozitate.Intre timp, sistemul a aratat lumini rosii intermitente”, facand aluzie la raportul din 11 septembrie.

  Membrii Garzii Nationale a Armatei SUA distribuie cutii cu mese gratuite in cartierul Harlem din New York in timpul crizei coronavirusului. 

  Avand in vedere aceasta atitudine, are sens ca nici structura de informatii, nici expertii medicali sau analistii modelelor epidemiologice si directorii spitalelor de sanatate publica nu au fost capabili sa mijloceasca in planificarea Casei Albe. Dupa cum s-a laudat un fost consilier pentru Securitate Nationala al lui Henry Kissinger, cand a primit o alerta geostrategica de prim rang („m-ati avertizat [de risc], dar nu m-ati convins”), Trump nu admite puncte de vedere care ar putea razgandeste-si parerea, spune Zenko, in forumul sau de politica externa.

  Trump si-a modulat managementul catre politici de razboi: urgenta nationala si confiscarea fortei de munca

  „Inchiderea Casei Albe in mentinerea unui lacat de fier la primul sau diagnostic de covid-19 este printre cele mai costisitoare decizii ale oricarei presedintii moderne a SUA”, conchide el, inainte de a decide ca „Trump a gresit initial si nucleul sau dur de consilieri. au promovat eroarea cu retorica repetata si politicile esuate de prea mult timp, chiar si pana in prezent. Si noi, americanii, vom plati un pret foarte mare pentru ei in deceniile viitoare.”

  Cel mai paradoxal lucru la scenariul creat de Administratia Trump in SUA este ca, in acelasi timp, presedintele republican vorbeste in termeni de „economie de razboi”. Ca criza coronavirusului este un pericol exceptional, de dimensiuni globale. Ca si alti lideri. Xi Jinping a fost primul, din moment ce China este originea covid-19, care a vorbit despre un „razboi popular” in urma cu doua luni, in timp ce Emmanuel Macron declara, doar cateva saptamani mai tarziu, ca Franta este „in razboi” cu coronavirusul, iar in Italia, premierul Giuseppe Conte a cerut tarii „sa se echipeze ca si cum ar fi intr-o economie de razboi”.

  Trump a fost mai egoist si s-a declarat „presedinte in timp de razboi”, desi aproape fara intrerupere, a asigurat el, pentru a-si argumenta respingerea hibernarii celei mai mari economii a lumii, ca „Statele Unite nu fusesera construite ca un tara – totul o acuzatie nationalista – sa fie inchisa” de covid-19 si a dat unda verde programului miliardar al Congresului de a mentine un anumit puls de activitate si de a oferi acoperire societatii civile americane: 2 miliarde de dolari, o suma care depaseste cuantumul ajutorului bancar si a planului de stimulare fiscala elaborat de Barack Obama pentru a rezista efectelor crizei din 2008.

  Brusc, confruntat cu virulenta expansiunii sale in Statele Unite, Trump a invocat Defense Production Act (DPA), adoptat in timpul Razboiului Rece, pentru a prioritiza sursele de aprovizionare cu fluide din sectoare strategice, pentru a anticipa materialele medicale si clinice necesare destinate luptei impotriva covid-19 si pentru a reconstrui dezechilibrele unui sistem de sanatate publica fragil.

  Pompierii si ofiterii de politie ajuta o echipa medicala din Seattle, Washington, in timpul crizei coronavirusului. 

  Fara a exclude marele instrument in timp de pace, un New Deal sau activarea Works Progress Administration, o lista de masuri imediat activate prin care un numar imens de someri care au solicitat acoperire pentru somaj in ultimele saptamani si care au crescut vertiginos peste trei milioane de cereri saptamanale. La dispozitia nevoilor clinice si industriale cerute de lupta impotriva crizei coronavirusului. Doar in masinile de respiratie asistata, SUA va trebui sa depaseasca cele 50.000 de ventilatoare terapeutice inregistrate in productia anuala pe intreaga planeta.

  Pentru ca, pentru presedintele republican, orice numar de decese in jur de 100.000 „va fi un semn fara echivoc de buna gestionare”. Un alt simptom clar al interpretarii sale corecte tardive a daunelor colaterale, admiterea unui numar necontrolat de decese. La care trebuie adaugata dureroasa sa recunoastere ca, in loc sa restabileasca economia la sfarsitul Saptamanii Mari, „SUA va dura cel putin intre trei si patru luni pentru a-si deschide piata catre afaceri”.

  NU RATA

  Blade V30 Vita, un smartphone cu o dilema intre calitate si pret

  ZTE a lansat in tara noastra noul Blade V30 Vita , un smartphone unic cu un ecran monstruos, dar cu o performanta care poate...

  Francois Hollande vrea taxarea cu 70% a veniturilor mari!

  Propunerea candidatului socialist la alegerile prezidentiale, Francois Hollande, de a fi taxate cu 75 la suta veniturile care depasesc un milion de euro a...

  14 sindicalisti si fosti directori acuzati de ilegalitati

  O noua filiera de extorcare a banilor Postei Romane a fost identificata de un serviciu de control al companiei de stat, cel putin asa...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT