Mai mult

  Ce prevede noul acord cu FMI si CE

  Andrea Schaechter, seful miziunii Fondului Monetar International (FMI), a declarat miercuri ca institutia pe care o reprezinta si Comisia Europeana ( CE) au ajuns cu autoritatile romane la un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro. Suma urmeaza sa fie impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

  “Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul lor economic sa fie sustinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI si o asistenta financiara in cadrul balantei de plati de la Uniunea Europeana. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autoritatile isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat ca nu vor sa traga din aceste resurse financiare si accesul propus ar fi, in total, in suma de 4 miliarde euro”, a spus Schaechter.

  Negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International a spus ca programul de asistenta financiara isi propune sa asigure efectuarea platilor in economie in timp util.”Au intervenit intarzieri la plata in trecut la nivelul autoritatilor locale, la nivelul administratiei centrale, dar si la nivelul intreprinderilor de stat. In mod clar aceasta practica a creat, exact ca praful sau nisipul care intra intr-un mecanism si incetinesc rotitele acestui mecanism, toate aceste blocaje, care se raspandesc in toata economia. Este evident ca acest lucru trebuie eliminat, aceste arierate trebuie eliminate pentru a nu avea impact asupra sectorului privat, care ar putea astfel cauza sa aiba dificultati la plata obligatiilor fiscale si asa mai departe”, a explicat Schaechter.

  Potrivit acesteia, pentru a realiza acest lucru trebuie inceput cu plata de catre autoritati a arieratelor pe care le au, apoi curatarea arieratelor din sectorul sanitar, pentru ca acolo exista foarte multe intarzieri la plata.

  “Care sunt partile cele mai afectate de aceasta situatie? In cea mai mare parte intreprinderile mici si mijlocii. Exista multe modalitati prin care aceste IMM-uri pot fi sustinute. Spre exemplu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar putea lucra in mod activ cu IMM-urile pentru a vedea daca arieratele fiscale ale acestora, daca obligatiile acestora ar putea fi restructurate, daca se pot gasi rescadentari pentru a se putea plati intr-un termen mai lung aceste obligatii astfel incat aceste IMM-uri sa aiba acces din nou la resursele bancare. In ceea ce priveste imprumutul garantat catre IMM-uri, acest program exista de ceva vreme, dar nu a fost utilizat la potentialul sau total”, a precizat oficialul FMI.

  Alte privatizari?

  Premierul Victor Ponta a declarat ca noul acord incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) nu include noi companii de stat care sa fie privatizate majoritar. Intrebat de jurnalisti daca in noul acord cu FMI sunt incluse noi companii care sa fie privatizate majoritar, premierul a raspuns negativ.”Cu privatizare majoritara, nu”, a spus Ponta. Precizarile sefului Guvernului au venit dupa ce Andrea Schaechter a declarat ca in noul program economic convenit cu Guvernul exista intentia de a se mari detinerile private in intreprinderi de stat, care au fost anuntate anterior, prin oferte publice, fiind actionariat minoritar, in special in sectorul energetic.

  “Guvernul va va furniza mai multe detalii, de fapt este programul Guvernului, noi suntem aici sa va dam o imagine generala. Dar da, intr-adevar, in noul program economic – si Guvernul a anuntat deja acest lucru – exista intentia sa se mareasca detinerile private in intreprinderi de stat, care deja au fost anuntate anterior, si predominant este vorba de actionariat minoritar, deci oferte publice initiale, in mare parte in sectorul energetic”, a mentionat Schaechter.

  NU RATA

  USL promite FMI ca nu va numi pe criterii politice sefii noii Autoritati de Supraveghere Financiara

  Guvernul USL condus de Victor Ponta s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa nu numeasca pe criterii politice sefii noii Autoritati de...

  Cioloș, poziție clara in cazul alegerii primarilor: Partidele sa nu mai culpabilizeze Guvernul

  Aici are dreptate. Este drept se spala pe miini ca un neputincios care vrea sa o scalde ca rata prin balta. Da, legea electorala...

  Totul despre infertilitatea imunologica

  Infertilitatea este recunoscuta drept imposibilitatea unui cuplu de a aduce pe lume un copil, dupa repetate contacte sexuale. De cele mai multe ori infertilitatea...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT