Mai mult

  9 fapte interesante despre razboiul din Vietnam

  Razboi lung care a inceput in 1955 si nu s-a incheiat pana in 1979, razboiul din Vietnam este unul dintre cele mai cunoscute conflicte din ultimii ani.

  Exista multe fapte interesante despre razboiul din Vietnam pe care multi oameni nu le stiu – haideti sa exploram cateva dintre faptele mai putin cunoscute despre aceasta perioada a istoriei.

  Razboiul a avut un impact urias asupra civililor.

  Desi dreptul international are multe masuri si reglementari pentru a preveni ranirea si decesul civililor, trista realitate este ca deseori civilii nevinovati platesc pretul razboiului.

  Razboiul din Vietnam a fost un conflict intre vietnamezi de nord si vietcong si vietnamezi de sud si Statele Unite ale Americii.

  Cu toate acestea, au fost ucisi civili vietnamezi de ambele parti ale conflictelor, atat combatanti, cat si civili.

  Pana in 1995, Vietnamul si-a dat seama de amploarea totala a prejudiciului civil din timpul razboiului.

  Peste 2 milioane de civili din nord si sud au fost ucisi, cu peste un milion de soldati ucisi intre toate armatele implicate.

  Razboiul din Vietnam a lasat o mostenire de bombe neexplodate.

  Razboiul din Vietnam a fost in primul rand intre nordul si sudul Vietnamului, dar nu s-a incheiat aici.

  Laos si Cambodgia au fost puternic implicate in razboi, ceea ce a insemnat ca civilii lor au platit un pret mare.

  Se crede ca Laosul este cea mai puternic bombardata tara din lume pe cap de locuitor, cu aproximativ 30% din bombele cu dispersie ramanand neexplodate.

  Cand Natiunile Unite au stabilit Agenda 2030 pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabila, au inclus un obiectiv suplimentar pentru Laos – sa elibereze tara de obiecte periculoase neexplodate.

  Razboiul din Vietnam a inceput in incercarea de a uni tara.

  Inainte de razboiul din Vietnam, nordul tarii era guvernat de un guvern comunist, in timp ce sudul era guvernat separat de un guvern care cauta sa se alinieze mai mult cu Occidentul.

  Deoarece guvernul nordic a vrut sa uneasca tara, razboiul din Vietnam a inceput ca un razboi civil, cautand sa uneasca nordul si sudul si sa creeze un Vietnam unit.

  Cu toate acestea, nordul a cautat ajutor de la Viet Cong din sud, in timp ce sudul a adus ajutor din Statele Unite ale Americii.

  Caderea Saigonului in 1975 a fost o piatra de hotar importanta, iar Nordul a reusit sa reuneasca in cele din urma tara cu Ha Noi ca capitala.

  Vietnamul a luptat impotriva stapanirii franceze.

  Franta colonizase Vietnamul, Laosul si Cambodgia, un grup de natiuni care devenise cunoscut sub numele de Indochina Franceza.

  Republica Democrata Vietnam a ajuns la putere in 1945 si a cautat sa obtina independenta fata de Franta.

  Deoarece guvernul nord-vietnamez dorea sa faca tara unita si un stat comunist, Occidentul a devenit ingrijorat de perspectiva unei alte tari comuniste, pe urmele Uniunii Sovietice si ale Chinei.

  Statele, inclusiv Franta si Japonia, erau ingrijorate de faptul ca, daca o tara devine o natiune comunista, alte tari vecine si din apropiere ar urma indeaproape.

  In 1950, Statele Unite au sprijinit armata Frantei trimitand ajutor si sprijinind trupele sud-vietnameze.

  O conferinta a Natiunilor Unite a avut loc la Geneva pentru a incerca sa aduca pacea.

  In 1954, tarile s-au reunit la Organizatia Natiunilor Unite la Geneva pentru a explora modul in care francezii s-ar putea retrage din tara in mod pasnic.

  Ei au convenit sa organizeze alegeri generale doi ani mai tarziu, in 1956, care ar incerca sa uneasca tara intr-o maniera democratica, mai degraba decat prin razboi.

  Cu toate acestea, Statele Unite nu ar fi de acord ca Vietnamul sa organizeze alegeri generale, deoarece se temeau ca partidul comunist din nordul tarii ar putea castiga.

  Viet Cong, un partid din sud care a sprijinit nordul, nu a fost infiintat decat in ​​1960 si a afectat sudul cu razboi de gherila.

  Statele Unite au vrut sa sprijine eforturile Vietnamului de Sud.

  In martie 1965, dupa ce nord-vietnamezii au tras in doua nave ale armatei Statelor Unite, presedintele Lyndon Johnson a decis ca era timpul sa-si intensifice eforturile pentru a ajuta Vietnamul de Sud sa depaseasca Nordul.

  Potrivit istoricilor, Statele Unite nu au vrut sa preia Vietnamul, ci mai degraba sa ofere suficient sprijin pentru ca armata sud-vietnameza sa-i poata invinge pe comunistii nord-vietnamezi si sa-i invinga.

  Drept urmare, Statele Unite la sfarsitul anilor 1960 nu au invadat nordul si nu au cautat sa provoace daune suplimentare prin atacuri, ci s-au concentrat mai degraba asupra Vietnamului de Sud si asupra modului in care ar putea multiplica eforturile trupelor sudice.

  Razboiul din Vietnam a cunoscut o multime de razboi de gherila.

  Desi razboiul de gherila nu a fost o tactica noua, a fost folosita intens de catre Viet Cong pentru a sprijini guvernul din nord.

  Acest lucru a facut dificil pentru inamicul lor sa le gaseasca si a implicat instalarea a sute de capcane care au provocat rani si decese adversarilor lor.

  Una dintre principalele tactici ale razboiului de gherila a fost aceea de a ingreuna inamicul sa-si descopere adversarii.

  Acest lucru a provocat furie si frustrare in randul multor trupe inamice din Sud, care nu au constientizat cine sunt dusmanii lor si si-au pierdut increderea in vecini.

  Presedintele Nixon avea un plan diferit pentru razboi.

  Cand Richard Nixon a devenit presedinte al Statelor Unite in 1969, a vrut sa scoata trupele americane din Vietnam si sa lase luptele in seama soldatilor vietnamezi.

  Cu toate acestea, multi cetateni americani au dezaprobat miscarea de a invada Laos si Cambodgia, promovand proteste in sus si in josul tarii.

  Vietnamul de Nord a castigat in cele din urma razboiul.

  Desi multi oameni stiu despre razboiul din Vietnam, nu toata lumea stie cum s-a terminat.

  Dupa discutiile de pace de la Paris, luptele din Vietnam au continuat pana cand Sudul s-a predat nordului comunist in 1975.

  Acest lucru s-a datorat partial retragerii trupelor Statelor Unite cu doi ani in urma, lasand Sudul prea slab pentru a continua pe cont propriu cu orice putere sau putere mare pentru a invinge inamicul.

  In 1976, Vietnamul a fost unit sub numele de Republica Socialista Vietnam.

  Din pacate, razboiul din Vietnam a provocat devastari si rani pentru mii de civili si soldati si continua sa fie amintit ca fiind unul dintre cele mai lungi si mai mortale razboaie din lume.

  In zilele noastre, Vietnam atrage o multime de turisti, multi dintre ei vin sa aduca un omagiu celor care si-au pierdut viata sau sa viziteze memoriale dar si sa vada frumusetea tarii in ciuda conflictului istoric si a tragediilor.

  NU RATA

  Impartirea invitatiilor pentru nunta – un adevarat ritual

  Planuri si liste Nunta este un prilej de sarbatoare pentru intreaga familie a mirilor, nu doar pentru tanarul cuplu, iar la organizarea intregului eveniment pot...

  Cum alegi cea mai buna metoda de epilare

  Care este cea mai buna metoda de indepartare a parului? Este o intrebare pe care multe femei si-o pun. Adevarul este ca nu ne...

  De ce China restrictioneaza exporturile de grafit

  Guvernul CHINEZ a fost prins neprevazut in octombrie anul trecut, cand America a lovit-o cu controale dure la export ale semiconductoarelor de mare putere....

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT