Mai mult

  Ce este phishingul? Escrocheria din spatele virusului trimis de Messenger

  Daca ati auzit despre mesajul trimis de Messenger in contextul „Tu esti in videoclip?”, este vorba de phishing, o inselatorie din spatele virusului de mesagerie.

  Phishing este numele dat noului virus sau inselatoriei care a inceput recent sa fie trimis de messengerul Facebook, Messenger.

  Ce este phishingul?

  Phishingul este modul in care este cunoscuta inselatoria sau santajul care se face pentru a obtine informatii confidentiale de la oameni.

  Informatiile care ar fi cautate printr-un phishing pot fi atat parolele retelelor sociale, cat si autentificarea contului bancar.

  In mod regulat, un phishing este trimis prin mesagerie instantanee sau prin e-mail si consta in inlocuirea identitatii unei persoane sau organizatii cunoscute.

  Unele dintre paginile care sunt de obicei inlocuite sau sunt o copie identica a originalului sunt:

  • Social media
  • pagini guvernamentale
  • companii de antivirus
  • Bancile

  S-au dezvaluit practici de phishing in timpul situatiei de sanatate Covid-19, prin presupuse abonamente gratuite.

  Obiectivul unui mesaj care se afla in spatele unui phishing este de a face persoana sa creada ca ceva sau cineva este in pericol , astfel incat sa actioneze imediat.

  Pagina catre care ati fost redirectionat va va face sa credeti ca va aflati pe o pagina autentica si va va cere sa introduceti numele de utilizator si parola. Asta e prinderea.

  Cum functioneaza phishingul?

  Odata ce persoana s-a indragostit de phishing si a intrat in pagina uzurata identica cu cea originala, virusul intra direct in telefonul mobil sau computer.

  Scopul patrunderii in dispozitivul dvs. este sa va folositi informatiile pentru a trimite acelasi mesaj (cel pe care l-ati aruncat), dar persoanelor de contact adaugate.

  In cel mai rau caz, prin phishing , conturile tale bancare sunt furate si chiar si informatiile tale pot fi vandute pe piata neagra.

  Desi poate parea o modalitate foarte sofisticata de a fura informatii, se stie ca phishingul este usor de facut si poate fi foarte periculos.

  Cum se raspandeste phishingul?

  Desi un mesaj care are in spate un phishing se raspandeste in mai multe moduri, acesta va fi trimis in principal de:

  • Mesaj text
  • Mesaje instantanee pe retelele sociale
  • E-mail

  In mod obisnuit, atunci cand un mesaj de phishing este trimis multor persoane, companiile fac adesea declaratii despre acesta, asa cum a facut Google Chrome cu malware sau virusi.

  Care ar fi principala caracteristica de detectare a phishing-ului?

  Aminteste-ti ca cei care creeaza un phishing ceea ce cauta este sa provoace frica si sa te faca sa actionezi cat mai curand posibil, din cauza fricii pe care ti-a provocat-o textul trimis.

  De exemplu:

  • Contul dvs. bancar a fost spart, trebuie sa il recuperati imediat.
  • Mi-au trimis acest videoclip, deja am vazut ca apari in el.
  • Am detectat un virus care v-a furat informatiile, opriti-l inainte de a intra in contul dvs. bancar.
  • Nu o sa crezi cine este in acest videoclip! Deschide-l sa vezi si apoi vorbim

  In plus, aceste mesaje sunt de obicei insotite de emoji-uri sau GIF -uri pentru a-l face sa para mai prietenos, dar subliniind emotia fricii.

  Cum ma pot proteja de phishing?

  Pentru a te proteja de phishing este foarte usor, retine ca trebuie sa iei lucrurile usor si sa analizezi mesajul care ti-a fost trimis inainte de a deschide orice link extern.

  Uneori am adaugat contacte cu care nu vorbim niciodata sau aproape niciodata, de ce ti-as trimite mesajul despre un videoclip?

  Cu cine ai de obicei o conversatie concomitenta, stii cum scriu prin text, intreaba-te, chiar mi-ar trimite asta?

  Inainte de a deschide linkul, intrebati pur si simplu de ce imi trimiteti asta? Veti observa imediat ca persoana respectiva nu va sti ce cereti sau va exclude sa-l fi trimis.

  Daca mesajul este prin e-mail si este de la banca, de exemplu, este important sa verificati expeditorul . Banca nu v-ar trimite un mesaj dintr-un cont privat.

  In cele din urma, daca ati deschis linkul de phishing, ceea ce puteti face este sa verificati daca adresa URL apartine paginii oficiale a companiei care se presupune ca va cere informatiile.

  NU RATA

  Cum tratam cearcanele

  Te-ai pregatit pentru o iesire sau o adevarata întâlnire si totul e asa cum trebuie - machiajul, tinuta, atitudinea? Dar pungile acelea de sub...

  Motive pentru care sa calatoresti singur

  Multi dintre noi nu plecam in vacanta daca nu avem cu cine sa o facem, lucru care este complet gresit. Atunci cand calatoresti singur...

  Cat de importanta este hidratarea in timpul antrenamentului

  De fiecare data cand organismul tau nu primeste suficienta apa se deshidrateaza. Simptomele deshidratarii sunt foarte simplu de recunoscut: gura uscata, senzatia de sete,...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT