Mai mult

  Cura de somn, ce este si de ce nu se mai foloseste?

  Astazi, foarte putini psihiatri apeleaza la vindecarea somnului pentru a aborda tulburarile mintale. Desi aceasta tehnica a demonstrat o oarecare eficacitate, ea implica si riscuri care trebuie luate in considerare.

  Cura de somn este de fapt o interventie foarte veche, dar nu a fost oficializata ca tratament pana la inceputul secolului al XX-lea, in principal in Rusia. Acest tip de terapie a aratat rezultate foarte incurajatoare impotriva schizofreniei, depresiei, anxietatii, dependentelor si altor tulburari.

  In prezent, cura de somn nu face parte din tratamentele  conventionale , desi nici nu a disparut complet. Unii pacienti continua sa-l foloseasca, iar unii psihiatri continua sa-l foloseasca, in special.

  Cura de somn se poate dovedi a fi foarte eficienta pentru tratamentul diferitelor tulburari psihice. Cu toate acestea, Spitalul Chelmsford (Australia) a raportat moartea a 25 de pacienti intre 1963 si 1979 din cauza utilizarii acestei terapii. Acest lucru a dus la eliminarea acesteia ca optiune aproape peste tot in lume.

  Un ras bun si un somn lung sunt cele mai bune doua remedii pentru aproape orice . ”

  Care este cura de somn?

  Una dintre primele manifestari ale tulburarilor mintale este dificultatea de a dormi . De asemenea, una dintre modalitatile de a-si recapata stabilitatea mentala este prin somn profund si odihnitor. O virtute a odihnei care a fost depistata de la originile psihiatriei si psihologiei si care a motivat dezvoltarea curei de somn.

  Cura de somn poate fi definita ca o terapie in care o persoana care are o tulburare mintala este indusa in somn profund . Se spune ca este o „terapie intensiva” de psihiatrie, deoarece persoana afectata trebuie sa doarma intre 5 si 9 zile continuu. Acest lucru se poate extinde chiar si pana la trei saptamani.

  Se realizeaza ca persoana sa ramana adormita prin administrarea diferitelor medicamente care genereaza acest efect. Cei care urmeaza acest tip de terapie se trezesc doar pentru perioade scurte pentru a manca si pentru a-si indeplini nevoile fiziologice. Din cate se stie, primul care a folosit aceasta tehnica a fost MacLeod, in 1900.

  Cu toate acestea, Jakov Klasi a fost cel care a instituit-o ca tratament la Clinica Burgholzli din Elvetia . El a numit-o „cura de somn prelungit” sau „narcoza prelungita”, dar a devenit populara sub numele de cura de somn.

  Contributiile acestei terapii

  Cura de somn a inceput sa capete prestigiu si a fost folosita aproape in toata lumea. A fost deosebit de eficient in stabilizarea persoanelor care treceau printr-o etapa de mare agitatie . Parea clar ca medicamentele folosite pentru a-i seda si a adormi pentru o perioada considerabila de timp le-au restabilit stabilitatea la trezire.

  Exista stari mentale care implica o supraactivare a dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei . Astfel, atat starea de somn ca atare, cat si administrarea de medicamente in mod continuu, reusesc sa readuca conditiile la creier pentru ca acesta sa poata functiona intr-o maniera mai stabila.

  Persoanele aflate intr-o stare de excitare nervoasa ridicata sunt foarte vulnerabile la orice stimul din mediu. In somn, acei factori externi care pot provoca tulburari sunt suprimati ; constiinta este de asemenea suprimata, astfel incat activitatea scade si tinde sa se normalizeze.

  Efecte secundare si riscuri

  De la inceput, terapeutii au raportat o serie de efecte secundare ale acestui tratament . Klasi insusi a raportat decesul a 3 dintre cei 26 de pacienti carora le-a aplicat aceasta metoda. La fel, cativa dintre urmasii sai au vorbit despre probleme precum cresterea temperaturii corpului, retentia urinara, disfagia si tulburarile de mers si vorbire.

  De cateva ori s-au schimbat medicamentele administrate si totul parea sa functioneze mai bine. Cu toate acestea, acest tratament necesita, de asemenea, ingrijire medicala continua si monitorizare medicala constanta , ceea ce il face dificil de implementat. Supravegherea pacientilor a fost foarte solicitanta. De aceea, mai presus de toate, cura de somn a cazut treptat in nefolosire cand s-au nascut primele neuroleptice.

  Lovitura de gratie a venit insa dupa ce a fost publicat un raport de la Spitalul Privat Chelmsford (Australia). Documentul spunea ca cura de somn a fost aplicata la 1.115 pacienti timp de 15 ani si ca in acea perioada 25 dintre ei au murit in urma acesteia. In anul urmator, aceasta terapie a fost interzisa atat in ​​Australia, cat si in Noua Zeelanda.

  In ciuda tuturor, in multe parti ale lumii este inca aplicat . S-a dovedit ca multe dintre decese sunt asociate cu probleme medicale care nu au legatura cu tratamentul in sine. In orice caz, daca mergi la aceasta terapie, este necesar ca ea sa fie aplicata intr-un centru specializat si de catre profesionisti calificati.

  NU RATA

  Cele mai bune tari pentru a practica sporturi extreme

  Exista multi calatori care au nevoie de un plus in calatoriile lor. Acest plus este adrenalina , unul dintre marile motoare ale experientelor umane....

  11 principii de viata

  1 . Numara-ti binecuvantarile. O data ce ai inteles cat de valori esti si cat de mult contezi, zambetele se vor inarce la tine,...

  alimente care pot cauza cosmaruri

  Filmele infricosatoare, emisiunile TV emotionante, medicamentele si stresul pot provoca cosmaruri. Dar stiati ca gustarile pe care le alegeti pot pune, de asemenea, un...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT