Mai mult

  Case bantuite

  Unele din cele mai infricosatoare locatii din lume sunt acele case bantuite in care atat cei care locuiesc cat si cei care vin sa le viziteze au parte de experiente paranormale infricosatoare. In aceste tipuri de locatii se spune ca ar exista spirite din alte lumi si suflete ale decedatilor care ar fi locuit in aceste case sau care ar fi fost familiari cu locurile pe care acum le bantuie. Evenimentele supranaturale care se petrec in asemenea case sunt puse pe seama unor evenimente teribile din trecutul rezidentei precum suicidul, moartea violenta, crima si accidentele mortale. Statisticile realizate in anumite tari spun ca oamenii cred intr-un procent de aproximativ 30% in spirite si fantome care ar exista in casele despre care se stie sau se vehiculeaza ca sunt bantuite.

  Evolutia tehnologica a reusit sa ajunga intr-un punct in care aceste case bantuite sunt monitorizate, iar, cu ajutorul unor unelte si aparate speciale de masurat, se poate determina daca exista energii, aure si efecte paranormale si supranaturale sau nu. Majoritatea „evenimentelor paranormale” sunt insa considerate efecte fizice sau meteorologice ori anomalii ale campurilor magnetice si naturale. Multe emisiuni in care vanatorii de fantome pornesc in cautarea unor rezidente „bantuite” au acaparat posturile de televiziune, prezentand diverse obiecte cu ajutorul carora sunt masurati anumiti parametri ce desemneaza existenta unor case bantuite sau nu.

  Fantomele si fenomenele aparent inexplicabile din rezidente trebuie declarate in cazul in care casa este vanduta sau inchiriata, pentru ca se pare ca aceste fenomene pot duce la scaderea valorii proprietatii in mod drastic. Curtea de justitie americana a avut de-a face cu cateva proceste in care acuzatorii au motivat cererea de judecata a fostilor proprietari ai casei lor prin faptul ca proprietatea cumparata ar fi fost bantuita. Acele case bantuite care sunt date spre vanzare trebuie sa nu fie ascunse de public pentru ca, daca acest aspect este ascuns, proprietarul initial al proprietatii poate fi acuzat de frauda.

  Casele bantuite si literatura

  Atat in trecut cat si in prezent, acele proprietati cu faima de case bantuite ridica interesul cautatorilor de paranormal. Si in literatura exista o sumedenie de exemple in care rezidentele personajelor erau bantuite de fantome, spirite si evenimente inexplicabile. Fictiunea gotica si cea horror sunt lacasurile perfecte in care se ascund casele bantuite, acestea reprezentand un decor cum nu se poate mai potrivit pentru evenimentele infricosatoare ce vor avea loc. Inca din Antichitate exista povesti de groaza in care sunt implicate si rezidentele bantuite de spirite. Pilius Tanarul si Plaut sunt doar doi autori romani care au scris despre case bantuite, in timp ce cateva povestiri din culegerea 1001 de Nopti prezinta caracteristici asemanatoare cu cele dintai. Fictiunea horror a atins un prag critic insa incepand cu secolul XVIII si continuand pana in prezent, Edgar Allan Poe, Henry James si Stephen King aflandu-se printre cei mai cunoscuti autori in ale caror povesti abunda detaliile referitoare la rezidente cutreierate de spirite si evenimente supranaturale ingrozitoare.

  Printre cele mai cunoscute carti in care imaginile cu case bantuite abunda se numara Castelul din Otranto (Horace Walpole), Caderea Casei Usher (Edgar Allan Poe), Casa Iadului (Richard Wateson), Stralucirea, Salem’s Lot (Stephne King) si Femeia in Negru (Susan Hill).

  Atat povestile de groaza cat si literatura horror i-au inspirat pe regizorii de film sa creeze numeroase filme si seriale in care casele bantuite sunt locatia perfecta pentru desfasurarea scenariului povestii. Filmele horror au devenit un cult, printre cele care au contribuit la aceasta moda aflandu-se: Casa Bantuita, Poltergeist, Beetlejuice, Vanatorii de Fantome, Stralucirea, 13 fantome, Casper, Rose Red, Casa de Ceara, Casa Monstrilor, Orfelinatul, Activitate Paranormala si The Grudge.

  Cauze ale caselor bantuite

  Printre asa-zisele fenomene inexplicabile vazute in case bantuite se gasesc si unele ce au explicatii. Cei care se afla in case cu reputatii indoielnice pot fi doar intoxicati cu monoxid de carbon, fapt care ii face sa vada aparitii ciudate din cauza ca intoxicatia de acest fel produce ameteli si halucinatii. De asemenea, rezidentele mai vechi pot avea podele deteriorate care produc scartaieli infricosatoare. Punctele de raceala subita care par a fi inexplicabile pot fi doar o urmare a ferestrelor strambe sau sparte iar schimbarile de temperatura dintre zi si noapte pot provoca expansiunea si contractia peretilor casei, fapt ce duce din nou la sunete ciudate si perceptia subiectiva a temperaturii.

  Explicatia stiintifica din spatele existentei unor case bantuite este oarecum simpla. Se spune ca aparitiile, punctele de raceala subita si senzatia de atingere invizibila sunt doar anomalii percepute de oameni in urma variatiilor naturale ale campului electro-magnetic. Variatia campurilor geo si electro-magnetice pot provoca anumite efecte in partea dreapta a creierului. Astfel, oamenii percep aceste variatii ca si fenomene ciudate, halucinatii, senzatia de rece, intepaturi sau atingeri. Partea stanga a corpului devine in acest fel mult mai sensibila si „produce” aceste feluri de inchipuiri.

  Cele mai cunoscute case bantuite

  Printre cele mai cunoscute locatii in care se crede ca exista fenomene paranormale se numara castelul Bran, castelul Poenari si castelul Huniadelor, aici fiind efectuate diverse plangeri cu privire la aparitii, spirite, activitati paranormale si fenomene neobisnuite. Hotelul Cismigiu din Bucuresti este o locatie faimoasa in tara noastra unde se spune ca ar exista fantoma unei tinere care ar fi murit intr-un lift defect.

  In Canada, o constructie din vechiul Montreal are in spate o lunga legenda ce ii implica pe francezi si pe englezi. Constructia din secolul XVII a fost insa aproape demolata la un moment dat si a devenit in anii 2000 un bloc de locuinte.  Se spune ca aici pot fi vazute in mod frecvent doua siluete, una a unei femei si cealalta a unui barbat imbracati in tinute specifice secolului XIX. Se spune ca fantoma feminina este Marie Louise, aceasta fiind simtita si auzita intre etajele 3 si 4. Voci si chiar conversatii intregi pot fi percepute in intregul bloc, iar unii rezideti se plang ca fantomele nu ii lasa sa doarma, vizitandu-i noaptea. Mici anomalii au fost vazute si simtite in aceasta locatie, multe fiind chiar imortalizate.

  Azilul Beechworth din Victoria, Australia, este o locatie cunoscuta vanatorilor de fantome. Se spune ca aici persista spiritele unor pacienti care au decedat pe vremea cand spitalul inca mai functiona. Aceasta locatie a aparut in numeroase documentare si serii televizate.

  In templul Amiidaji din Japonia se spune ca exista spirite ale vechilor samurai. Acest templu este unul dintre cele mai cunoscute case bantuite carora li se atribuie legende, asa cum si padurea Aokigahara de la poalele muntelui Fuji este o locatie in care spiritele acelora care se sinucid raman sa hoinareasca.

  In Statele Unite ale Americii se gaseste o sumedenie de locatii si rezidente despre care se spune ca ar fi bantuite. Case, conacuri, plantatii din vremea sclavilor, teatre si hoteluri – toate aceste tipuri de cladiri ascund mistere si secrete, fiind temute de multi turisti. Unele orase se bazeaza chiar pe faimoasele locuri bantuite pentru a-si atrage clientii. Muzeul Madame Tussauds din Las Vegas, Pemberton Hall (primul internat exclusiv al femeilor), cladirea Capitoliului statului New York, Universitatea din Ohio, Penitenciarul de Stat din Virginia de Vest si King Opera House din Arkansas sunt doar cateva dintre locatiile in care se spune ca exista spirite si activitati supranaturale.

  Printre cele mai cunoscute case bantuite se afla si cele din Marea Britanie. Castelul Arundell din Sussex ascunde patru fantome ale unor cunoscute figuri nobile din perioade stravechi in timp ce Castelul Lodge din Ludlow gazduieste fantoma unei tinere intr-o rocie din epoca Tudorilor despre care se spune ca ar fi Ecaterina de Aragon. Si in Raynham Hall a fost vazuta deseori Doamna Maronie, o silueta feminina imbracata intr-o rochie de culoarea cafelei. Temple Newsam este cea mai cunoscuta casa bantuita din Yorkshire; aici se spune ca s-ar gasi fantoma lui Mary Ingram sau a lui Jane Grey. Castelul Windsor este insa cel mai faimos loc bantuit din Marea Britanie. Si nu de oricine, ci chiar de Regina Elizabeta I. Si Anne Boleyn ar vizita acest castel deseori, speriindu-i pe cei ce se afla aici in vizita cu tipetele sale.

  Fie ca sunt legitime sau nu, aceste case bantuite si-au castigat reputatia de locatii inspaimantatoare in toata lumea. Multe dintre ele sunt studiate, ajungand chiar sa devina platouri pentru diverse emisiuni in care vanatorii de fantome incearca sa descopere fantome sau spirite. Nici sarlatanii nu lipsesc, acestia profitand de ce au la indemana pentru a creea propriile „case bantuite” de pe urma carora castiga imagine si profituri financiare. Nu s-a stabilit inca daca in spatele evenimentelor supranaturale s-ar ascunde adevarate spirite sau daca acestea sunt doar perceptii distorsionate ale creierului uman, insa multi cred ca asemenea locatii bantuite ar exista cu adevarat, iar spiritele s-ar intoarce sa ii sperie pe cei ramasi in viata pentru a-i lua cu ei in viata de apoi.

  NU RATA

  Locuiesti intr-o familie traditionala sau intr-o familie din secolul 21?

  Familia traditionala (tata, mama si copii) este un concept care a fost transformat. Astazi, acest termen cuprinde multe structuri si dinamici : o mama...

  „Game of Thrones” Sezonul 1: ghid esential pentru incepatori

  „Game of Thrones” este adaptarea televizata a sagai de romane fantastice scrise de George RR Martin, numita „A Song of Ice and Fire” ....

  7 sfaturi pentru a face camera de oaspeti sa se simta ca acasa

  Iti place sa-ti inviti prietenii pentru o noapte de distractie? Ai o camera libera careia nu i-ai acordat niciodata atat de multa atentie? Nu...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT