Mai mult

  Etapele unei relatii! Tu in ce punct te situezi

  Orice relatie trece prin perioade bune si mai putin bune, insa acesta este cursul normal al relatiilor interumane. Pentru ca relatia de cuplu sa fie una de lunga durata, partenerii trebuie sa accepte defectele celuilalt, sa lupte pentru relatie si sa stie ca fericirea nu se obtine usor. Specialistii sunt de parere ca relatiile trec prin 5 faze: faza romantica, trezirea la realitate, stabilizarea, angajamentul si completarea ciclului vietii.

  Etapa romantica. Orice inceput de relatie este plin de romantism, de fluturi in stomac si de sentimente care te pot lua prin surprindere. In aceasta etapa, partenerii nu vad clar defectele celuilalt, sau daca le observa, le este mult mai usor sa treaca cu vederea anumite lucuri. Tot acum partenerii simt ca relatia este inca subreda, si vor face anumite compromisuri pentru ca aceasta sa reziste.

  Aceasta etapa dureaza intre 2 luni si 2 ani, in functie de fiecare cuplu in parte, de puterea de rezolvare a problemelor din aceasta etapa si de necesitatea trecerii la urmatoarea faza. Sentimentul care te incearca acum nu este o dragoste sincera, deoarece aceasta se va forma in timp, dupa cea de-a doua faza. Tot acum vei observa ca incerci sa ii schimbi partenerului anumite comportamente care nu-ti sunt pe plac, declansand urmatoarea etapa.

  Trezirea la realitate. Este faza in care incepi sa iti cunosti din ce in ce mai bine partenerul si sa observi diferente tot mai mari dintre voi. Acest lucru este absolut normal, deoarece fiecare individ este diferit, gandeste diferit si are comportamente diferite. Tot acum incepe si lupta pentru putere din interiorul cuplului: cine are ultimul cuvant de spus, cine hotaraste anumite lucruri, ce libertati va oferiti in cuplu, etc.

  Este o etapa critica pentru orice relatie, si chiar am putea spune ca unele relatii nu au puterea sa treaca de aceasta faza. Atunci cand emotiile nu mai sunt stapanite, fiecare partener se va concentra asupra nevoilor proprii, fara sa mai ia in seama si nevoile celuilalt. Nesatisfacut, partenerul va parasi la un moment dat relatia pentru a cauta pe cineva care sa-l inteleaga. Important in aceasta etapa este sa nu te lasi dominat de partener si sa incerci sa il asculti atunci cand isi doreste ceva.

  Stabilizarea. Dupa etapa furtunoasa de mai devreme, urmeaza ceva mult mai linistit, macar din punct de vedere emotional. Conflictele din faza anterioara s-au aplanat, iar partenerii au gasit ceea ce si-au dorit: o relatie frumoasa bazata pe comunicare, respect si intelegere. Acum ii accepti partenerului defectele si stii ca iti este aproape imposibil sa il schimbi.

  Deoarece aceasta etapa nu mai presupune cunosterea partenerului, poate aparea plictiseala sau senzatia ca nimic nu mai e ca la inceput. Pusi in fata acestei situatii, ambii parteneri trebuie sa inteleaga ca o relatie inseamna munca continua si o permanenta dezvoltare. Cei care nu sunt multumiti de relatie, pot acumula frustrari si se pot intoarce in cea de-a doua faza.

  Angajamentul. De abia acum putem vorbi despre o relatie bazata in primul rand pe iubire. Etapa angajamentului presupune pentru multi dintre parteneri mariajul (privit cu ochi maturi). De acum inainte relatia va fi privita ca un parteneriat, ca o viata in doi, partenerii facandu-si planuri in acest sens.

  Completarea ciclului vietii. De obicei aceasta etapa vine o data cu aparitia primului bebelus al cuplului. Acestia nu numai ca formeaza un cuplu, ci si o familie, care se va mari in timp. Chiar daca relatia a ajuns in aceasta ultima etapa, asta nu inseamna ca asa va fi pentru totdeauna. Indepartarea de partener, lipsa intimitatii, instalarea monotoniei sau indreptarea atentiei asupra carierei pot fi factori care sa declanseze o ruptura definitiva in relatie.

  NU RATA

  Cum sa gasesti o anumita legatura pentru a te conecta cu alte persoane

  O mulțime de experiențe sunt universale. Mai simplu spus, nu ești primul care trece printr-o experiență, fie bună, fie rea, și nu vei fi nici...

  18 fapte amuzante despre zilele de luni pe care nu le-ai cunoscut

  1. Luni este cea mai buna zi pentru a incepe saptamana. Luni este...

  Ce uit sa impachetez? Un ghid de calatorie

  Calatoriile sunt una dintre cele mai eficiente moduri de a vedea lumea, de a intalni oameni noi si incitanti si de a explora noi...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT