Mai mult

  Guvernul vrea sa se imprumute din nou in euro de pe pietele internationale

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa se imprumute din nou in euro de pe pietele internationale, prin redeschiderea unei emisiuni de eurobonduri lansate initial in 2008, cu scadenta in 2018, in valoare de 750 milioane euro si cupon de 6,5%, potrivit notei de fundamentare a proiectului unei Hotarari de Guvern (HG) de modificare a normelor de aplicare a legislatiei privind datoria publica.

  „In contextul crizei financiare globale, Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa preintampine efectele de contagiune externa, a caror evaluare nu este posibila la momentul actual, prin consolidarea buffer-ului financiar in valuta in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice si pentru a evita eventuale presiuni asupra costurilor de finantare din cursul anului datorate acestui fenomen”, se afirma in documentul citat.

  In acest sens, se spune in nota de fundamentare, MFP intentioneaza redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni pe pietele externe de capital, fapt pentru care este necesara modificarea normelor de aplicare a legislatiei privind datoria publica.

  Moment complicat

  Reprezentantii MFP au declarat recent intentioneaza se emita obligatiuni pe pietele externe in al treilea trimestru al anului. Statul roman isi propune sa atraga, in acest an, aproximativ 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, aproape doua treimi din aceasta suma fiind deja acoperita de emisiunea de obligatiuni in dolari lansata la inceputul lui 2012.

  Anuntul intentiei Guvernului de a redeschide o emisiune de eurobonduri vine intr-un moment in care conditiile de finantare ale statului roman de pe piata interna s-au inasprit.

  De la jumatatea lunii mai si pana in prezent, MFP a consemnat nu mai putin de 7 licitatii esuate sau semi-esuate de titluri de stat, la care nu a reusit sa imprumute de la bancile romanesti sumele pe care si le propusese, din cauza randamentelor cerute de institutiile de credit, considerate de catre Trezorerie a fi prea mari.

  Randamentele cerute sunt in crestere si pentru ca interventiile BNR pe piata valutara, in scopul temperarii trendului de depreciere a monedei nationale fata de euro, au dus la deteriorarea lichiditatii in lei a bancilor romanesti si la majorarea dobanzilor interbancare.

  Astfel, la ultimele licitatii repo ale BNR, prin care banca centrala ofera lichiditate bancilor comerciale preluand in garantie titluri de stat din portofoliile acestora, atat numarul bancilor participante, cat si sumele adjudecate de acestea, s-au majorat semnificativ.

  Redeschiderea e mai ieftina

  „Avand in vedere faptul ca o emisiune noua de obligatiuni de stat pe pietele externe presupune costuri mai mari decat ar presupune redeschiderea unei emisiuni existente, precum si obiectivul MFP de a extinde curba randamentelor, redeschiderea emisiunii de obligatiuni din data de 18 iunie 2008, cu maturitate initiala de 10 ani (maturitate reziduala de 6 ani), scadenta in 18 iunie 2018, in valoare de 750 milioane euro si cupon 6,5% reprezinta solutia optima”, spune Guvernul.

  In iunie 2008, Romania a atras din pietele externe 750 de milioane de euro prin euroobligatiuni cu scadenta in 2018. Randamentul platit atunci era de 6,7% pe an. Aranjorii imprumutului au fost bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS.

  Executivul mai precizeaza ca, prin redeschiderea acestei emisiuni de obligatiuni si majorarea valorii emisiunii, se va crea o noua referinta pe piata secundara, referinta care va fi luata in calcul de investitori pentru stabilirea pretului unei viitoare emisiuni de obligatiuni.

  Guvernul considera ca emisiunea de bonduri in dolari lansata in ianuarie si redeschisa in februarie anul acesta, cu maturitatea de 10 ani si cupon de 6,75%, are o valoare acumulata relativ mare, de 2,25 miliarde dolari, astfel incat o noua redeschidere a ei nu este indicata.

  De asemenea, restul emisiunilor de obligatiuni pe pietele externe au maturitati reziduale mici si valori acumulate mari, respectiv 2,8 ani (emisiunea scadenta in 2015 cu o valoare acumulata de 1 miliard de euro) si 4 ani (emisiunea scadenta in 2016 cu o valoare acumulata de 1,5 miliarde de euro)

  Un alt argument al Guvernului este apetitul actual al investitorilor pentru astfel de maturitati, tinand cont si de volatilitatea actuala a pietei si orientarea investitorilor catre instrumente expuse mai putin riscului de default.

  „Momentul lansarii emisiunii, valoarea, precum si randamentul (referinta de pret) acesteia urmeaza a se stabili in functie de conditiile existente pe pietele financiare internationale de la acea data, precum si de necesitatile de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, operatiunea urmand a fi aprobata prin Ordin al ministrului finantelor publice, in conditiile legii”, subliniaza Guvernul.

  NU RATA

  Oana Zavoranu vorbeste despre tentativa de sinucidere

  Cu 1 an in urma, Oana Zavoranu a fost cat pe ce sa isi ia viata. Din fericire pentru ea, Razvan, iubitul acesteia a...

  Actorul si regizorul englez Carol Reed

  Actorul Carol Reed (1906-1976) a fost un artist iscusit, despre care s-a spus ,,ca nu a depasit conditia regizorului bun meserias”. Meseria solida, stiinta...

  Top 10 cele mai bizare pedepse din lumea fotbalului

  Desi si-au demonstrat talentul pe teren, unii fotbalisti si-au petrecut si putin timp departe de terenul de fotbal. Motivul? Incidente destul de bizare, cum...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT