Mai mult

  Locuiesti intr-o familie traditionala sau intr-o familie din secolul 21?

  Familia traditionala (tata, mama si copii) este un concept care a fost transformat. Astazi, acest termen cuprinde multe structuri si dinamici : o mama care locuieste cu copiii ei; doi tati cu un fiu; bunica care locuieste cu nepotul ei, cupluri care nu au copii sau familii care nu au nicio legatura de sange.

  Aceasta transformare a avut loc de-a lungul timpului, desi unele sectoare ale societatii continua sa creasca cu ideea ca exista o singura familie, familia traditionala sau cea nucleara. Cu toate acestea, cel mai recent Recensamant al Populatiei si Locuintelor al Institutului National de Statistica si Geografie (INEGI), indica faptul ca 71,7% dintre gospodarii sunt nucleare; 25,8% sunt gospodarii extinse si 2,5% sunt gospodarii compuse. 

  Eexista o tendinta ascendenta a grupurilor care impart spatiul fara a avea o legatura parentala, iar asta nu inseamna ca nu exista Fie ca sunt familii , „dimpotriva, problemele afective si coresponsabilitatea acasa, treburile casnice sau ingrijirea copiilor persista in ele”.

  Conventia cu privire la drepturile copilului recunoaste ca baietii si fetele ar trebui sa creasca in sanul familiei, intr-un mediu de fericire, iubire si intelegere pentru dezvoltarea deplina si armonioasa a personalitatii lor, fara ca aceasta sa insemne sa traiasca intr-o familie traditionala. .

  Cum sunt familiile din secolul 21?

  Astazi, familia convietuieste si imparte locuinta fara ca membrii sa aiba neaparat legaturi de rudenie : sunt o familie care impartaseste legaturi afective si coresponsabilitati in interiorul caminului”.

  Potrivit Consiliului National al Populatiei (CONAPO), gospodariile au suferit modificari in compozitia, functiile si tipul de relatii pe care le stabilesc intre membrii lor, derivate din schimbarile demografice si in corespondenta cu tendintele globale.

  Potrivit Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) ghid pentru mame, tati si ingrijitori pentru dezvoltarea cuprinzatoare a baietilor si fetelor, nu exista un model de familie unic si inalterabil, dar exista o mare varietate: „nu exista o modalitate unica de a genera legaturi de afectiune si ca biologia nu este ceea ce este. decisiv pentru ca fetele si baietii sa poata creste sanatosi si sa-si dezvolte pe deplin potentialul”. Acestea sunt cateva tipuri: 

  • Familie nucleara (sau traditionala).
  • familii cu un singur parinte 
  • Familiile homoparentale 
  • familii amestecate
  • familii adoptive
  • Familii reconstituite („copiii mei, copiii tai si copiii nostri”).
  • Familiile extinse, uniunile informale ale cuplurilor nelegalizate, indiferent daca au sau nu copii in intretinere etc.
  Rolul familiei 

  Desi structura s-a schimbat, familia trebuie sa ofere ingrijire si protectie sugarilor, indiferent de sex, sex sau consanguinitate a adultilor care exercita aceste roluri, intrucat trairea in mijlocul unor relatii calde si protectoare cu familia, prietenii si comunitatea ii face pe oameni. mai fericit si mai sanatos , potrivit lui Robert Waldinger, actualul director al Studiului de dezvoltare a adultilor de la Universitatea Harvard.

  Diversitatea familiei evolueaza in intreaga lume. Potrivit datelor Natiunilor Unite, la nivel mondial dimensiunea familiilor se micsoreaza, in multe cazuri, in timp ce in altele, numarul gospodariilor monoparentale este in crestere.

  In viitor, familiile se vor diversifica din ce in ce mai mult si va exista o acceptare mai mare , deoarece cuplurile de acelasi gen, in multe entitati, se pot casatori deja si pot dobandi drepturi si obligatii si chiar pot adopta copii. De asemenea, insamantarea artificiala sau maternitatea surogat va permite barbatilor si femeilor sa nu fie nevoie sa se casatoreasca sau sa aiba o relatie sexuala pentru a procrea un copil.

  Astazi, 65 la suta din familii sunt formate din cupluri care traiesc cu copii de varste diferite sau cu copii si membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii. Gospodariile monoparentale reprezinta 8 la suta din total si sunt formate mai ales din femei cu copii, la 84 la suta.

  NU RATA

  Stiinta ne atribuie 9 simturi, nu cinci: vom descoperi care sunt ele

  O invatam din copilarie. Omul are cinci simturi: vazul, auzul, atingerea, gustul si mirosul, dar gresim. Simturile sunt senzori care ajuta creierul sa genereze...

  Nelu Ploiesteanu admite ca a gresit de multe ori in fata sotiei sale!

  In cadrul emisiunii “La Maruta”, Nelu Ploiesteanu a vorbit in direct despre relatia pe care o are cu presupusa amanta a sa, cu care...

  Presedintele Chinei , Xi Jinping, de neatins

  Presedintele chinez a reusit sa adune aproape la fel de multa putere ca Mao Zedong si sa-si faca deciziile indiscutabile in partid.Urmeaza un sezon...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT