Mai mult

  Ce este arhitectura brutalista? Elemente cheie de design de cunoscut

  In domeniul stilurilor arhitecturale, brutalismul este adesea prezentat ca un raufacator. Aceste structuri mari, betonate, neimpodobite ies imediat in evidenta printre alte cladiri. Biblioteca Geisel de la Universitatea din California San Diego, realizata de arhitectii William L. Pereira & Associates, si Teatrul National din Londra, proiectat de Denys Lasdun, sunt doua exemple emblematice ale formei rare a brutalismului. 

  Brutalismul aproape ca pare agresiv, dar odata ce inveti mai multe, este clar ca intentia din spatele stilului este departe de a fi brutala. „Era arhitecturala brutalista a fost criticata de multi pentru estetica sa cruda si impunatoare. Cu toate acestea, intotdeauna am crezut ca exemplifica o utilizare magistrala a formelor geometrice simple”, spune Will Choui, un designer de mobilier contemporan care lucreaza in estetica brutalista. „Pentru mine, brutalismul reprezinta designul in forma sa cea mai pura, o miscare care merita apreciere pentru sinceritatea si indrazneala sa.”

  Istoria arhitecturii brutaliste

  Numele de Brutalism deriva din folosirea de catre arhitectul brutalist Le Corbusier a expresiei franceze „beton brut”, care se refera la betonul brut sau expus integral din Brutalism. Termenul Brutalist s-a dezvoltat apoi alaturi de stilul arhitectural din Marea Britanie. „Arhitectura brutalista este un stil arhitectural care s-a dezvoltat in anii 1950 in Europa postbelica (in special Marea Britanie) si a devenit mai raspandit in Statele Unite in anii 1960”, spune Kate Reggev, arhitect si istoric din New York. „Din punct de vedere stilistic, a folosit o abordare minimalista, modernista a designului, care a cautat sa creeze cladiri functionale – adesea din beton – cel mai frecvent cu forme simple, care erau „cinstite” in modul in care isi exprimau materialele si structura.”

  Orasele au crescut si s-au reconstruit in acest timp, ceea ce a dus la un val de proiecte brutaliste practice si eficiente pentru cladiri comerciale, civice si academice. „Accentul pus pe simplitate si eficienta a fost esential pentru crearea de cladiri rentabile, dar robuste in epoca postbelica”, spune Choui. 

  Brutalismul a fost popular in anii 1970, dar in anii 1980 era demodat. Deoarece cladirile brutaliste erau in general urbane, ele au inceput sa fie asociate cu decaderea oraselor ca locuri de graffiti si neglijare. Structurile din beton au fost, de asemenea, greu de renovat si predispuse la deteriorarea apei si la prabusirea in timp. Ca stil de interior, Brutalismul nu este tocmai un stil de decorare atemporal, dar este probabil familiar: popular in anii 2000 si 2010, stilul industrial ofera o estetica similara.

  In ciuda criticilor, si uneori chiar din cauza lor, brutalismul a avut un impact de durata nu numai asupra designului arhitectural, ci si asupra culturii pop. Raucatorii din filmele cu James Bond, de exemplu, sunt adesea asociati cu arhitectura si interioarele brutaliste (creatorul spionului, Ian Fleming, l-a numit chiar pe ticalosul emblematic Auric Goldfinger dupa arhitectul brutalist din Londra Erno Goldfinger). Campusul Universitatii Simon Fraser din Columbia Britanica, o masa de structuri brutaliste realizate de arhitectul Arthur Erickson, a jucat decorul dur si capricios pentru o serie de thrillere si filme SF.

  In realitate, structurile brutaliste s-au dovedit impovaratoare de daramat sau modificat, asa ca multe au ramas in picioare. Stimul si afectiunea din ce in ce mai mari pentru arhitectura si designul Epocii Moderne continua sa sarbatoreasca si sa protejeze cladirile brutaliste, iar nasterea lor dintr-o nevoie de locuinte simple si rentabile rezoneaza astazi.

  Caracteristicile cheie ale brutalismului

  „Spre deosebire de stilurile care folosesc ornamente de prisos pentru a-si masca miezul, in brutalism, structura insasi devine ornamentul”, spune Choui. Nu exista niciun element mai proeminent in structurile brutaliste decat betonul, a carui culoare si textura este semnul distinctiv al designului brutalist. Materialul rentabil sta la baza formelor dramatice ale aspectului, a diferitelor texturi netede si aspre si a nuantelor neutre usor moale.

  „Din cauza utilizarii betonului ca material de constructie primar , proportiile pentru designurile brutaliste au dus adesea la cladiri si interioare care erau voluminoase si se simteau supradimensionate in comparatie cu cladiri sau elemente similare construite din otel sau lemn”, spune Reggev. Lichiditatea betonului l-a facut foarte modelabil, permitand modelelor de cladiri sa utilizeze forme blocate, unghiulare, rotunjite si curbate, facand astfel geometria o alta piesa importanta a formulei brutaliste.

  Reggev identifica o caracteristica inrudita ca „ repetarea formelor simple ” si se gaseste atat in ​​interiorul brutal, cat si in exterior. „Acesta a fost adesea rezultatul utilizarii elementelor prefabricate din beton, in care o singura matrita a fost folosita pentru a crea multipli ai aceluiasi lucru, ca o unitate de fereastra”, spune Reggev. Construit in anii 1960, biroul corporativ al lui Marcel Breuer pentru Armstrong Rubber Company (acum Hotel Marcel) este prin excelenta brutalist, cu exteriorul sau inalt si foarte repetitiv. Tavanele casetate gasite in multe spatii brutaliste sunt un al doilea exemplu. 

  Choui identifica, de asemenea, „sarbatorirea fara compromisuri a materiilor prime si integritatea transparenta in constructia sa” ca caracteristici definitorii ale designului brutalist. Aceasta este o baza filozofica cu impact estetic. „Multe interioare brutaliste nu aveau finisaje interioare precum gips-carton, tigla si vopsea si doar au expus structura cladirii, considerand ca aceasta este o expresie „cinsta”,” spune Reggev. O dorinta centrala de onestitate a dus la lasarea materialelor structurale precum betonul expuse si neimpodobite. Dar a manifestat, de asemenea, o preferinta pentru aducerea de elemente naturale si autentice, mai degraba decat materialele care reprezinta ceva ce nu sunt (Reggev foloseste ca exemplu pictura din imitatie de lemn).

  Idei de decor si design de inspiratie brutala

  „Designul brutalist este izbitor si face declaratii – poate fi completarea perfecta daca doriti o doza de drama”, spune designerul Nadia Watts. Nu aveti nevoie de o casa brutalista pentru a capta stilul (desi cu siguranta ajuta). „Designul interior brutalist a urmat in mod obisnuit aceleasi principii ca si arhitectura brutalista, dar adesea redus si adaptat pentru uz interior”, spune Reggev. Daca va place aspectul si autenticitatea din spatele arhitecturii brutaliste, aceste sfaturi va pot ajuta sa aduceti estetica in propria casa. 

  Obtineti aspectul betonului

  „Daca doresti doar aspectul estetic, as spune ca utilizarea betonului expus – indiferent daca este pe podele, pereti sau tavan – ar contribui in mare masura la crearea unui interior brutalist”, spune Reggev. Betonul este cel mai autentic mod de a da tonul esteticii, dar poate fi un material dificil si costisitor de incorporat, precum si o provocare de ingrijit. Indepartand de miezul onest al brutalismului, exista o serie de materiale cu aspect de beton care va pot ajuta sa obtineti estetica in casa dvs. Podelele, placile de tavan, tapetul, placarea si culorile si aplicatiile de vopsea pot fi folosite pentru a obtine acel aspect general de beton.

  Taiati dezordinea

  „Pentru a imbratisa o estetica brutalista, incepeti prin dezordinea si eliminarea decorului neesential”, spune Choui. Peretii galeriei si rafturile cu suveniruri cu stil meticulos nu fac parte din interioarele brutaliste. Incercati sa eliminati dezordinea, inclusiv reducerea articolelor dintr-o camera si evitarea dezordinei vizuale, cum ar fi modelele ocupate. Ramaneti cu depozitare inchisa si culori si texturi simple. Spatiile dvs. ar trebui sa para ingrijite si ordonate. 

  Creati o panza minimalista

  „Brutalismul se concentreaza pe simplitate si functie, cu o lipsa de ornamente”, spune Watts. Spatiile neimpodobite permit materialelor de suprafata sau simplitatii intentionate a incaperii sa fie vedeta. Pentru a da tonul brutalismului, eliminati elementele de finisare, cum ar fi lucrarile de morarit si ornamentele ferestrelor si optati pentru elemente modeste, cum ar fi ferestre mari, cu captuseala curata si usi deschise. 

  Incorporati textura

  „Suprafata betonului a fost adesea tratata diferit pentru a crea texturi diferite, variind de la beton format in placi la agregat expus la bucsar”, spune Reggev. „Aceasta atentie la detalii a fost in contrast cu formele la scara larga ale stilului si a adaugat un sentiment de dimensiune umana si atingere la ceea ce a fost adesea vazut ca impersonal, rece si supradimensionat.” Texturile adauga interes spatiilor minimaliste, fara a exagera sau a complica vizual o camera. Pe langa diferitele aplicatii netede si aspre ale betonului sau a altor materiale de constructie, incorporarea lemnului, a fibrelor naturale si a pietrei poate adauga textura fara a se indeparta de estetica minimalista. 

  Adaugati geometrie prin mobilier

  „Designul brutalist prezinta adesea forme geometrice indraznete si siluete puternice impunatoare”, spune Watts. Puteti folosi mobilier pentru a obtine dramatism, chiar daca structura casei dvs. nu este ascutita si moderna. „Prioritizeaza mobilierul cu forme geometrice curate si opteaza pentru piese indraznete, care evidentiaza frumusetea bruta a materialelor”, spune Choui.

  Renuntati la picioarele curbate delicat si la detaliile ornamentate ale stilurilor mai traditionale si optati in schimb pentru unghiuri puternice si curbe in proportii masive pentru mobilier si articole de carcasa. O canapea supradimensionata, joasa, poate nu doar sa reflecte geometria perioadei, ci sa faca si o declaratie. Cautati piese artizanale din lemn natural nevopsit, metal, sticla si piatra. „Esenta brutalismului consta in simplitatea, indrazneala si o vitrina cinstita a constructiei, asa ca alegeti elemente care se aliniaza cu aceste principii”, spune Choui. 

  Limitati-va la culori neutre 

  „In ceea ce priveste paletele de culori si materialele, as sugera sa fie simplu si gresit pe partea neutre, in special gri,” spune Reggev. Griurile ofera culoarea betonului, care este perfecta pentru majoritatea suprafetelor. Neutre suplimentare pot adauga profunzime. In ceea ce priveste culoarea, Reggev sugereaza „doar una sau doua note de culoare considerate foarte atent”. Elementele decorative ar trebui reduse la minimum, dar mobilierul mai mic este o modalitate de a adauga culoare limitata. Sau inspirati-va de la icoana brutalista Habitat67, structura de locuinte modulara a lui Moshe Safdie, construita pentru Expozitia Mondiala din 1967 de la Montreal. Verdeata in mijlocul unghiurilor brutaliste inmoaie austeritatea, adauga o nota de culoare si se potriveste cu onestitatea altor materiale incorporate. 

  Optati pentru aspecte deschise si eficiente

  „[Designul interior brutalist] este strans asociat cu miscarea arhitecturala modernista si deseori subliniaza functionalitatea si designul rational”, spune Watts. „Acest lucru ofera spatii bine amenajate si eficienta.” Planurile de etaj deschise pot ajuta la crearea senzatiei la scara larga a arhitecturii brutaliste. Limitati peretii si stalpii care impiedica vederea sau tavanele care coboara inaltimea camerei. Aranjati camerele si planurile de etaj astfel incat sa fie simplu si eficient de utilizat si de manevrat. 

  NU RATA

  Angajarea unei escorte pentru prima dată. Iată ce trebuie să faceți

  Dacă nu v-ați mai întâlnit cu o escortă, dar sunteți decis să faceți acest lucru acum, atunci este esențial să țineți cont de unele...

  Pina colada – un cocktail simplu si delicios

  Am revenit deja la cursurile virtuale si acum toti parintii isi dau seama ca munca profesorilor ar trebui sa fie mult mai bine platita. Pun...

  Muzica braziliana – samba-reggae din Bahia

  Am inceput aici periplul de descoperire a stilurilor de muzica din Brazilia. Am scris de tipuri de tobe, de mesaj, de beat-uri insa nu...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT