Mai mult

  Deficitul european net de finantare s-a diminuat cu 42%, imprumuturile non-bancare au inregistrat o crestere

  Un raport DTZ releva o reducere a deficitului european net de finantare cu 42%, de la valoarea de 86 miliarde dolari estimata in noiembrie 2012, la 50 miliarde dolari. Asia Pacific este singura zona din spatiul non-european cu deficit brut de finantare in valoare de 22 miliarde dolari, insa se asteapta o scadere a acestuia pana la valoarea neta de 5 miliarde dolari. In ceea ce priveste situatia din continentul american, nu preconizam aparitia unui deficit de finantare.

  Comparativ cu anul trecut se observa o reducere a gradului de indatorare pe majoritatea pietelor importante din Europa, situatie care contribuie la relaxarea creditelor de refinantare. Desi deficitul de refinantare din Europa a scazut cu 14% in ultimele 6 luni, aceasta continua sa se evidentieze ca o regiune problematica, cu un deficit brut in valoare de 163 miliarde dolari. Reducerea deficitului din Europa reflecta progresul inregistrat de banci din Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Olanda in lichidarea portofoliilor (din garantii imobiliare ale unor imprumuturi neperformante).  “Pe fondul crizei din Europa cu privire la finantarea proprietatilor comerciale, observam o crestere a activitatii si interesului pentru sursele de finantare non bancare. Pe pietele europene importante, inclusiv Marea Britanie, Franta, Suedia si Germania previzionam un excedent de finantare in urmatorii doi ani, intrucat disponibilitatile de creditare acopera cu mult deficitul brut. In Spania disponibilitatile de creditare pentru noi imprumuturi sunt mai limitate, determinand un deficit net de finantare semnificativ, in valoare de 17 miliarde dolari. Observam de asemenea deficite nete mai mici in Irlanda, Italia si Olanda. Toate acestea duc la un deficit net de refinantare de 50 miliarde dolari in intreaga Europa“ , explica Nigel Almond, Head of Strategy Research in cadrul DTZ, si co-autor al raportului.

  Daca pe termen scurt disponibilitatile de creditare sunt limitate intrucat atragerile de capital ale fondurilor se realizeaza mai lent, pe termen mediu specialistii DTZ anticipeaza o evolutie semnificativa si o crestere constanta a cotei de piata a surselor de finantare non-bancare. De asemenea, estimeaza ca fondurile de investitii si asiguratorii vor furniza in piata 181 miliarde dolari, valoare ce va fi disponibila pentru noi creditari in intreaga Europa, in perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o crestere a ponderii lor in totalul datoriilor restante in Europa de la 2 la 7. DTZ mai preconizeaza ca Marea Britanie va fi lider, cu o crestere a cotei de piata a sectorului non-bancar de la 7% in prezent, la 15%.

  Viteza si magnitudinea cresterii creditarii din surse non-bancare au fost foarte surprinzatoare. Pe masura ce analizam mai in detaliu impactul asupra fiecarei piete, preconizam ca pietele majore de capital vor avea mai multe beneficii pe termen scurt de pe urma acestei tendinte. Probabil va mai dura pana ce surplusul de fonduri disponibile pe unele dintre aceste piete va fi redirectionat sau costurile de finantare vor fi reevaluate. Totusi, ne asteptam ca aceasta ajustare sa aiba loc in urmatorii 2-3 ani. Credem ca aceasta va fi urmatoarea etapa importanta in procesul de restructurare a pietelor Europene intr-un model de finantare din surse multiple”, spune Hans Vrensen, Global Head of Research in cadrul DTZ.

  Pe termen mediu, in timp ce observam o reducere a nivelului de refinantare, analiza DTZ releva ca dificultatile in acest proces ar putea fi amplificate, reflectand prelungiri recente ale imprumuturilor si cresterea limitata a valorilor de capital. Desi gradul de certitudine asupra acestor previziuni este redus, analiza subliniaza o potentiala crestere a riscului portofoliilor aflate in proces de restructurare. Pe pietele cu o expunere mai mare precum Irlanda si in particular Spania, care tocmai e in proces de infiintare a unei banci pentru gestiunea activelor neperformante (banca toxica), anticipam un nivel mai pronuntat al acestui risc. Procesul de restructurare a imprumuturilor pe o perioada mai indelungata ar putea incetini procesul de recuperare. “Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare datorita unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti (vezi NEPI, Immofinanz etc.) “, declara Marius Grigorica, Senior Business Analyst DTZ Echinox.

  NU RATA

  Tratamente naturiste impotriva conjunctivitei!

  Conjunctivita este o afectiune ce se manifesta prin inflamarea mucoasei conjunctive si este des intalnita la copii, insa si la adulti. In farmacii se gasesc...

  Arome care te vindeca

  Insomnii, dureri de cap, anxietate si afectiuni ale pielii? Toate acestea si multe altele se previn si se trateaza, mod placut si natural, cu...

  Cat a depins Diaconu de PSD? Dancu și Lazaroiu au variante diferite

  Cele șapte procente ale lui Diaconu sunt revendicate post-factum de PSD, pe fondul nemulțumirii (chiar daca neexprimate) provocate de faptul ca rezultatul final al...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT