Mai mult

  5 dintre cei mai importanti scriitori realisti magici

  Realismul magic este cel mai frecvent asociat cu autorii asa-numitului boom din America Latina din anii 1960 si 70. Cu toate acestea, termenul este acum aplicat pe scara larga lucrarilor autorilor din intreaga lume – si scriitorilor a caror opera este anterioara boom-ului din America Latina, dar anticipeaza preocuparile si jocul ireverent al realismului magic.

  Aici, ne vom uita la doar cinci autori cheie ale caror lucrari au modelat profund ceea ce intelegem ca este realismul magic si ceea ce poate realiza.

  1. Jorge Luis Borges

  Nascut la Buenos Aires pe 24 august 1899, Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo avea sa devina unul dintre cei mai celebri eseisti, poeti, traducatori si nuvelisti din Argentina. Imbinand filosofia cu mitologia si elementele fantasticului, el a initiat un stil suprarealist, dar cerebral, care a informat multe dintre lucrarile succesorilor sai realisti magici.

  Angel Flores sustine ca Borges a fost scriitorul magic realist original, in timp ce scriitorul sud-african JM Coetzee l-a creditat pe Borges, „mai mult decat oricine”, ca a „renovat] limbajul fictiunii si, astfel, a deschis calea catre o generatie remarcabila. a romancierilor hispano-americani”.

  In 1938, tatal lui Borges a murit, iar mai tarziu in acelasi an, el insusi a suferit o leziune grava la cap, in timpul tratamentului careia a contractat un caz aproape fatal de sepsis. In timpul convalescentei sale si-a permis libertatea de a explora un nou stil de scriere – stilul care i-a facut numele ca scriitor. In 1941, a publicat prima sa colectie de povestiri, El jardin de senderos que se bifurcan ( Gradina cailor care se bifurca ), care a fost ulterior inclusa in Ficciones ( Fictiuni ). In nuvela titulara a colectiei, el a fost pionierul naratiunii hipertext si, introducand in poveste evenimente istorice reale din Primul Razboi Mondial intr-un nivel de detaliu (uneori) destul de granular, a creat o naratiune in care realitatea este mai ciudata decat fictiunea. .

  2. Mihail Bulgakov

  Nascut la Kiev, Ucraina (pe atunci parte a Imperiului Rus si mai tarziu parte a Uniunii Sovietice) la 15 mai 1891, Mihail Bulgakov a fost un scriitor si medic, cel mai bine cunoscut in timpul vietii sale pentru operele sale dramatice. Astazi, insa, este cel mai bine cunoscut pentru romanul sau „ Maestrul si Margareta” , pe care a inceput sa-l scrie in 1928, dar era inca nepublicat pana la moartea sa in 1940 si a fost publicat doar intr-o editie puternic cenzurata intre 1966 si 1967 datorita eforturile vaduvei sale, Elena Shilovskaya.

  Motivul pentru aceasta a fost ca Maestrul si Margarita este un rechizitoriu alegoric al Uniunii Sovietice, inclusiv al institutiei sale literare sanctionate de stat. Romanul incepe atunci cand diavolul (profesorul Woland) face o vizita la Moscova in anii 1930 si se alatura unei conversatii intre un poet si un critic (amandoi sunt membri ai elitei literare sovietice) despre cum sa negi cel mai bine existenta Isus Hristos, asa cum a fost in conformitate cu ateismul oficial al Uniunii Sovietice. Dupa punerea in scena a unui spectacol de catre Woland la Teatrul de Varietate din Moscova, el paraseste orasul in dezordine, cu viciile sale pe deplin si legea si ordinea abandonate.

  Cu toate acestea, impletita cu aceasta poveste, este repovestirea lui Bulgakov a Noului Testament, care are loc la Ierusalim sub Pontiu Pilat. Prin aceasta naratiune intrepatrunsa (descoperita mai tarziu ca a fost scrisa de Maestrul omonim), Bulgakov exploreaza complicitatea lui Pilat la rastignirea lui Isus Hristos si propria sa apreciere spirituala conflictuala si nevoia lui Hristos. Astfel, Bulgakov exploreaza fenomenul disonantei cognitive si coruptia din inima societatii sovietice, rezistand in acelasi timp principiilor estetice ale realismului socialist.

  3. Gabriel Garcia Marquez

  Unul dintre romancierii hispano-americani la care se refera Coetzee in laudele sale mentionate mai sus pentru Borges a fost Gabriel Garcia Marquez, o alta figura importanta in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Boom-ul latino-american. Poate mai mult decat orice alt scriitor – inclusiv chiar si Borges, probabil – el este cel mai strans asociat cu realismul magic.

  Asa cum termenul de realist magic este in sine un oximoron, acest stil literar cere scriitorilor sa tina o tensiune intre magic si realist. Desi acest lucru nu este o isprava banala, Garcia Marquez este un maestru in echilibrarea acestor doua impulsuri stilistice contradictorii si in infuzarea naratiunilor aparent realiste cu un sentiment subiacent de magie si posibilitati nesfarsite.

  Acest lucru este probabil cel mai bine evidentiat in romanul sau fundamental din 1967 O suta de ani de singuratate , in care Garcia Marquez spune povestea familiei Buendia, al carei patriarh fondator infiinteaza orasul fictiv Macondo. Pe fundalul acestui decor fictiv, evenimente ciudate si supranaturale se desfasoara chiar si in cele mai banale imprejurari, cum ar fi atunci cand Remedios the Beauty paraseste aceasta lume in urma si urca la ceruri – toate in timp ce indeplineste indatoririle domestice.

  In romanul sau mai tarziu, Dragoste in vremea holerei (1985), Garcia Marquez adopta o noua abordare pentru a insufla realitatea pe care o construieste cu un sentiment de magie si uimire. Desi respins de Fermina Daza, Florentino Ariza o iubeste constant peste cincizeci si unu de ani, noua luni si patru zile. La prima indragostire de ea, el este trimis de mama lui la medic, care confunda starea lui de dragoste cu simptome de holera. Aici, notiunea romantica (si mai degraba fantastica) de rau de dragoste intampina rezistenta atunci cand se confrunta cu stiinta dura a opiniei medicale, iar aceasta tensiune da tonul pentru restul romanului.

  4. Salman Rushdie

  Singurul scriitor in viata de pe aceasta lista, Ahmed Salman Rushdie s-a nascut pe 19 iunie 1947 in Bombay, India, sub Raj britanic, intr-o familie musulmana Kashmir. La mai putin de doua luni mai tarziu, Republica India si-a castigat independenta fata de dominatia coloniala britanica, iar tara a fost impartita. Desi familia lui Rushdie era musulmana, el si-a descris educatia ca fiind doar „musulman notional” si a fost educat in Anglia la Rugby School din Rugby, Warwickshire, inainte de a lua o diploma de licenta in istorie de la King’s College, Cambridge.

  Al doilea roman al sau, Copiii de la miezul noptii (1981), l-a catapultat catre celebritatea literara, castigand premiul Booker din acel an. In ea, el ofera o relatare alegorica a istoriei Indiei secolului XX, incepand cu 1947. Saleem Sinai, protagonistul romanului, se naste in ceasul in care India si-a castigat oficial independenta si, ca si ceilalti asa-numiti copii ai miezului noptii, are puteri magice. . Prin telepatie, el convoaca intalniri cu acesti ceilalti copii ai miezului noptii, ale caror vieti sunt indisolubil legate de soarta tarii lor.

  Coperta anterioara a editiei de 25 de ani de la Midnight’s Children a lui Salman Rushdie, publicata de Vintage, prin The Reader

  Daca Midnight’s Children l-a catapultat pe Rushdie la celebritatea literara, romanul sau din 1988 The Satanic Verses a starnit controverse si dezbateri. Acuzat de blasfemie in descrierea profetului Muhammad (denumit Mahound in tot romanul) si anti-islamic, romanul a fost interzis in treisprezece tari (inclusiv India natala a lui Rushdie), iar o fatwa care ordona executia autorului a fost pusa pe Rushdie. de ayatollahul Khomeini, liderul suprem al Iranului de atunci. Librariile au fost bombardate cu bombe incendiare, iar Rushdie sa ascuns timp de aproximativ zece ani. Traducatorul japoneza al romanului a fost injunghiat mortal, traducatorul italian si editorul norvegian au fost grav raniti, iar Rushdie insusi a fost injunghiat de mai multe ori in 2022.

  5. Toni Morrison

  Autoarea apreciata international Toni Morrison s-a nascut Chloe Ardelia Wofford intr-o familie muncitoare neagra din Lorain, Ohio, la 18 februarie 1931. Dupa ce a devenit catolica la varsta de doisprezece ani, ea a adoptat numele de botez Anthony; de aici si porecla ei – si pseudonimul – Toni.

  Morrison a publicat primul ei roman, Cel mai albastru ochi , in 1970, fiind apreciat de critici, desi initial nu s-a vandut deosebit de bine. Cu cele doua romane ale sale ulterioare, Sula (1973) si Cantarea lui Solomon (1977), ea a inceput sa castige premii literare, inclusiv Premiul Cercului Criticilor National de Carte pentru ultimul roman. In Song of Solomon , Morrison spune povestea vietii lui Macon „Milkman” Dead III, un barbat de culoare care traieste in Michigan segregat, bazandu-se pe elemente de stil magic realist pentru a explora viata unui om de culoare in America de dupa razboi.

  In romanul ei din 1987 , „Bloved” , Morrison a explorat in continuare modul in care traumele din trecut continua sa bantuie prezentul prin impactul psihologic al sclaviei. Bazandu-se pe viata lui Margaret Garner, Beloved spune povestea lui Sethe, o femeie fost sclava care traieste intr-o casa bantuita din Cincinnati. Cand fantoma este alungata din casa, apare o tanara pe nume Iubit. Prin includerea personajului Iubit intr-o naratiune altfel realista, Morrison da voce persistentei traumei bazate pe rasa in viata personajelor ei.

  Canonul marilor scriitori realisti magici este extins si, deoarece stilul nu da semne de scadere a popularitatii, este in continua expansiune. In timp ce aceasta lista nu poate pretinde, prin urmare, ca este exhaustiva in niciun caz, cei cinci scriitori realisti magici adunati aici au adus cu totii contributii inovatoare si incitante la traditia stilistica a literaturii realiste magice. Munca lor este o dovada a diversitatii si vitalitatii realismului magic.

  NU RATA

  Sfaturi pentru alegerea unui fond de ten

  Fondul de ten perfect poate fi unul dintre cele mai dure articole de machiaj de cumparat. Fondul de ten corect ar trebui sa lumineze...

  Pe care sa-l alegi: aparatul de cafea automat sau manual?

  Stiu ca, pe masura ce tehnologiile avanseaza, exista o oferta din ce in ce mai mare de aparate de cafea automate si mi se...

  De ce renunta „Playboy” la nuditate?

  Revista Playboy s-a lansat in 1953 cu Marilyn Monroe pe coperta si, ulterior, a devenit unul dintre cele mai recunoscute marci din lume datorita...

  RECENTE

  PE ACELASI SUBIECT